Rock Still Club – KD Prefa Třebovice  1993 – 1993

Krátká éra Rock Hillu skončila. Tak se hledalo místo, kde by se dalo hrát.,No a v tom vstoupil do hry jako už po několikáté Bundes, jehož postava se nese jako duch svatý nad téměř celou historií Ostravské rockové scény. Objevil ten kulturák v Třebovicích, kde už podnikal pan Jan Konečný zvaný Kony. Bundes seznámil Libora Bálka s Konym, a dohoda byla na světě. Kony poskytne prostor, bude mít tržbu. Libor a Bundes budou dělat akce a zisk ze vstupného je jejich. První akce se tam konala 23.1.1993, byla to rocková zábava-rockotéka, těch zábav se tam konalo dle mých záznamů v diáři jedenáct, poslední 3.4.1993. Vstupné stálo 15.Kč-těsně po rozdělení federace. Lidi tam chodilo kolem třista, na rockotéky. Určitě pěkné číslo. DJ team tvořil Liborův brácha Jarmil, Tomáš Banáš – bubeník ex Bez obsahu a dalších kapel, a Michal, což byl Jarmilův student z učiliště spojů. Hrálo se na aparát z Delty. V realizačním týmu nastal zádrhel, dle Bundesovy verze měl dostávat on svůj podíl ze zisku, což se tak nedělo, byla mu určena role lepiče plakátů a výběrčího vstupného. Proto ukončil spolupráci s Liborem. Tak dopadl po několikáté, neuměl svůj nápad dotáhnout do konce. Že chodilo hodně lidi, přinášelo i stinné stránky věci, vykradené garáže, auta, obchod, hluk při odchodu z akcí. To se nemohlo líbit občanům Třebovic, hezké vísky vedle sídliště Poruba. Kulturák se nachází v industriální části vesnice, ve fabrice Prefa poblíž nádraží ČD. Tam problém s hlukem nebyl. Nastal poslední pokus se situací něco dělat, po akci vycházíme pořadatelé a ochranka ven, a snažíme se lidi přesvědčovat, ať nechodí přes zalidněnou část vesnice, ale ať jdou bokem. To se samozřejmě nedaří, a nejenom proto, že na to nemáme nárok. Kony tvrdě vyjednává na radnici se starostou, nakonec se rozhodne, že půjde o dům dál. Z historického hlediska scény se tak možná stalo dobře, protože Kony by nenalezl svoje životní dílo – Benátky. Ale o tom v jiné kapitole. Libor tam připravoval dobrý program, což dokazuje letáček s programem, co se mi dochoval. Měla tam hrát Jasná Páka, Visací Zámek a další. Bohužel k tomu už nedošlo, až na koncert Bez ladu a skladu, který se konal v Deltě 16.4.1993.
Za zmínku stojí za to ještě jedna událost, která se může stát v rockovém klubu. Jednou v pátek tam měl hrát Marcel Woodman s bandem, přijdu tam a slyším, dnes se nehraje, kapela se zaplatila a je tu cikánský pohřeb. Říkám si co že, děláš si kozy, a fakt že jo. Umřela olašská cigánka, olaši kteří na to mají, se sejdou před pohřbem. Kony říkal, budu vás tu potřebovat, co kdyby náhodou. Tak zůstáváme a sledujeme, co se děje, olaši na sále, muži a ženy u stolu zvlášť, na stolech plno drahého alkoholu, ale olaši pijou čaj, kafe, nealko. To trvalo až do neděle, na noc jedou olaši spát. Fór je v tom, že před pohřbem mají držet půst. Kony některým, co si o to požádají, dává tajně jídlo. Mě se stalo, že přišla za mnou cikánka, chtěla ať ji seženu jídlo, jak spatřila, že k nám přichází další cikánka, tak začala simulovat nevolnost a že chce prášek.
Jak to skončilo v Třebovicích, tak v budově byla časem restaurace, v době psaní tohoto článku v lednu 2008 je v kulturáku střelnice českého střeleckého svazu.

Některé koncerty v Rock Still Clubu

12.2.1993 Nepříjemní lidé

6.3.1993 Zona A  SPS
Poznámka: Růža i do Třebek přiváží punkové zboží, poprvé se seznamujeme stejně jako s Konykem, Leděm a spol. Ledo se provokativně před koncertem převlíká na podiu na protest, že nemají šatnu. Korunu tomu nasadil šatnář, který ho okřiknul, že co tam dělá, když se začal převlíkat v šatně na kabáty pro diváky.

21.3.1993 Tichá Dohoda
Poznámka: Akci měl asi původně dělat Libor, ale přenechává to Deltě v režií Dušana Dostála v prostorách Rock Still Clubu. Nakonec je spokojen i Dušan.

THE END