Kulturní zařízení ve Valašském Meziříčí spustilo předprodej vstupenek na 35. ročník Folk-blues-beat festivalu Valašský špalíček 2017, který se v areálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí a v Kině Svět uskuteční ve dnech 21. – 24. 6. 2017. V předvánočním čase jsou v prodeji nejlevnější vstupenky na výroční dvojkoncert kapel Mňága & Žďorp a Ciment – 30 let, který je naplánován na čtvrtek 22. 6. 2017, dvoudenní vstupenka na hlavní festivalový program v pátek 23. a v sobotu 24. 6. 2017 a třídenní vstupenka zahrnující vše výše zmíněné.

Festival Valašský špalíček 2017 se i v následujícím roce zahalí do šedesátých let hudební scény a opět ponese podtitul Folk-blues-beat. V posledních letech osvědčeném formátu, který vzdává hold legendám šedesátých let a projektům let sedmdesátých, se i v jeho pětatřicátém ročníku představí velikáni nejen české hudební scény. Kapela Framus Five v čele s Michalem Prokopem a s Karlovarským symfonickým orchestrem zahraje ve Valašském Meziříčí kultovní skladbu Město ER, která letos poprvé po 45 letech od jeho vydání zazněla naživo na festivalu Krásný ztráty.

Svůj osobitý repertoár uvede brněnská kapela The Progress Organization. Jedna z nejvýraznějších a nejlepších československých skupin své doby si dokázala získat zájem a přízeň poměrně velikého okruhu posluchačů. Na programu budou také skladby z alba Mauglí následného projektu Barnodaj i skupiny Progres 2 z rozsáhlého audiovizuálního projektu Dialog s vesmírem. Po roce se do Valašského Meziříčí vrátí také Ivan Hajniš, který v červenci 2016 oživil psychedelic rockovou skupinu The Primitives Group, jež byla v šedesátých letech označována za jednu z prvních skupin na světě, která na pódiu používala například ohňové a kouřové efekty.

Hvězdná plejáda pokračuje Vladimírem Mišíkem. Ten se na Valašském špalíčku představí ve dvou polohách. S kapelou ETC… a komornějším projektem ČDG. Luboš Andršt zahraje s jazz-rockovou skupinou Energit, jejíž vznik se datuje do sedmdesátých let. Nejznámější z hudebních počinů Milana Knížáka, rocková skupina Aktual, zahraje skladby z let 1967 až 1972. V programu festivalu nechybí ani moravští Beach Boys, big beatová / rocková skupina Synkopy 61.

Z Velké Británie přijede skotská rocková zpěvačka Maggie Bell, bývalá frontmanka kapely Stone the Crows i zpěvák Pete Brown, který v šedesátých letech napsal několik textů pro skupinu Cream a spolupracoval například s Grahamem Bondem či Miroslavem Žbirkou. Oba interprety doprovodí německá kapela The Hamburg Blues Band společně s mladou nadějí bluesové scény Krissym Matthewsem. Z amerického Texasu zde zavítá Jackie Venson s kapelou, k níž se přidá kytarista Joe Kučera. Na festivalové pódium se vrátí mezinárodní skupina No Blues sídlící v Holandsku, která opět předvede směs blues, country, bluegrassu a rocku s arabskou příchutí a africkými rytmy.

Tím však aktuální výčet účinkujících nekončí. Ze sousedního Slovenska se představí kapela The Buttons, Slovak Blues Project s hostem Peterem Bonzo Radványim, Dura Blues Club s hostujícím Fedorem Frešem i sdružení Sľunovrat, které zastoupí muzikanti Zuzana Homolová, Ivan Hoffman, Paľo Malovič, Milan Tedla, Peter Michalovič a Martin Mašek a kapela Jednofázové kvasenie. Z polska přijede multiinstrumentalista Marek „Makaron“ Motyka a jeho spoluhráč na bicí nástroje Ryszard „Rico“ Rajca. Z české hudební scény nebudou chybět ani Blanka Šrůmová s Janem Saharou Hedlem a Něžnou nocí, kapely Hladolet a Hrozně ani Jarda Traband Svoboda.

Nejvýhodnější vstupenky jsou do konce prosince k zakoupení v Turistickém informačním centru ve Valašském Meziříčí a online na stránkách Kulturního zařízení www.kzvalmez.cz.