VŠB Sál nad menzou ,V Klub  1977 – 1997

Sál nad menzou i V Klub měl svoji významnou úlohu v době, kdy v Ostravě nebyl ještě žádný klub a hrálo se jenom po kulturácích, a to v sedmdesátých a v první polovině osmdesátých let. Problém byl v tom, že se program nikde veřejně nepublikoval. Byla to záležitost studentů VŠB na kolejích v Porubě. Kdo chtěl vědět, co bude ve V klubu, tak si musel zajít na koleje a doufat, že si to tam někde na nástěnce přečte. Na někom bylo jasně poznat, že není student. Já si pamatuji, že v rozmezí let 1978-1985 jsem ve V Klubu byl na koncertech J.Nose, V.Merty, Bratři Justových, Vodňanského a Skoumala, Buriana a Dědečka, besedě Jana Rejžka. Klub měl malou kapacitu, asi sto diváků se tam vešlo. Na větší kapely, co si pamatuji se chodilo do Sálu nad menzou, můj úplně první koncert tam byl cca v roce 1977 Jiří Schelinger, vstupné činilo 7 korun, u vchodu bylo napsáno připravte si drobné 5+2, to bylo levnější studentské vstupné, jinak tehdy stálo 15-20 korun Československých. V tom sále si pamatuji koncem sedmdesátých let koncert Progres II Dialog s vesmírem, na tu dobu neskutečná šupa, projekce na plátně. Dále pak V.Neckář Bacily, Katapult, Marián Varga Collegium Musicum. Od Vargova Collegia to byla už labutí píseň před jeho rozpadem. Akce, které mám napsané v diáři, jsou většinou z produkce Klubu Delta, tento Porubský klub tam pořádal v Sále nad menzou některé svoje koncerty. Po revoluci to byla už soukromá produkce. Rocková linie Klubu Delta. Kasper a Petros Production, Fabryka Production, a další.

Některé koncerty v Sále nad menzou

10.3.1988 Watt
Poznámka: Watt byl v době éry Citronu v Ostravě druhá nejpopulárnější kapela.Watt doprovázel zpěvačku Tanju při velkých koncertech v halách a stadionech jako předkapela Citronu.

15.3.1988 Bratrova Svatba, Brumerova Prouza, IQ 60.
Poznámka: Z kapel Bratrová Svatba a Brumerova Prouza vznikla slavná Frydeckomístecká Kytarovka Prouza, po revoluci nejhranější kapela na Pražských rádiích. No jo, kde jsou ty časy.IQ 60 Klecová intelektuální punková formace.

29.3.1988 Rockové jaro 88: Helmutova Stříkačka, Franta Jetel, Něco co hybe ušima, Karlův Skok, Betula Pendula.
Poznámka: Slavná Brněnská alternativní scéna a kapela Ciment, Helmutova Stříkačka, to jsou komické příběhy dvojice Helmuta a Hildy. V Karlově Skoku působil Karel Heřman. Prostorově výrazná postava, potkal jsem ho po létech na Dolnohotském bubnu, říkám si odkud ho znám, ptám se ho s kým tu si, opáčil mi, s Čankišou. A ty s kým, ptá se Karel mě, říkám mu se svojí babou, kterou to tu vůbec nebaví, ale musím vydržet do Čankišou.

pozn: Psal nám Petr (30.10.2015) … Na akci 29.3.1988 Rockové jaro 88 nebyla pokud si dobře vzpomínám Betula Pendula ale Cimenti. Sice je to dlouho, ale na 99% jsem si jistý, protože jsem to pořádal a celá akce skončila malým malérem, protože tehdy rektor nařídil předčasné ukončení, jedna z brněnských kapel nedohrála a já měl pak lehco výhružný pohovor s hlavním svazákem kvůli znečištění autobusu co brňáky vezl z5.

S IQ 60 předtím to byla taky docela zábava, jelikož byli domluveni akorát B.Prouza a B.svatba a IQ nahlášeni nebyli přišel tam kdosi na kontrolu a bylo z toho taky jakési hlášení :-)

Upraveno Místo kapely Betula Pendula- Ciment

21.3.1989 Parizol, Petarda
Poznámka: Posuďte kolik známých lidi nebo i slavných hrálo v těchto dvou Ostravských kapelách: Petr Šiška, Bořek Slezáček, Marcel Lesník alias Woodman, Filip Čeporan, Dalibor Klapuch, David Shorf, Libor Pyško, Radek Hrnčíř, Pavel Vantuch.

14.2.1990 Mch Band, E.
Poznámka: Mikuláš Chadima s kapelou a Brněnský psycho projekt E Vladimíra Kokolji

3.3.1990 Šanov, Prissnitz
Poznámka:První koncert Teplických punkačů na Severní Moravě, a Jesenická stálice.

13.12.1990 Lucie
Poznámka: Svátek má Lucie a na Báňské je vyprodáno. Bundes dělá dusno u vchodu.

15.12.1990 Orlík
Poznámka: Kapacita Sálu nad menzou byla cca 500 lidí na stání, jenže co se povedlo pořadatelům na koncertu Orlíku, to byl dobrý husarský kousek. Zprávy z kuloárů hovoří, že tam bylo přítomno až 1500 lidi. Kasper mi později prozradil, že si zapálil poslední cigáro a čekal, že si půjde sednout, až se propadne strop pod lidmi, když skáčou a sál je v prvním patře. Libor Bálek jako další pořadatel přiběhl po druhé skladbě na scénu a říká kapele. ať řeknou lidem, že mají přestat skákat, že se propadne strop. Landa to oznamuje lidem, kteří to nebezpečí neberou vážně. Stalo se i to, že někteří pořadatele před koncertem opouští sál jdou si nakoupit, ale zpět se už nemůžou dostat, protože hlavní vchod je ucpaný lidmi, tak do sálu lezou oknem do prvního patra. Popularita Orlíku byla v té době neskutečná. Mnoho lidi se dnes stydí za to že fandila Orlíku, ale nemají se za co, protože CD Orlíku se pořád prodávají, tuto kapelu nemají za co zakázat. Orlík bych přirovnal v menším měřítku k Německým Bohse Onkelz, což je tam absolutní kult. To je kapela která získala přívlastek nejkomerčnější undergroundová kapela na světě. Na jejich poslední koncert v roce 2005 přišlo 130 000 lidi.

Koncert Orlíku v Sále nad menzou se i natáčel na video, to video jsem i několikrát viděl v Klubu Delta. Bylo to dělané profesionálně. Video točil Petr Gomola z Havířova, motal se i kolem toho Bobeš Jiří Prokš. Oslovil jsem všechny zainteresované, ale jako by se slehla zem po té kazetě. Navštívil jsem i osobně Petra Gomolu, co video točil, říkal mi že kazetu si půjčil syn a už nevrátil. Udělal jsem chybu, kontakt na něho jsem dostal dříve a ozval jsem se mu jak už kazetu neměl. Orlík je pro některé pořád horké téma a v tom bude ten zakopaný pes. Proto vyzývám, kdo to video má, ať se ozve, dohoda jistá.

24.7.1991 Tři Sestry, Marxová Tchyně, Těhotná výčepní.

1.10.1992 Laura a její tygři
Poznámka: Ostravák Ivan Myslikovjan přijíždí jako součást tohoto velkého bandu. Ivan hrál i u Mišíka, Gotta, v Butech a dalších projektech.

14.10.1992 Buty
Poznámka: Koncert si pořádá Richard Kroczek,bubeník a manager Butů. Je na výsost spokojen že přišlo 300 lidi, v zákulisí si notuje že Buty jsou nejlepší.

20.11.1992 Studentský podzim.
Tibet, Bratrstvo, Charlie, Ciment, Bowle, Plexis, Buřinky II.
Poznámka: Z tohoto festivalu si pamatuji, že jsem si tam koupil samolepku Plexis, a dole ve vestibulu jsem potkal Petra Zezulku zpěváka Cimentu s taškou plnou lahváčů.

27.11.1992 Žlutý Pes
Poznámka: Žlutý Pes na vrcholu popularity.

12.12.1992 Garáž, Barvy Lucky,Ježkovy Zraky.
Poznámka: Koncert pořádá Libor Bálek, já se napájím sponzorským Ostravarem, zásobuji během koncertu i Tónyho Ducháčka.

5.2.1993 Pathologist, Disfigured Corpse, Total Death, Cadaverous Condition-A
Poznámka: Koncert děla Bona, v té době agentura zabývající se touhle hudbou.

3.3.1993 V KLUB  Buřinky II
Poznámka: Jam session.Kroczek ml, st, Pastrňák a další.

2.12.1993 Jolly Joker

15.12.1993 Bára Basiková

21.4. 1994 Tichá dohoda

28.4.1994 Tony Ducháček Garage
Poznámka: Garáž se přejmenovala na Tony Ducháček Garage, protože Pospíšil odešel.

6.10.1994 Hudba Praha

25.10.1994 Laura a jejích tygři

20.11.1994 Jolly Joker, Kurtizany z 25 avenue
Poznámka: První akce Fabryky Production-tak se to psalo, což byl tandem Libor Bálek a Bořek Slezáček, tandem je zatím spokojen.

24.11.1994 Proud
Poznámka: Na Martina Kučaje se přišel podívat i jeho otec.

5.12.1994 Suport Lesbiens
Poznámka: Druhá akce Fabryky Production

8.12.1994 Tony Ducháček Garage
Poznámka: Tuto akci jsem oddělal jako pořadatel bez nároku na honorář, vše je ale v pořádku, protože Bobeš jako pořadatel tohoto koncertu dohodil další kšefty.

9.2.1995 Walk-choc-ice, Dysentry
Poznámka: Další akce Fabryky Production. Dysentry dobře rozjetá Ostravská kapela V.Holáska, brzo ukončila svojí cestu na vrchol. To samé se dá říct i o Walk-choc-ice po letech končí někteří členové jako doprovod Radima Hladíka.

27.4.1995 Marlboro Rock In 95 Semifinále
Jeff Biograf Band-postup do finále. The Fucking Shark, The Raivens, T.M.A.
Poznámka: Pořadatelský zaštituje tuto akci Petr Šiška. Na památku z posledního koncertu v Sále nad menzou mi zůstalo tričko Marlboro Rock In 95.

Nová menza VŠB

17.10.1997 Hipis Ples  GG Pump, Praskání
Poznámka: Akce v produkci Dalibora Klapucha a studentů. Fórek celé akce je, že se tam prodává koks a tráva, samozřejmě jenom zabalené uhlí a natrhaná tráva z venku, prodej těchto surovin byl dopředu oznámen na plakátě.
THE END