Aleš mi ještě poslal novou verzi reportu z koncertu UK SUBS, tak Vás to nebude snad obtěžovat. Díky.Chico

Po krátkém čase opět další vydařený punkový koncert. Tentokrát přijeli ve čtvrtek do Ostravy legendární U.K. SUBS a TV SMITH (ex The Adverts) kteří mají právě teď společné evropské turné. Pro mě tento koncert byl i tzv. výročím – přesně před 20 lety 24.2.1992 jsem právě na U.K. Subs jel do Bratislavy kde odehráli pro mě snad vůbec jeden z nejlepších koncertů na kterém jsem snad kdy byl. Už tenkrát jsem hodně obdivoval věk Charlieo Harpera (frontmana UK Subs), tehdy mu bylo právě téměř 50 let a pro punkové kapely v té době to ještě nebyl běžně typický věk. Dnes je mu o další 20 roků víc a stále plný formy a energie. Mezi tím jsem je ještě viděl hrát společně s The Vibrators v roce 2004 v ostravském Marleyi. Ačkoliv je punková hudba už dneska hodně rozmanitá a zkombinovaná s různými jinými hudebními žánry tak ne každému se v punku líbí všechno. UK Subs jsou ale typickými představiteli čistého punk rocku který si rád poslechne skoro každý, kterému se punk aspoň trochu líbí. Osobně jsem se ještě nesetkal s nikým kdo má rád punk a přitom nesnáší UK Subs :-) Kapela vznikla už roce 1976 tedy v době největšího punkového rozmachu. První album Another Kind of Blues jim vyšlo v roce 1979. O rok později následovalo vyníkající album: Brand New Age, pak Diminished Responsibility (1981), Endangered Species (1982), Flood of Lies (1983)……… Poslední deska Work In Progress jim vyšla přesně před rokem. Dohromady mají na kontě víc jak 15 alb a to nepočítám skvělé živáky (jako např. In Action – 10th Anniversary nebo Left For Dead) a výběry. Navíc tato kapela patří jako vůbec jedna z nejvíc koncertujích punkových kapel vůbec – v průměru odehrají 250 až 300 koncertů ročně! Byli taky jako jedna z prvních zahraničních punkových kapel která k nám přijela hrát hned po revoluci. Jejich slavný koncert v totálně napraskaném pražském Edenu byl pro ně jeden z nejnezapomenutějších zážitků jejich kariéry. Jako pro výloženě klubovou kapelu na ně tenkrát přišlo bezmála okolo 2000-3000 lidí. Jediným stálým a původním členem kapely je zmíněný zpěvák Charlie Harper. Jinak jejich sestava se neustále obměňuje a celkem se v ní už vystřídalo víc jak 50 členů. Na baskytaru tentokrát přijel hrát Alvin Gibbs, který už v U.K. Subs hrál v letech 1980–1983, 1988, 1999–2002 a opět od roku 2003 hraje do teď. Na kytaru hrál Jet Stream, který se v kapele občas střídá s původním kytaristou Nickem Garrattem a za bicí zasedl Jamie Oliver.
Další punková legenda která s U.K. Subs přijela do Ostravy byl samotný TV SMITH který se proslavil zejména v kultovních THE ADVERTS kteří existovali pouze v letech 1976-1979. Jejich hity Gary Gilmore’s Eyes nebo Bored Teenagers nechyběli snad nikdy na žádné punkové kompilaci ve které byli zařazeni Sex Pistols či třeba The Damned. Po rozpadu The Adverts se T.V. ubíral víc k sólové dráze. Hned na začátku 80. let založil T.V. Smith’s Explorers s níž vydal kromě několika singlů album The Last Words of the Great Explorer, ale to byla spíš jen novovlnná záležitost. Když se kapela rozpadla, strávil nějakou dobu mimo veřejné hudební dění a koncertování – psal a skládal, mimo jiné skladbu Lord’s Prayer pro Lords Of The New Church. První sólové album Channel Five mu vyšlu už roce 1983, ale svoji další kariéru spíše začal rozjíždět až koncem 80. a začátkem 90. let., zpočátku ještě se svou kapelou Cheap. V roce 1992 se už úplně osamostatnil a vydal akustickou desku March of the Giants. V roce 1995 mu vydává v Americe jeho dlouholetý fanoušek Henry Rollins album Immortal Rich. Po několika dalších skvělých albech vydává v roce 2001 kompilační album do kterého zahrnul svoje nejlepší skladby během své celé životní kariéry. Jako doprovodná kapela mu do tohoto prodejně úspěšného alba zahráli slavní němečtí Die Toten Hosen. Za posledních 20 let vydal víc jak 10 alb a zatím poslední album Coming In to Land mu vyšlo vloni. Občas hraje akusticky a někdy s doprovodnou kapelou, ale do Ostravy přijel zahrát právě čistě jen akusticky a udělal v Ostravě opravdu velice skvělé show, které krásně nastartoval pro UK Subs. Samozřejmě nezapoměl zahrát ani skladby od The Adverts!
Jako předkapelu těmto punkovým fotrům zahráli nikdo jiný než nejlepší ostravská punková formace, kteří s UK Subs nekoncertovali poprvé – DEGRADACE. Jde vidět, že po odchodu Sidniho z kapely jsou stále výborní a šlape jim to skvěle.

a.