Málo kdo si uvědomuje že v roce 1912, tedy před sto lety byla postavena Restaurace Žalák.Aspoň pro nás ,některé  rockery v Ostravě místo posvátné , tam tudy šla historie.V knižním sborníku města Ostravy č.23 z roku 2007 jsem našel tento článek.

Motivem ke zřízení nejznámějšího hostince na ulici Přemyslovců byly existenční starosti obecního strážníka Františka Žaláka , jehož služné údajně nestačilo k výživě početné rodiny. Další příjmy mu měla zajistit hostinská živnost , kterou chtěl s manželkou Hermínou provozovat v nově postaveném domě č.p.503, č.o.38 , nacházejicím se v části Mariánských Hor,v níž před 1. světovou válkou panoval čilý stavební ruch. Dodnes existující restauraci Žalák na rohu ulic Přemyslovců a Hudební otevřela Hermína Žaláková v roce 1912.V roce 1924 byl podél Hudební ulice přistavěn k restaurační budově divadelní sál , v němž se hrálo hlavně ochotnické divadlo. Nějakou dobu po svém vzniku měla v Žalákově hostinci působiště křesťanskosociální opozice , která se před volbami do městského zastupitelstva v Moravské Ostravě v roce 1929 oddělila od od Československé strany lidové. V 50. – 80. letech 20. století se v přístavbě nacházel Kulturní dům Osvětové besedy, později Obvodní kulturní středisko Ostrava 1 .V současnosti je sál využíván k pořádání rodinných oslav , společenských akci a koncertů.

Co k tomu dodat ? Ani zmínka o tom , že tam byl Rockový klub.Současný provozovatel bude asi taky v postavení mimo hru, zřejmě ho více zajímá jackpot, škvarkové sádlo, a Karaoke.Vyjádření provozovatele se mi nepodařilo sehnat, podaří-li se mi to, rád to zde napíšu.          Chico

Tudy se vcházelo do sálu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cesta k Žaláku ulici Přemyslovců