René Souček & Hana Kopřivová

PRYnCYPall.cz opustil na chvíli město Ostravu a vydal se o kousek dál, do blízké Opavy, kde se v místním podniku Café Evžen konalo vystoupení dvou písničkářů či spíše hudebníků z Fajného Mjesta – jediného s pomlčkou, tedy Frýdku-Místku, Hanky Kopřivové a Reného Součka.
Vlastně byl to i osobní zájem, neboť již delší dobu s Reném se domlouváme, že se někde střetneme a dáme si po rumu, tak to nikdy nevyšlo a tak nebylo jiného zbytí než zbořit to pomyslné virtuální spojení  a konečně jej skloubit i s realitou života. Koneckonců Opava zase není až tak daleko, jen co by člověk kamenem dohodil a zbytek dojel vlakem, autem či autobusem.

René Souček

René Souček, písničkář ze Sviadnova u Fajného Města si vylosoval zřejmě úvod vystoupení a nezbylo mu nic jiného, než dostat během hodiny publikum do varu či dobré nálady, což se mu zcela povedlo a sklidil velké ovace návštěvníků opavské hudební kavárny Evžen, kterých tam přišlo tak něco na třicet a pak předal to pomyslné hudební pádlo pianistce Hance Kopřivové, která kromě hry předvedla se svými doprovodnými hosty i krásnou vokální magii, což se velice líbilo a taktéž sklidila v tomto vydařeném čtvrtečním večeru nemalé ovace.
Při této příležitosti se nám tak trochu podařilo vyzpovídat Reného a představit jej naším čtenářům. Ono sice i když není přímo z Ostravy, tak jeho život je také s Ostravskem spojený nehledě k tomu, že mnozí jej mohli vidět i na vystoupení v Klubu Parník a některých dalších akcí.
Odkud bereš inspiraci?
René Souček: To je tak různě, no kolem sebe. Kolem sebe, prostě to, co mne naštve, tak to Já píšu. Obvykle je to ze života a také z toho co vidím z okna. Prostě otevřu okno a první co vidím je to, že vidím šachtu. Prostě podívám se, mám tam šachtu, striptérku Věrku, takže to je tak jako takové ze života trošku.
Co ty a různé soutěže?
René Souček: Ale jo, zkoušel jsem to, jezdil jsem, ale teď už nejezdím. Spíš mám ten názor, že muzikant nemá soutěžit, protože v muzice se soutěžit nedá. Obvykle jezdím jenom tam, kde mne pozvou, takže už jezdím i na Slovensko. Tam jezdím rád, protože je tam skvělý slovenský folkový festival fajné Bojnice, jinak jsem byl na Muzice v hrádku u Rokycan od Samsona Lenka a Já sám mám festival na hradě Hukvaldy, takže na hradě mám festival Hukvaldský brnkot.
A nějaké CD?
René Souček: Cédéčko by mělo být letos, protože už mi ještě chybí  dozpívat čtyři songy, tak bude materiál, potom to někdo namasteruje, já to zaplatím a prodělám na tom, ale je prostě ještě spousta lidí, kteří prostě chtějí tu desku, takže ta deska jako fakt musí být. I když dnes někteří křtí cd i na flashku, což je dobrý nápad, ale pořád jsou takoví, kteří si chtějí zařadit tu desku do své sbírky a ty samozřejmě člověk nesmí zklamat.
Já si pamatuji, že si začínal z metalem a jak ses od metalu vlastně dostal až k folku?
René Souček: To máš zcela jednoduché. Já jsem hrál samozřejmě v nějaké té kapele a jak jsem se oženil tak sex,drogy a rock´n´roll to už nebylo prostě pro mne, dostal jsem nůž na krk, takže to byl ten prvotní odklon. Pak mi to roba (žena moje milovaná) zakázala.
A v jakých kapelách jsi to vlastně hrál, vzpomínám si Exorcist a pak dále?
René Souček:No to byl vlastně INTREZED, což je vlastně pozpátku dezertní (z čehož jde vyvodit zcela jasnou souvislost k lásce k vínu), tam toho bylo potom ještě více, ale za zmínku stojí ještě rocková kapela VODEVSHAD a tam jsem potom skončil.

René Souček, taky fajny synek z takeho Fajného Mjesta

A nějaké nejbližší akce, které chystáš?
René Souček: Tak nejbližší akce… na 1.máje U Arnošta Majáles, ještě s mnoha kapelama i rockovýma, potom 11.5. se Slávkem Janouškem, 20. v Poetické hospůdce v Praze, pak tam mám tedy Hukvaldský brnkot, ten festival svůj a ještě nějaké ty hostovačky prostě.
Jak třeba vnímáš obecenstvo, kde je tak podle tebe na tebe nejlépe působí fanoušci?
René Souček: Tak u nás, ve Fajnym ( myslel tím Frýdek-Místek). Tak samozřejmě tam jsem doma, tak tam je kotel, ale jsou ještě města, kde lidi chodí pořád na koncerty. Výborné město je třeba Táchov i když je na opačném konci republiky, potom Olomouc, skvělé město. Trochu mne zklamalo Brno, to má u mne takový malý mínusek, no a Praha? Tam jsou také lidé vnímaví , ale je fakt, že když slyší ten krátký zobák, tak vědí, že to není od nich, ale když třeba slyší slovo CYP, tak je to alespoň vytrhne z té jejích letargie letité.
Jak třeba vnímáš po dvaceti létech svobody politické dění, nehledě k tomu, že vlastně o folku, rapu či hip-hopu dnes a punku se stále tvrdí, že se jedná o nejupřímnější a nejpravdivější hudební styly?
René Souček: No fakt je, že kdysi jsem dával do písniček takové ty politiky jako Zeman, Klaus anebo tak, ale jména ty zahynou s těma lidmi, protože ti jednou zahynou, to je jasné a mi těch písní potom bylo líto a tak už nemám politické písně, ale teď jsem začal znova rýpat.
A z tvých vzorů?
René Souček: Tak to je ta typická klasika ostravská. Prostě Nohavica, Dobeš, Plíhal, Samson Lenk, ne? No a ještě Pepa Streichl a tak asi nějak.
Po rozhovoru jsme si šli tedy ještě doposlechnout a užít si nádherné atmosféry vyprodukované uměním Hanky Kopřivové se svými hosty a potom jako vždy a odevšad tím posledním spojem domů.

Samozřejmě, ja bývá již tradičně zvykem,  atmosféru z onoho vystoupení si můžete přiblížit i –> ZDE <– v tomto fotoreportu.
Tak zatím

Martin

Hanka Kopřivová