Bono Vox (U2) v Kanadě

Tak táto otázka mi utkvěla v hlavě při cestě vlakem mezi Pardubicemi a Ostravou, kdy se mi dostalo do rukou vydání deníku DNES. Byl v něm zveřejněn krátký článek o tom, že někdy v roce 2013 by měla  na ostravském letišti Ostrava-Mošnov vystoupit v rámci svých benefičních turné světoznámá irská skupina U2 v čele s frontmanem Bono Voxem, ale jejích vystoupení doposud nebylo potvrzeno. O celou akci se stará Diecezní charita ostravsko-opavská.
U2 naposledy v České republice vystoupili skoro před patnácti léty 14.8.1997 na pražském Strahově, kde jim jako support tehdy sekundovaly předkapely Audioweb, Howie B . Tehdy média psaly o tom, že účast na koncertě byla kolem 80.ti tisíc lidí, ale skutečnost očitých diváků hovoří o tom, že spíše tam bylo kolem 30-50.-ti tisíc lidí. Což v podstatě potvrdil i Chico, jenž se koncertu zúčastnil přímo. Každopádně dnes je již o tom zcela zbytečné spekulovat. Další věci kolem posledního koncertu U2 v České republice můžete dočíst i –> ZDE <–, z tohoto článku v tisku anebo si celé jejich vystoupení trochu připomenout také z dalších článků na slovenských stránkách greensite.sk.
Samozřejmě o tom, že by o tuto světoznámou irskou čtveřici nebyl zájem, protože kdo chce, tak si cestu ke své kapele cestu najde. Každopádně snad za to může ještě prázdninový termín, snad trochu i to, že Česko v té době se spíše učilo rozjíždět tzv. megakoncerty a snad také hodně i novinářská tendence zažitá ještě z dob komunismu vše buď hodně zveličovat anebo minimalizovat.
Při cestě na koncert polské legendy Armia jsem o této události hovořil s Chicem a ten podotkl, že koncert je téměř dojednán.

Bono Vox při jedné ze svých benefičních akcí

Podle dostupných informací U2 chtějí podpořit mladé křesťany v Česku, protože jsme zvenku vnímáni jako ateistická země, jak vysvětluje si kladnou odpověď od U2 Lukáš Curylo ve článku z Literárních Novin na svém serveru literarky.cz či na serveru České televize – ČT24/kultura.
Tedy i PRYnCYPall.cz se bude průběžně touto tématikou zabývat a věřme, že veškeré snahy a úsilí organizátorů z Diecézní charity ostravsko-opavské, která mimo jiné pořádá i mezinárodní festival moderní křesťanské hudby SLEZSKÁ LILIE, se povede dotáhnout do úspěšného konce bez jakýchkoliv problémů a překážek a celá akce se na konec podaří.
Samozřejmě, že do té doby je ještě mnoho dní a stát se může cokoli, takže nelze zatím toto brát jako 100% jistotu, neboť zcela nedávno z důvodu nemoci odřekla svou účast na letošních Colours of Ostrava 2012 známá islandská zpěvačka Björk, za kterou organizátoři hledají náhradu a snad ji našli v podobě Alanis Morissette či někoho jiného.
Každopádně se vás o dalším vývoji kulturního a hudebního dění na Ostravsku budeme rovněž snažit informovat, neboť sami jsme zvědaví s čím nás ještě irští U2 překvapí, tedy kromě toho, že v letošním roce toho moc nechystají a vše připravují spíše na příští rok 2013. Stejně tak, jako jsme zvědaví na to, zda atmosféra případného uskutečněného vystoupení bude podobná té v…

Tak zatím, Mathi