AHARD

V sobotu 28.7. se v bohumínském letním kině konala další akce. Tentokrát dostaly šanci rockové a metalové kapely. Byl jsem zvědav, kolik lidí tentokrát dojde vzhledem k tomu, že minulý týden na Oceán došlo jen okolo 50 platících lidí. Oproti Oceánu bylo třetinové vstupné 70 Kč, navíc rockové kapely, tak jsem předpokládat větší účast. Ale bohužel ani rocková muzika v Bohumíně neletí.

Vzhledem k tomu, že vystupovalo 5 kapel, začínalo se hrát už od 16:00. To se ještě dalo očekávat, že tam nikdo nebude.

 

Jako první hrála ostravská skupina Otherside. Kapela hraje většinou česky, ale mají i několik písní v angličtině. Hrajou již zhruba dva roky a jejich čas nejspíše teprve přijde. Nehrajou vůbec špatně, jen se musí více dostat do povědomí lidí. Kluci se snažili, i když jejich vystoupení sledovalo asi jen 15 lidí.

 

Čekal jsem, že s ubíhajícím časem začnou houfněji přibývat lidi, ale lidé přibývali hodně pozvolna po jednotlivcích, kdy čtvrtou kapelu v osm večer sledovalo asi jen okolo 50 lidí. To už mi bylo jasné, že účast bude mizerná i na Doda. Na Doda se přišli podívat už i lidi, co posedávali a popíjelí v hospůdce vedle letního kina, ale více, jak 70-80 lidí tam bohužel ani na Doda nebylo.

Jako druhá vystoupila další ostravská kapela Acoustica. Jak již název napovídá, kapela hraje akusticky a pouze cover verze slavných písní od Metallicy, Scorpions, Judas Priest, Pink Floydů, AC/DC a podobných kapel. Moc dobrý dojem na mě tato kapela neudělala. Spíše jsem měl takový pocit, jakoby se jednalo o jakousi repliku Legend se vrací.

 

Poté na pódium nastoupila havířovská kapela Sjetý gumy. Ani tato kapela nehraje příliš dlouho, ale je složena z hudebníků s mnohaletými zkušenostmi v čele se zpěvákem Láďou Tomisem. Ovšem tento koncert byl dost výjimečný, jelikož kapela vystupovala v poněkud okleštěné sestavě. Tato kapela není asi pro nikoho prioritní, proto se občas stane, že někdo chybí anebo je místo někoho záskok.

Hráli bez kytaristy Pavla Slívy, který ten den hrál se Salamandrou na Benátské noci. Dokonce ani zpěvák Láďa Tomis nebyl přítomen a místo něho zaskočil náhradní zpěvák. Láďa nerad hraje covery se Sjetými gumami. V Bohumíně ale Láďa nebyl a toho kapela využila a zahrála nezvykle mnoho coverů známých hitů například od Deep Purple, Black Sabbath nebo Judas Priest. Se zaskakujícím zpěvákem měla kapela pouze dvě zkoušky, přesto podala kapela včetně zpěváka dobrý výkon.

 

Předposledními účinkujícími byli Orlovští Ahard. Tato kapela má docela dobře našlápnuto, loni si dokonce zahráli i na Masters of Rock. Bohužel v poslední době

AHARD

mají smůlu na basáky. Na tomto koncertu s nimi hrál naposledy jejich doposavadní basák Michal Paax Plasuň, který jaksi přehodnotil své priority a rozhodl se ukončit činnost v kapele Ahard. S tímto basákem odehráli půlku setu se staršími písněmi. Poté se s ním rozloučili a na druhou půlku koncertu už nastoupil nový basák. Ve druhé polovině koncertu zazněly i písně z připravované desky, kterou kapela plánuje natočit v příštím roce.

(O čemž již AHARD informoval prostřednictvím kapelníka Jekiho, právě v rozhovoru pro náš web na dubnovém koncertu s kapelou SALAMANDRA. pozn. redaktora)

 

Jako poslední nastoupil Miloš Dodo Doležal společně se svým synem Milošem juniorem hrajícím na basu. Na počátku Dodova vystoupení postávalo pod pódiem asi jen okolo 15 lidí, ostatní posedávali roztroušeni po celém letním kině. Ovšem Dodo je znám tím, že všechny koncerty hraje srdcem a naplno, tak koncert nijak nešidili. Na tomto koncertě dokonce zahráli 3 cover verze. První cover zahráli na přání jednoho fanouška, který se dožadoval rock‘n’rollu, načež Dodo obratem reagoval, že zahrajou nejčistší rock‘n’roll, a zahráli Highway To Hell od AC/DC.

Nu tuto píseň se už Dodovi podařilo přitáhnout a rozhýbat více lidí pod pódiem. Ke vší smůle, uprostřed písně vypadla elektrika. Pavel Slechan hrající na bicí, ale pokračoval dál ve hře a fanoušci pokračovali ve zpívání „Highway To Hell“. Po několika minutách se zvukařům podařilo nahodit elektriku a Dodo dohrál tuto píseň.

Dodo nedávno vydal novou desku Gen Sumerian, kterou na místě nabízel k prodeji za pouhých 50 korun. Z této desky nakonec na koncertě nic nezahráli, ale hráli pouze známé věci především od Vitacitu a covery, aby udrželi na koncertě alespoň těch pár lidí, kteří přišli.

Původně měl koncert trvat 60 minut. Dodo ovšem ukázal, že hraje za každé situace i pro pár lidí, a hrál dokonce o půl hodiny déle. Na konci vystoupení  Dodo pozval na pódium Bohumíra „Bobina“ Židka, zpěváka kapely Ahard, aby si s nimi zazpíval poslední píseň. Dodo se s Bobinem velmi dobře zná, jelikož spolu hráli v kapele Žádná křeč už v roce 1983. S Bobinem zahráli poslední cover, a to píseň T.N.T. rovněž od AC/DC.

Příspěvek z této akce + video nám zaslal Pavel a vše mimo jiné můžete zhlédnout –>ZDE<– ,v tomto fotoreportu Ivy Jurákové.

Upravil a prezentoval

(Fotografie  archiv PRYnCYPall.cz z koncertu kapely AHARD společně s kapelou SALAMANDRA v klubu Barrák)

Martin