Cruadalach

Ve čtvrtek 27. 9. 2012 se Ostrava, konkrétně hudební klub BARRÁK, stala dějištěm tradičních putovních oslav keltského svátku SAMHAIN, ze kterého si můžete jeho celý průběh přiblížit v přiložených videích z festivalu.

které v minulosti probíhaly již v Praze či Plzni.

Samhain (čti „souin“, „sauin“) (ze staroirského samain) je název keltského svátku, který se slavil v noci z 31. října na 1. listopadu. Ve starém keltském kalendáři se tímto slovem označoval také měsíc listopad, přesněji řečeno první tři týdny tohoto měsíce. Ve skotské gaelštině se tento svátek píše jako Samhainn nebo Samhuinn, kdežto listopad jako t-Samhain. V galském kalendáři z Coligny z 1. stol.př.n.l. je Samhain uveden jako Samonios.

Samhain byl hranicí mezi dvěma hlavními periodami (létem a zimou), pro Kelty byl začátkem nového roku, a byl vnímán také jako doba, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Věřilo se, že se duše zesnulých v tento čas vracejí na zemský povrch, a živí mohou navštívit podsvětí. Když byla na začátku 1. stol.n.l. keltská území dobyta Římany, začaly se prolínat keltské a římské zvyky, a ke svátku Samhain se začal slavit i konec úrody. K symbolům Samhainu přibylo obilí a ovoce. Během dalších asi 500 let se šířil vliv katolické církve. Papež Bonifác IV. se chtěl zbavit pohanských zvyků a pro období Samhainu vytvořil nový svátek – svátek Všech Svatých, který měl staré zvyky nahradit (anglicky se svátek jmenuje All Hallows‘ Day, z toho vzniklo pozdější Halloween). Ale lidé to vyřešili tak, že prostě slavili svátky oba. V 16. století už byly svátky prolnuty tak, že se slavily jako jeden.

U nás se tento svátek konal již před posledním víkendem v září za přítomnosti folk-metalových kapel Arkona (Rus), Silent Stream of Godless Elegy (Cze), Illuminandi (Pl), Virrasztók(H), Cruadalach (Cze), Darkest Era (Irl).

V souvislosti s právě onou končící prohibici v Česku, tak trochu symbolizující fakt, že po každém konci přichází opět začátek něčeho nového a související zároveň s věcmi kolem života smrti,  hráli vyznávači tzv. Pagan metalu (česky pohanský metal), což  je metalový styl, odvolávající se jak textově tak vnějšími výrazovými prvky na předkřesťanská období národních mytologií, pro zcela zaplněný klub, kde se sešlo tak zhruba něco kolem 300 návštěvníků, poslouchající právě onen styl hudby.

Často, zejména v případě, že o těchto obdobích neexistují žádné psané záznamy,

Illuminandi (pl)

vyznívají pokusy pagan metalistů vypadat co nejpohanštěji spíše komicky – mimo jiné také proto, že zvláště většina ze začínajících kapel nemá sebemenší představu o tom, jak život v předkřesťanských dobách vypadal, o dobové hudbě nemluvě.

Více o Pagan metalu najdete zde, na:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Pagan_metal

a to i přesto, že ono mínění, že přímo propaguje, nebo alespoň sympatizuje s krajně pravicovými ideologiemi, je zcela zcestné a mylné dogma vytvořené lidmi se svými vlastními sklony k předsudkům, protože vesměs takto uvažují lidé, kteří tyto akce ani v podstaně osobně nenavštívili, aby zhodnotili to, jaká skupina lidí se tam schází, protože paganismus či pohanství odjakživa je spojeno s přírodou a přirozeností.

Tudíž nelze dát na názory a úvahy těch, kteří si pletou různé hudební žánry a jen v podobnosti hudby hází vše, zcela lhostejně, arogantně, lehkomyslně a flegmaticky do jednoho vaku buď jen díky zkresleným zvukům elektrických kytar, rytmu dvojšlapných bubnů a emblémy na oděvech, zcela paradoxně na základě jakékoliv bezbožnosti.

Ano paradoxně, protože i když se v čechách z dob křesťanství tvrdilo, že pohané či pianisti jsou bezvěrci a neznabozi, tak k nevoli oněm kritikům či hlasatelům, kazatelům i oni uctívali své bohy, ať se již jednalo o pohanské bohy u nás jako je Radegast či bohy severského typu, jako například je Odin, Thor a další mnozí jiní, které lze znát i ze starověké antiky.

Virrasztók(h)

Nám se tedy povedlo zachytit průběh vystoupení alespoň prvních čtyřech kapel, tedy Silent Stream of Godless Elegy (Cze), Illuminandi (Pl), Virrasztók(H) a Cruadalach (Cze), které předcházely ještě irským Darkest Era, kteří zřejmě k onomu stylu mají nejblíže a ruské Arkoně, co by zlatého hřebu onoho čtvrtečního večera.

Diváci se hodně bavili o čemž svědčila i ta skutečnost, že dostat se přímo k pódiu, kvůli lepším fotografiím bylo s postupem času čím dál tím více obtížnější.

Fotografice z oné kaco si můžete prohlédnout jako obvykle v tomto přiloženém fotoreportu ->ZDE<- a zbytek také na našem facebooku.

Tak zase někdy příště v Barráku

\m/ Rock On \m/

Mathi Basssnake