TCHOŘI s kytaristkou Klárou

V úterní večer po 20 hodině jsem cestou z Výstaviště do klubu Barrák v centru města nepotkal jediného človíčka. Začínám si o tom myslet, že je to důkaz toho, že centrum se nejenom večer vylidňuje.

Do ostravského Music clubu Barrák přišlo asi 30 lidi na koncert skupiny Tchoři a Ruské kapely z Moskvy Tarakany.

Ve 20.45 začala hrát punková předkapela TCHOŘI z nedalekého Přerovska.

Tuhle kapelu jsem už viděl po čtvrté .Byl jsem na ně v Beňově u Přerova na Festivalu, potom ještě v nějaké vísce u Přerova, kde máji i zkušebnu a na Festivalu Noc plná hvězd v Třinci, kde hráli na béčkové scéně.

Na první dvě akce jsem jel hlavně kvůli Černému penicilinu, což undergrandová legenda z Přerovska.

Tchoři budou letos slavit 20 let. Ksicht kapely dělá zpěvák Mošna.

Mošna ve svém převleku Michaela Jacksona

Přezdívku má podle tašky kterou nosí přehozenou, jak jsem si všiml přes levé rameno, on s tou taškou i někdy zpívá, viz. přiložené archivní retro video AlternativaTV.cz.

Mošna má i přívlastek největší převlékáč kabátů, protože během show používá převleky Michaela Jacksona, Karla Gotta a třeba i tučňáka.

Kapela je na podiu oděna do hnědých mnišských habitů. Tedy kromě kytaristky Klary M., jelikož její kostým působí pro změnu dost komerčně a popově.

Klára je dobře vybavená i technicky. Používá tři kytary a spoustů efektu a krabiček.

Kapela muže působí t na posluchače veselým dojmem.

Hlavním tahounem večera byla Moskevská Punková kapela Tarakany, založena v roce 1991, která je momentálně na Evropském turné.

Samolepka TARAKANY!

Její první zastávkou na turné byl klub Barrák, poté pokračují do Prahy, kde hraji na Strahově v legendárním klubu 007, ve kterém měl první koncert Visací Zámek.

Turné dále pokračuje několika koncerty v Německu a oklikou v Rusku. Tarakany je v Rusku zřejmě nejúspěšnější kapelou a přesto, že u nás se spíše může zdát nepovědomá, tak si myslím, že její energický punk rock se musel líbí i divákům na Barráku.

Přesto jak jsem říkal, především mne zajímala naše punková kapela TCHOŘI, která vznikla v jednom nejmenovaném lese v létě roku 1993, kdy se tchořům obzvláště dařilo. Z nory tenkrát vylezli: MOŠNA – řef, DŮVĚŘIVÝ STUART- basa, JIM TRACHTA – kytara a JEŽEK– škopky.

Původní hluboká myšlenka byla“ jen si něco nahrát na památku“. Po necelém půlročním dření (tenkrát ještě pod názvem SORBON) ve vypůjčené zkušebně v Prosenicích na vypůjčené nástroje a aparaturu se historicky první vystoupení konalo 29.12.1993 v Tančírně Prusy….

viz vypůjčeno z historie kapely, jenž hraje v současné době tedy v této sestavě: MOŠNA – řef, DŮVĚŘIVÝ SŤUART – basa, JARYN RUDÝ DALMATIN – kytara, KLÁRA M – kytara, LUKIN – bicí.

Atmosféru z koncertu si můžete přiblížit i -->ZDE<–, v přiloženém fotoreportu.

Chico

(příspěvek upravil Martin)