Bruntál. Krásné městečko v podhůří Jeseníků pro jedny, město kde údajně rozplakali i Vladimíra Menšíka pro druhé. Na každý pád v Bruntále underground žije a důkazem jsou pravidelné Prometalfesty organizované nadšencem Petrem Hořčičákem. Malé, komornější akce jako byla tato sobotní, se konají v bruntálském Africa pubu, což je vlastně hospoda s pódiem, několika stoly a malým pláckem na nějaký ten taneček. Kapacita cca 80 lidí je max, dle mého odhadu přišlo okrajovou muziku podpořit asi 55 platících. Každá z kapel prodávala nějaký ten merchandise, takže možnost pustit peněžence žilou se naskytla také. I malé kapely konečně pochopily, že v rámci sebepropagace se musí jít tomu štěstíčku tak nějak naproti a fanoušek měl na výběr trička, mikiny, cd, placky i nějaký ten časopis. V tomhle směru velká spokojenost. Bar jako takový se ukázal být velmi dobře zásoben, velice překvapily čtyři druhy čepovaného pivíčka, o zásobě destilátů a jiných tlamolepů nemluvě. Večer zahájilo black metalové trio ORTEL. Když pominu nepůvodní název a otřesnou covervezi legendárního songu „ Hřbitov“ od brněnských černokněžníků Root, tak vlastně ani není co vypravovat. Ortel  nezaujal ničím. Hudba – tisíckrát slyšený black. Zpěv – vokalistovo havraní krákání v pohodě, zato pokusy o melodický zpěv tragédie. No a při náznaku jakési black metalové balady, jenž zazněla naštěstí poslední, děkuji v duchu všem rohatým že jsem to přežil. Můj ortel zní zkoušet, zkoušet, pilovat materiál a hlavně vynechat melodické vokály, tam byl asi největší kámen úrazu.

Ortel

Krátká pauza a na pódiu už se formuje death metalová čtveřice z Veselí nad Moravou DMC. Kapela, jejíž vznik se datuje až někdy k roku 1989, měla vždy trošku smůlu a bohužel se dříve zásadněji neprosadila. Zato magazínem Pařát loni vydané cd „ Murderous power“ je trefou do černého. No, je jedna věc nahrát slušnou desku, jejíž poslech zabijí a druhá věc je živá prezentace téhož materiálu. Hned po prvním songu jsou obavy pryč. Kapela jede jako dobře seřízený tank Tygr a drtí vše, co  stojí v cestě. Lidí začíná před pódiem houfně přibývat, poguje se i klasicky háže mařenou, a i ti méně šťastní, kterým zůstalo na hlavě už jen chlupaté koleno,  kývají hlavou do rytmu o sto šest. Zpěvák Quatchud hecuje lidi k ještě většímu řádění a kapela mohutně přikládá další deathová polínka do ohně. Pro mě osobně vrchol večera. Devastaci dokonává cover „ Cenotaph“ od anglických válečníků Bolt Thrower. Sám za sebe pasuji DMC na jeden z topů naší death metalové scény. Kapela děkuje nadšenému publiku a je vidět, že takové vřelé přijetí tito sympatičtí a skromní Moraváci opravdu nečekali.

DMC

Opět pauza na pivko a poslední kapela před námi. Sobotním headlinerem se stali blackoví PERGAMEN z Prahy. Zpěvák a kytarista Beny pijící celý večer Vincentku dával jasně najevo, že prodělaná chřipka ustupuje pryč jen pozvolna a on se teprve uzdravuje. Na samotný výkon kapely to však nemělo žádný vliv. PERGAMEN, posíleni konečně o živého bubeníka, spustili svůj set silou severského větru až se zdálo, jako by do klubu vtrhl sám Praděd, mocný to Jeseníků pán. Bouře odehrávajíce se na pódiu plynule přešla mezi většinu zúčastněných a PERGAMEN tak dobyl Bruntál sice bez jediného výstřelu, zato zbraněmi sobě vlastními. Pílí, nasazením, poctivou show a chytře zvoleným playlistem. Mocné skandování jména kapely bylo určitě pro PERGAMEN tou nejsladší odměnou. Dochází i na několik pokusů o stage diving, u black metalu zase ne příliš obvyklou zábavu.

Pergamen

Abych jen nechválil. Hnidopich mého ražení postrádal větší barevnost vokálu a nejvíce mi chyběla podpora Benyho v refrénech. Tím by jejich songy získaly na daleko větší údernosti. Zhruba po necelé hodince se Pergamen loučí letitou hitovkou „Sbohem svatý Otče“ a nadšené ovace publika neznají konce. I PERGAMEN děkují publiku a hned po úklidu aparátu se vrhají mezi své fanoušky a propuká nevázaná zábava. Prometalfest se opět podařil, Bruntál nezklamal a Petr Hořčičák si mohl mocně oddychnout. Povedlo se a moc díky Petře. Podzimní velký Prometalfest snad přiláká lidi stejně kvalitní muzikou, jako to v sobotu udělal jeho malý bratříček.

Johny from Troppau

Fotoreportáž z akce zde