Na první Máj, Svátek práce, kdy prý je i lásky čas, do hudebního klubu BARRÁK po usilovném přičinění a práci agentury Euphoryproduction zavítali britští ECHOES, kterým sekundovali ostravští OTHERSIDE a SUNSET TRAIL z Olomouce. Myslím, že za osm pětek, vdelku slušná nabídka, které využilo tak na 30 lidí.

OTHERSIDE, Ostrava

OTHERSIDE, Ostrava

Klasicky přicházím něco po osmé hodině. Po dlouhé době se vidím opět s Janem Petříkem, jedním z kvalitních místních zvukařů a tak se dáváme do řečí. Mimo jiné Honza sám říká, že ta poslední kapela, Echoes, asi bude velmi dobrá.  Každopádně se nečeká ani moc dlouho a na scénu pódium vlítnou OTHERSIDE, kteří střídavě produkují skladby jak v češtině, tak i v angličtině. Otherside ve svém programu předvádějí i docela divoké kreace. Někdy až moc divoké, myslím si. Ono sice choreografie a živost na pódiu patří k vystoupení a dokáže diváky, kteří mimochodem, jak obvykle zvykem nebývá, přišli blíže k pódiu již na úvodní kapelu, ale některé kreace, některých členů kapely, stejného druhu opakované v docela častém sledu, možná dokážou i trochu otrávit, ten celkový dojem.

I když lidé jdoucí na hudbu, to nějak třeba vnímají jinak. Vlastně ani se nenaději a zjišťuji, že po krátké chvíli se kapela dostává k předposlední skladbě. Škoda, a i když se zdá, že akce dostává vcelku rychlý spád, tak možná by to chtělo přidat ještě o jeden či dva songy navíc. Prostě z toho dojmu mi to přijde, jako bych se ani pořádně nezasytil a ještě něco malého bych si dal.

Po krátké chvíli přichází i olomoucká partička SUNSET TRAIL. Pokud jsem si myslel, že OTHERSIDE mělo divoké kreace, beru zpět, se SUNSET TRAIL si nezavdali.

SUNSET TRAIL, Olomouc

SUNSET TRAIL, Olomouc

Každopádně i SUNSET TRAIL v lidech zanechává dobrý dojem. Vypadá to tak. Specifikum této kapely je i hra na precese, které někdy dobře vyplňuji skladby a dávají jim docela zajímavý náboj. Zpěvák využívá tvrdě své tělesné propozice a zřejmě je baví se stávat se tzv. spojníkem mezi stropem Barráku a zábradlím dělícím pódium od místa rozvášněných diváků, kterým to samozřejmě nevadí. Jo, kde jsou ty časy, říkám si, pohledem na měnící se generace návštěvnosti stejných klubových míst, byť pod jinými názvy.

Každopádně oproti OTHERSIDE, jsou spíše SUNSET pro mne neznámou, takže si něco zkopíruji od nich, abych se dozvěděl, že vlastně:

Sunset Trail je šestičlenná kapela z Olomouce hrající moderní metal, jež si v současné době buduje silnou pozici mezi kapelami zapadajícími do tohoto žánru.

Na podzim 2012 vydali své debutové album „Revealing…“ Na první singl z této desky „Promises“ vydali videoklip, který stejně jako celé album, sbírá velmi pozitivní ohlasy.

Bývají pravidelnými účastníky festivalů FajtFest, MeatFly Bikefest, MF Freestyle Meeting, Bethrayer Fest apod.

BARRÁK

Publikum v klubu BARRÁK

Mají za sebou několik koncertních šňůr, na kterých vystupovali se špičkovými evropskými kapelami (např. United Headz of Metal tour 2011&2012 – Ready, Set, Fall!(ITA), Cataract(SUI), Final Sacrifice(POL) a velké množství koncertů po celé ČR a na Slovensku.

Na přelom 2012/2013 + rok 2013 plánují Sunset Trail vydání druhého videoklipu, intenzivní koncertní činnost včetně zahraničního turné, účast na festivalech a koncertech po ČR a další.

Konečný dojem je myslím stejný, jako u předchozí kapely. Kde prostě po docela dobře orzjeté kalbě najednou sek a nic, dokonce i lidi se jaksi dostatečně neukojení  a nespokojení vrací ke svým sklenicím piva, coca-coly a podobně.

Buď je to prostě fakt takové rychlé a tvrdé a drsné, že prostě odehrajeme si to svoje a balíme a přepouštíme pozici dalším i bez nějakého přídavku anebo se mi to jen zdá. Nicméně, ten večer jsem nepil nic alkoholického a koncertů vysledovaných pro porovnání mám za sebou mrtě. Třeba ten dojem jen ve mně budí ten styl.

Nakonec přichází ECHOES, tedy zlatý a očekávaný hřeb večera. ECHOES (UK) je kapela založená v roce 2010, která je ovlivněná kapelami jako This Will Destroy You, Rinoa a Devil Sold His Soul. Nicméně si za dobu svého hraní vytvořili vlastní specifický zvuk.

Echoes, (UK)

Echoes, (UK)

Nutno podotknout, že oproti oběma předchozím kapelám je to zcela jiné kafe. Poněkud chytlavá táhlá hudba, postavená na základě jistých echo efektů, která asi dnešní generaci táhne. Asi takový emo-styl, ale upřesňuji, že asi. Už se v tom totiž moc nevyznám a nerad bych si zase někoho namýchnul. Nicméně, nevím co tam baskytarista vždy upravoval, že to v sále vybudilo vždy takovou vazbu, až se z toho třealo i leccos  v baru. Obsluze šel už z toho kolikrát úsměv po tvářích.

Přijde mi, že hudba je místy často postavená jednoduše na dvou až třech nějakých tónech, hraných dokola. Prostě co, v jednoduchosti je krása a žádné sraní s mladou paní, jak se říká u nás.

Jo, lidi křepčí, paří, šílí a nakonec si ještě vyžadoní kýžený přídavek. Celá akce končí něco kolem půl jedenácté.

Co říct závěrem, prostě hezký a povedený první máj v Barráku, koneckonců si to můžete ještě připomenout i v přiloženém fotoreportu –>ZDE<–

Tak to tak zatím

Mathi Basssnake from Methan-city