BARRÁK MUSIC CLUB. Opět rutinní klasický začátek. Agentura Euphoryproduction zásluhou Marcela Palovčíka na tento, poslední květnový čtvrtek připravila dá se říct, punkovou pecku.

The Wet Fox - Zlín Vystoupení londýnských DEADLINE v čele se skvělou zpěvačkou Liz Rose. Dlouhou dobu nebylo jasné, kdo bude této kapele, která je na scéně už od roku 2001 a za tu dobu stihla objet velké množství festivalů a koncertů a odehrála desítky vystoupení po boku dalších punkových legend, sekundovat.

Původní záměr totiž byl, najít ještě jednu punkovou kapelu s ženským obsazeným vocalem, popřípadě ženskou punkovou kapelu. Nakonec to dopadlo tak, že se této role zhostili THE WET FOX, což je old school punková pecka ze Zlína, která má za sebou spoustu koncertů, společně s mnohými, taktéž zajímavými kapelami. A jak se této role zhostili?

Zpočátku to vypadalo, že pro opět skoro prázdné útroby, jak jsme zhodnotili s Johny, se kterým jsme se prvně setkali společně na jedné akci, že asi punk a core moc lidí netáhne. Zřejmě šetří na festivaly a nějak klubovky posouvají do zadu. Což je ovšem někdy škoda. Ale říkal jsem mu, že obvykle z jiných koncertů vím, že často lidé přichází až na tu hlavní skupinu. Co se tedy návštěvnosti týká,

Liz Rose

Liz Rose

Johny se vrátil k vystoupení norských Mayhem, za nimiž vážili cestu dva fanoušci až z daleké Chrasti u Chrudimi, což si zaslouží jistý obdiv, stejně jako to, že během akce jsem zjistil, že na Deadline se přijelo podívat i několik lidí z Polska.

Myslím si, že The Wet Fox,se své role zhostili dobře a od cirka půl deváté postupně  svou produkcí v angličtině, až na jednu skladbu, kterou zpívali v češtině, přitahovali příchozí k pódiu. Nemyslím tím zrovna tzv. lovce fotografií, kterých tam také bylo hodně. Každopádně hoši od Zlína se s tím koncertem nepárali. Zbytečně jej neprotahovali. Odehráli si svoje a přepustili sénu britským Deadline.

Deadline, ve složení: Liz Rose – Lead Vocals, Herve Laurent – Bass, Mike Jones – Guitar, Jon Fawkes – Guitar & Pascal Denni – Drums, tak to už bylo docela jiné kafe. Ani se příliš dlouho nezvučilo. Přestávka mezi kapelami vyšla, ani ne na jednu cigaretu a než člověk stačil dokouřit, tam se atmosféra v klubu do slova a do písmene proměnila ve svištící raketu, které udávala tempo energií sršící Liz Rose.

Deadline - UK

Deadline – UK

Před pódiem doslova plno. Návštěva se dala nakonec odhadnout tak na 50-60 lidí a možná i o pár kusu více, ale i tak a opět, taková kapela si prostě zaslouží vyšší návštěnost.

Člověk se ani nenadál pořádně a během hodiny a něco Deadline, jenž se v Čr objevuje poměrně často, zahráli všechny své známé skladby, které jsem shodou okolností poslouchal pár dní před akci na youtube.com. S Johnym, jsme se po koncertě shodli na tom, že oproti jiným live vystoupením, tady Liz zazpívala perfektně, snad i nejlépe, dovolil bych si i tvrdit. Přeci jen je to už zkušená a vyhraná kapela.

Jistou změnou, tak v téměř polovině koncertu,

Barrák

Barrák

byla pasáž, v níž Liz zpívala písničku čistě s doprovodem na akustické kytary. Tyto pasáže si potom lze poslechnout na našem facebooku někdy v příštích dnech, ve kterých tento příspěvek ještě doplníme o postřehy právě Johnyho a možná i Aleše, který byl v Barráku na koncertu Deadline také. Zatím si průběh akce můžete prohlédnout -> zde, v tomto fotoreportu pod odkazem <- a vychutnat si závěrečný vyprošený přídavek, který si diváci doslova vytleskali a něco po půl jedenácté bylo vymalováno.

Tolik zatím ze čtvrtku

Mathi Basssnake from Methan-city

* * *

Aleš k tomu společně s jeho přidanými fotografiemi dodává:

10 Ve čtvrtek Palec dotáhl do Ostravy další skvělou pankovou kapelu z Anglie – DEADLINE v čele s půvabnou zpěváčkou Liz Rose.

Kapela vznikla v roce 2000 a za tu dobu stihla vydat 5 výborných řadových alb a odehrát několik stovek koncertů. V Ostravě hráli poprvé a přivezli zde na CD svoji zbrusu novou kompilaci „Where were you?“.

Kapela nechala u Palce asi 30 kusů tohoto CD, které je možné u něho v Barráku koupit za 200 korun. Předskokany Deadline dělali zlínští The Wet Fox, kteří mají dobrý naběh na branku.

A ještě příspěvek a  pár fotek od Johnyho:

Anglickým punkovým hvězdám Deadline právě vyšlo best of album „ Where were you?“, jehož vydání kapela podpořila krátkým evropským klubovým tour.

Jedna z jeho zastávek se odehrála v ostravském Barráku. Deadline jsou v našich končinách populární a spousta fans na ně přísahá, takže se čekala poměrně solidní účast. Bohužel punk a hc je v poslední době pro mnohé jen zástěrka k planým kecům a předvadění stylových hader z předražených obchodů. A nebo jsem prostě stupid boy a nerozumím ničemu. Zkrátka 60 platících to je výsměch a další hrst hlíny na rakev Palcovy tvrdé práce. Nebudu však brečet nad už jasnými fakty a přejdu k akci samotné. 21

Koncert začal vystoupením zlínských The Wet Fox a jejich poměrně standartně zahraným street punkem. Kapela ví co chce hrát, šlape jako dobře seřízené hodiny a poloprázdný Barrák se stal hned útulnějším. Hoši z města ševcova střídali věci ze staršího dema z novými kousky a přidali i cover od Ramones navrch. Velice příjemně strávená půl hodinka.

Po celou dobu produkce se po klubu potulovali kluci z Deadline a jejich basák Hervé Laurent sledoval The Wet Fox po celou dobu jejich koncertu. Na zhruba poslední tři songy se k němu přidala i Liz Rose čehož hned využivají fans v sále a s Liz se fotí. Liz ten večer vsadila na stylový retro účes ala „paní Kadrnožková“ a se svým skéřeným tělem byla prostě nepřehlédnutelná. The Wet Fox končí, krátka přestavba aparátu na pódiu a Deadline rozjíždějí svou show.

Brada dole hned u zvuku (pozn.:Jan Petřík), který byl po celý večer výborný, čistý a hlavně nebyl nijak přehulený. Každý nástroj byl krásně čitelný a takhle nádherně zvonivě nazvučenou baskytaru jsem už dlouho neslyšel.

08Nejsvětlejším momentem celého koncertu však byla vokalistka Liz Rose.

Za těch zhruba patnáct let na scéně se z ní stala vyzpívaná, zdravě sebevědomá vokalistka. Liz tančila, hecovala lidi, zpívala a hlavně bavila lidi i samu sebe. Přehrálo se skoro celé best of album a my se bavili při hitech Liar, It girl,The way we here, Serious, No way out, Last night a dalších. Došlo i na cover „ Sheena is punk rocker“od Ramones. To už tančil a zpíval i celý poloprázdný klub. Výborná show a klobouk dolů před kapelou. Takhle to roztočit před hrstkou lidí. No profíci se holt nezapřou.

Po skončení setu se kapela opět přesunula z pódia mezi lidi a dochází na focení a pokec s fanoušky. Po zjištění, kolik peněz Palec ten večer prodělal, mu kapela darovala krabici se svými cd ať si je prodá a vykompenzuje si ztrátu aspoň takhle. Tak za tohle mají Deadline moje uznání. Žádné hvězdy ale opravdoví oi punkeři kteří za ty roky hraní vědí své a dokážou podat pomocnou ruku i když by nemuseli. Fajn večer a upřímně si přeji aby jich Ostrava zažila co nejvíc a s důstojnou návštěvou k tomu.

 

Johny from Troppau

 Fotky od Johnyho:  Zde, pod odkazem.