Ačkoli jsme počítali, že další ročník jistebnického PIDIFESTU, celkově 6. v pořadí se bude obvykle konat na konci letních prázdnin, tak překvapivě právě jeho pořadatel Bohumil Folta, mimo jiné aktuální předseda neziskové organizace  EXPEDITA,  která podporuje kulturu, jeho termín přesunul z organizačních důvodů již na tento květen.

pidifest 2013 011 Změny vlastně byly dvě. Kromě termínu tou druhou změnou bylo i místo, které se z místního fotbalového hřiště přesunulo do obecního kulturního domu, což nakonec vzhledem k nastalému počasí přišlo pouze vhod.

On Bohumil už při loňském PIDIFESTU prohlásil, že ten příští festival asi bude dělat jiným způsobem a ne tak, jako doposud a tak jsme se přišli podívat.

Především jsme z loňského roku věděli, že letošní PIDIFEST již nebude obsazen nějakou lákavou hvězdou, ale spíše se bude jednat o tzv. preferování regionálních kapel, jak již tehdy pořadatel akce uvedl. Takže příchozí se mohli těšit v průběhu sobotního večera na punkové 3 tečky z Havířova, znovu obživlou hard rockovou až heavy metalovou kapelu MESSALINA z Karviné v čele se skvělou zpěvačkou Martinou Dobešovou, známou spíše  z předchozího působení v babské hardockové Kapriole, potom na frýdecko-místecké inide rockové DOWNBELOW a v další řadě i na projekt Tomy Ryboly, kolem kterého se to hemžilo lidmi známých z působení v kapelách Marow, Filip M., Up!Great a podobně.

Celou akci tedy odstartovaly kolem 17. hodiny havířovské 3 tečky svou punkovou produkcí.

Po nich nasledovalo vystoupení karvinské skupiny MESSALINA, kde nás právě zajímalo, jak se ubírala hudební cesta Martiny Dobešové po změnách v Kapriole. Načež jsme se ji po vystoupení na pár věcí zeptali přímo.

Martina Dobešová, Ostrava - zpěvačka kapely Messalina z Karviné

Martina Dobešová, Ostrava – zpěvačka kapely Messalina z Karviné

Znám tě z kapely KAPRIOLA a potom přišla nějaká změna, trochu jsme o tom spolu hovořili krátce již dříve, ale protože sledujeme i dění kapel a zaobíráme se i jejích historií, viz. CITRON a podobně, tak bych se Tebe rád zeptal prvně: Co ty a KAPRIOLA?

Martina Dobešová: „ Já jsem působila v Kapriole tak asi 10 let, kdy jsme se tak nějak postupně vyvíjeli i s tím, že i Já jsem se samozřejmě pěvecky vyvíjela a potom nastal zlom tak zhruba před rokem a půl, kdy jsme hráli na Karvinských Legendách v Karviné a jelikož tam došlo k pár nedorozuměním, tak se ukončila spolupráce s Kapriolou. Nicméně zase mne to posunulo o kousek dál, protože jsem byla oslovená Milošem Dodo Doležalem s tím, jestli bych si nechtěla natočit jednu skladbu na CD Rockové vánoce, konkrétně přezpívanou koledu, načež jsem samozřejmě souhlasila. No a vlastně i díky Milošovi jsem poznala hlavně karvinskou bandu a taky právě tady kapelu Messalina.“

Čímž jsme vlastně přešli právě k Tvému momentálnímu působení, takže co bys řekla ke kapele MESSALINA , jako koncerty a takové ty ostatní věci kolem toho?

Martina Dobešová: „MESSALINA je vlastně pro mne taková novinka už vlastně proto, že to jsou sami chlapi kolem mne, takže se tam mezi nimi cítím jako princezna, ale to jen pro to, že kluci se snaží o to, abych se tak cítila :-D :-D

Karvinská Messalina s Martinou Dobešovou.

Karvinská Messalina s Martinou Dobešovou.

A hlavně mne to posunulo dál, prostě jak se říká, že mezi ženou a mužem někdy nastane to, že si více mezi sebou rozumí, než když je to čistě ženská banda, kde k těm nesrovnalostem samozřejmě někdy dochází. Tam vždy s kluky probereme takové ty pro a proti, co by se nám a jak líbilo a co ne a tak nějak pomalu plánujeme svou budoucnost.“

No a jak tedy konkrétněta výhledová hudební budoucnost kapely MESSALINA  vypadá z pohledu Martiny Dobešové?

Martina Dobešová: „ Výhledově … V současné době tedy děláme ještě ty starší věci, ke kterým jsem já osobně přišla tak nějak napůl, kdy jsem vlastně celý dosavadní repertoár převzala. Samozřejmě s tím, že budeme tvořit časem i něco nového. Budeme i natáčet něco. Měli jsme totiž zkušebnu ve starém Hardu (Hard cafe) v Karviné, který tedy už není funkční, ale v centru Karviné se buduje nové Hard cafe. V něm vlastně máme dole zkušebnu i s nahrávacím studiem, čímž tedy máme i tu možnost tam nahrávat i nové věci, takže postupně se k tomu nějak dopracováváme.“

Poté následovalo podle programu, pro pomalu se zaplňující sál kulturního domu, i když přímo v sále na parketu to tolik nevypadalo, ale když se člověk rozhlédl po okolních stolech, tak zjistil, že ono tam zase až tak pusto a prázdno nebylo i když rockeři jsou spíše zvyklí na poněkud jinou atmosféru, další vystoupení. Tím dalším byli frýdecko-místečtí Downbelow.

Downbelow - Frýdek-Místek

Downbelow – Frýdek-Místek

Mezitím jsme se právě ovšem věnovali rozhovoru s Marťou, mimo jiné fajn ženská a také ještě se Sargem, který mimo jiné oklepává ještě orlovský AHARD, jsme probírali věci, kolem nedávného úrazu Jekiho a tím vlastně souvislost s nadcházejícím festivalem Rocktherapy, k němuž nám Sargo řekl, že to vypadá s Jekim v pohodě, zlomená ruka se uzdravuje, Jeki už opět cvičí a určitě festival bude i svystoupením kapely AHARD  a produkce jejich nového CD „Planeta Magorů“.

Načež jsem potkal i Marka Zemana známého z kapely Marow.

Marek pochválil náš příspěvek i videa z koncertu v Parníku a při té krátké konverzaci jsem mu musel i spolitováním oznámit, že bohžel vzhledem k tzv. posleddnímu odjezdu do Ostravy i o něco delší vzdálenosti oproti minulému ročníku, bohužel jejích vystoupení z časových důvodů již nestihneme, ale není konec jistě ani všem dnům a ani všem koncertům, takže se zase někdy, jak to vyjde někde uvidíme.

Osobně si myslím, že při poněkud větší účasti diváků, která se s postupem večera zvýšovala přátely a skalními fanoušky průběžně vystupujících kapel, by i zvuk v sále nebyl tolik ostrý, ale asi větší výtku bych spíše měl ke zcela jiným lidem a jiným věcem.

Jístebník, kulturní dům. Místo konání letošního ročníku PIDIFESTu.

Jístebník, kulturní dům. Místo konání letošního ročníku PIDIFESTu.

 Cestou domů jsem si říkal, což může být především výzva pro Moravskoslezský kraj a České dráhy akciovou společnost, tedy i příslušné akcionáře vlastně, že ještě jeden vlak kolem jedenácté večerní by jistě pro tyto víkendové akce nebyl na škodu, což není, jak ze zkušeností vím, jen problémem na Novojičínsku, ale i na Frýdecko-Místecku.

Ale to už se ve mně začíná ozývat pracující muž od železnice a dopravy a tak se raději závěrem ještě vrátím k festivalu přímo tím, že částečný průběh, s trochou omluvy kapelám a vystupujícím, na něž se nedostalo, si můžete shlédnout i v tomto přiloženém fotoreportu pod tímto odkazem, přímo –>ZDE<–

Tak to zatím a zase někde

Mathi Basssnake from Methan-city