Začátek asi bude prostý. Na středu 22.5.2013 Euphory production uvádí v hudebním klubu BARRÁK americkou skupinu AFFIANCE. Sledovanost na Youtube.com, blížící se téměř k hranici jednoho miliónu shlédnutí, slibuje docela dobrý a kvalitní koncert.

Dáša Fon Fľaša - Stránske (SVK)

Dáša Fon Fľaša – Stránske (SVK)

Ne vše ovšem má hladký průběh a akce se přesouvá do nedalekého Kubova klubu Hardcore Plan B. Nevím proč, i když hlavou se mi opět honí váná omletá věta, že v případě menší účasti, by to byla druhá varianta, než zbytečně otevírat velký klub. Jasno dostávám cestou na akci.

Cestou do PLANU B se potkávám s Honzou Braunem, který mi říká, že kapela supportující AFFIANCE z důvodu nemoci odřekla turné a protože před svým turné po USA po Evropě jezdí AFFIANCE bez aparatury, tak pro ten večer zapůjčil něco z inventáře Hudebního světa.

Palec, Marcel Palovčík, k tomu později ještě dodává, že se mu již nepodařilo sehnat adekvátní náhradu pro suport a proto, zvolil tuto variantu a domluvil se s Kubou, že koncert AFFIANCE spojí s právě současně probíhajícím koncertem švédské ska/punk rock’n‘roll formace The Sensitives i s předskakujícím hrajícím nevyučujícím učitelem ze Slovenska, který si říká Dáša Fon Fľaša.

Za šest pětek + dobrovolné vstupné na AFFIANCE, dobrá varianta. Co víc si lidi mohou přát a tak celé personální obsazení klubu BARRÁK lze výjimečně shlédnout v Planu B.

Jedinou vadou na kráse, kromě bouřky, která se pomalu spouští a vhání, chtě nechtě, všechny poblíž stojící do útrob bývalého květinářství je fakt, že američané Marcelovi o sobě nedávají nikterak vědět. Zřejmě nějaký rozporuplný den, jenž opět jednou za čas dává najevo, že ne vše kolikrát asi jde hladce a zatahuje ty, jenž se o tyto věci starají do tajů různých improvizací.

Nic to ovšem nemění na docela slušné atmosféře v klubu, kterou rozjíždí akusticko-punkový Dáša Fon Fľaša,

Dáša Fon Fľaša

Dáša Fon Fľaša

pocházející ze 130 kilometrů vzdálené obce Stránské na Slovensku, která je charakteristická tím, že tam je jeden kostel, dvě hospody a čtyři punkové kapely.

Obyčejné vystoupení tohoto „písničkáře“, protože jinak kapelu obsazenou jedním hráčem na elektroakustickou kytaru asi jinak nazvat nelze, si příchozí užívají a svým pořváváním hlavy dávají najevo, že jej vnímají a berou vážně.

Dáša Fon Fľaša nereaguje na prosby diváků o přídavek s tím, že zásadně přídavky nehraje, protože není hvězda, i když s trochou jeho skromností, by se snad mezi punkovým publikem i dalo jakkoli jinak pochybovat a přepouští svůj post švédům.

The Sensitives, hrající folk-punk rock’n'roll, asi v Česku není třeba představovat. Nejsou tu poprvé, i když Já osobně je poprvé uslyším. Takže se můžeme těšit na

Paulina - zpěv & baskytara

Paulina – zpěv & baskytara

nezapomenutelnou zpěvačku s „tlustým obočím“ Paulinu a její dva kamarády, kteří s sebou přivezou nové album, jež se má narodit či narodilo někdy v květnu.

V Ostravě si  The Sensitives udělali zastávku před svou cestou do pražské Bažiny, pak Ústí nad Labem, Německa a Polska a mohu konstatovat, že je to jedině dobře. Itinerář jejích Tour po střední Evropě, si koneckonců můžete pro případný zájem prohlédnout na web stránkách kapely.

Vzhledem k tomu, že moc neznám hity a skladby kapely, tak zde ani nebudu jmenovat, co vše se hrálo. Každopádně pokus, nafotit pár detailnějších záběrů švédů u pódia, mi vzápětí překazila trojice pógujících diváků, takže jsem to po pár snímcích vzal hopem na lavici.

Rozhodně na skvěle rozjetém koncertu hostů ze Švédska a na atmosféře v klubu nic neubraly ani technické problémy kytaristy. Kapela se s tím vypořádala vcelku důstojně a lidem to příliš moc nevadilo. Spíše naopak.

Pógující diváci

Pógující diváci

Úspěšné vyřešení problému nakonec ocenili potleskem.

V té chvíli již bylo jasné, že AFFIANCE hrát nebudou. Prvně jsem zaslechl klubem kolující zprávu, že jsou v Maďarsku a že nikdo nechápe, jak si američané mohou splést Česko s Maďarskem, ale posléze k tomu Palec, během produkce The Sensitives dodává, že to asi měli na háku, když je čeká turné po Spojených státech.

Vůbec se nedá říct, že by šlo nakonec o nějaký nevydařený večer, jenž si nakonec vychutnal i sám Marcel a i když možná ještě pár lidí navíc, by mohlo přispět svou návštěvou k úplné spokojenosti, přesto nezůstávám do konce a někdy kolem půl jedenácté z ryze praktických důvodů opouštím PLAN B a odjíždím domů.

Prostě zase jedna ze skvělých a opravdu vydařených akcí i přes to vše zlé kolem. Takových jen více.

No, pro ty, kterým to z jakéhokoliv jiného pracovního důvodu nevyšlo, tak si mohou ještě záběry z akce prohlédnout v přiloženém fotoreportu –> ZDE <–.

Tak zatím.

Mathi Basssnake from Methan-city