Scan0044  Trochu více akcí v onu, pro děti zajímavou sobotou. V ostravském Hudebním klubu Schönthal probíhaly oslavy, spojené právě s Mezinárodním dnem dětí, 10. Výročí založení nové restaurace, kde od 17.ti hodin měla vypuknout hudební zábava v podobě vystoupení Václava Fajfra, Mendoše, dále pak měli vystoupit Sova & Slamák a závěrečným hřebem mělo být společné vystoupení Pepy Streichla se skupinou Welcome Drink. Původně plánovaná akce ovšem díky nestálosti počasí vzala oproti původnímu plánu skluz a i když mi Pepa říkal, že přijdu o hodně, beru kolem šesti kramle a odcházím na vlak do Frýdku-Místku, tedy vlastně Fajneho-Mjesta, jak se mu poslední dobou spíše přezdívá. Ten večer tam totiž René Souček křtil své debutové CD s výstižným názvem Fajne-Mjesto, což rozhodně stálo za návštěvu.

David Stypka

David Stypka

Již při samotném vstupu bylo evidentní, že návštěva bude hojná a již od prvního hudebního tónu na zastřešeném plácku před hospůdkou nebylo téměř k hnutí. S přibývajícím časem se  takzvané životné potřebné prostory více a více zmenšoval, kdo včas nevzal místo ve předu, měl později smůlu.

Celou akci, která začínala ve 20:00 hodin, odstartoval Reného dlouholetý spoluhráč David Stypka, jehož lze kolikrát vidět na společných akcích, právě s Reném a jenž skvěle navodil atmosféru před samotným vrcholem večera.

O nějakou tu necelou hodinu na poněkud menší scéně před hospůdkou Davida Stypku vystřídal známý písničkář Slávek Janoušek,

Slávek Janoušek

Slávek Janoušek

písničkář, kterého asi netřeba nijak více představovat, jenž se také mimojiné ujal kmotrovství Reného debutového cédečka, jež bylo posléze možno zakoupit na místě za cca 150,- Kč.

Trochu vítr a vzrušení mezi diváky vznesla i návštěva Jaromíra Nohavici, který se přišel na Reného podívat. Sám totiž Reného, mezitím co se Slávkův recitál blížil ke konci, tak Jarek mezi hosty Reného burcoval, kdy už konečně začne hrát s tím, že přišel na Součka a ne na někoho jiného. Jaký jiný humor může mezi starými matadory hudební scény být.

A nyní už k samotnému vrcholu večera. Ani jsme se nenadáli a na pódium přišel René Souček se svým programem, v němž vlastně představil všechny své skladby, obsažené na CD i něco navíc, dle playlistu.

René Souček a Marek Hlosta

René Souček a Marek Hlosta

Rytmicky mu sekundoval Marek Hlosta a k jedné své skladbě, tedy za mé přítomnosti, si přizval na pódium i svou dceru Šárku s níž společně zazpívali píseň Vodopád. Každá jeho skladba byla obdařená velkým aplausem nadšených  příchozích diváků a fanoušků. Mezi nimiž bylo možno zahlédnout nejednu známou tvář z oblasti kultury nejen na fajno-mjestsku.

A tak to šlo přes známou píseň po známé písni až k samotné půli koncertu, kde v oné slavnostní chvíli bylo třeba bouchnout láhev sektu a pokropit debutové album Reného Součka Fajne-Mjesto.

 

Nebylo to poprvé, co jsem na Reného vystoupení byl, takže klasicky a jako vždycky, největší ovace sklídil Reného onen hit, po němž nakonec celý jeho první digitální hudební nosič nese své jméno.

Publikum U Arnošta

Publikum U Arnošta

Prostě při skladbě Fajne-Mjesto, která se mimochodem stala i frýdecko-místeckou hymnou obecenstvo šílí a akce graduje. Pokaždé.

Prostě obecenstvo šílí, René šílí, ještě chvílí … ještě chvíli … malou chvíli …

Vzhledem k tomu, že tento sobotní den jsem si řekl, že jej povedu poněkud v olympijském duchu, tedy že není až tak důležité vítězit, jako spíše se zúčastnit a že v nejlepším se má přestat, jelikož on ten vlak také nejezdí co pět minut na Ostravu, tak se loučím a odcházím. Spokojen samozřejmě. Jen ten další průběh, který dle předpokladů jen nabýval na perfektní atmosféře mně již není znám.

Nicméně něco z celé akce si lze prohlédnout i v přiloženém fotoreportu -> ZDE pod odkazem <-

a tím také svůj chvilkový únik od rockové a jiné muziky k písničkaření končím, zatímco vy si můžete vychutnat prostřední část večera, který rozhodně a zcela zasluženě Renému Součkovi patřil.

Tak zas někdy někde na nějakém tom rokáči

Mathi Basssnake from Methan-city

Aktualizováno dne 23.2.2014 o odkaz: