Zatímco se tedy naše město Ostrava tradičně každoročně obléká do zářivého barevného hávu probíhajících Colours of Ostrava 2013, průběžně s nimi probíhá i dvoudenní Festival v ulicích, ke kterému jsem spíše upnul svůj zájem a podle toho jsem si i přizpůsobil svůj program.

DSCN8940 Již několikrát jsem byl obeslán pozvánkou navštívit jisté autorské čtení básní, konané ve třetím patře Městské knihovny v Ostravě, které pořádá ostravská dramaturgyně Blanka Fišerová, tentokrát jako dva hudebně-poetické bloky Poezie v barvách, kde v Hudebním oddělení Knihovny města Ostravy  vystoupí:

Kateřina Dušková/Anima (poezie, performance) a Andrey Mukameev (kytara)

Sylvie Bee (zpěv) a Anežka Gebauerová (akordeon) – Baudelairovy květy

Jan Kunze (poezie) – Terezie Kovalová (violoncello)

 

Trochu opožděně, po delším hledání místa konání nakonec přicházím na místo činu někde uprostřed prostředního části působivého přednesu poezie ve francouzštině známé ostravská šansonierky a vokalistky Sylvie Bee za doprovodu akordeonu. Hmm, umí!, říkám si mezi tím, co Sylvie po každé básni sklízí zasloužený aplaus celkem zaplněného sálu. Je vidno, že poezie táhne.

Po chvíli Sylvii na pódiu střídá Jan Kunze. „ Jsem spíše pankáč než básník.“, uvádí se na začátek frotmann opavské rockové formace Kofe-In, jenž svůj program dělí na přednes sólový a na přednes za doprovodu violoncellistky Terezy Kovalové, kterou lze často vidět, stejně jako Sylvii i při vystoupeních Vladivojny La Chia. Tohle to nemá chybu.

Radek Pastrňák a Richard Kroczek ml., při vystoupení kapely BUTY na Masarykovém náměstí.

Radek Pastrňák a Richard Kroczek ml., při vystoupení kapely BUTY na Masarykovém náměstí.

Při podmanivých tónech violoncella naskakuje  opravdu místy až husí kůže a ve spojení s až dramatickým přednesem básní, spíše vážných, nádherný požitek.

Tímto, ač program samozřejmě pokračoval dál, jsem pokračoval na Masarykové náměstí, kde ve tři odpoledne přilákaly spoustu návštěvníku BUTY v čele s Radkem Pastrňákem. Ačkoli poetické propojení s violoncellem bylo hodno zaznamenání, neslušelo se a taky mi přišlo poněkud neestetické, proříznout tuto atmosféru zvukem digitálního fotoaparátu i přesto, že v průběhu Honzových básní, jako by spontánní náhodou, někde zvukovou kulisu, doplňovaly zvuky z ulice, které kupodivu i docela zapadaly do tématu.

Mezitím se potkávám  na náměstí s Chicem, který mi říkal, že se stala malá chybička, že přeci jenom by ta akreditace na Colours měla být akorát to popletl a ptal se u jiného okna.

Sylvie Bee(vocal) a Martin Bala(guitar) v Costa Coffee

Sylvie Bee(vocal) a Martin Bala(guitar) v Costa Coffee

Jeli jsme tedy na místo Colours zjistit co a jak, ale nakonec jsme stejně zjistili, že z ní nakonec sešlo.

Osobně mně to nevadilo, měl jsem v úmyslu se spíše procházet po Hudební uličce a také, touhle tou dobou v Costa Coffee probíhaly spontánní Nevěry Sylvie Bee (nevěrná klavíru) za kytarového doprovodu Martina Baly, jenž lidem zpříjemnily chvíle nákupu a někteří si mohli na chvíli připadat jako by namísto v rozlehlém prostředí pasáže bloudili pařížskými uličkami v podvečer. Nádherný hlas Sylvie dodával v tomto poetickém kavárenském prostředí atmosféře opravdu na kvalitě.

Poté jsem si to zamířil splnit svou, jak se říká reprezentativní povinnost a pozdravit se s lidmi či rovněž známými osobami či osobnostmi kolem hudby a hudebních nástrojů. Více podrobnosti a atmosféru lze najít v přiloženém fotoreportu, jenž se snaží zachytit svými střípky, právě zde

Nelze samozřejmě zachytit vše a tak alespoň tolik informací z průběhu 1.dne Festivalu v ulicích ostravských  2013

Mathi Basssnake from Methan-city