http://www.casrock.cz/porady/hudebni-svetaci/hudebni-svetaci-pryncypallcz

Dolní oblast Vítkovice nabídla v sobotu 2.8.2014 akci Ostrava v plamenech 2014. Zřejmě volné pokračování loňského festivalu Rocková Ostrava. Kdo si tak myslí a šel tam jen z toho popudu, že na stejném místě se o rok později bude konat akce stejná, tak toho si hned zpočátku dovolím trochu vyvést z mylného domnění. Rocková Ostrava 2014 se bude konat o 14 dní později a na místě jiném, viz.některá z předešlých upoutávek. Jeden z důvodů jít či nejít. Ovšem lístek je lístek, tak proč se nejít podívat, že?

Již sobotní tropické horko věstilo, že pořadatelům se akce, co se počasí týká, vydaří. Dokonce samotný začátek, který byl na 13:00 hodin, hodně napovídal o slibné divácké účasti.

Legendy se vrací

Legendy se vrací

Úvod startuje seskupení Legendy se vrací, které táhne. Jde to i vidět. Postupně svým chronologickým seminářem heavymetalových skladeb přivádí diváky do patřičné nálady. Není nad to, poslechnout si nějaké staré známé fláky, hrané hudebními osobnostmi.

Ok. Tak jsem tady a jdu si schladit krk pivem k nějakému nejbližšímu stánku. Pivo a dobrá muzika, to vždy patří k sobě a tak mezitím přemýšlím, zda tedy napsat nějakou reportáž nakonec anebo si jen tak prostě dát voraz a zúčastnit se.

Během toho piva si promítám jisté, ty tzv. negativní stránky, točící se vůbec kolem celé akce. Tedy spíše rozdíly. Však je s čím porovnávat. Jak s loňským „ročníkem“ (podotýkám, že se jedná o zcela jinou akci), tak i s nedávným rejem kolem Colours. Zvláštní, že v době Colours MHD nasadí i vsuvky a posílí spoje dalšími tramvajemi a tady je problém se dostat. Navíc jisté „ zřejmě plánované výluky“, toto celé umocní. Ostrava, co se týče spojení je vzhůru nohama a preferovaný areál je tak trochu z ruky a mimo mísu. Někdo by se měl zamyslet nad tím, aby se z Jihu a od Poruby (nádraží Svinov) nemusel dostávat jednou za 20 minut, popřípadě objet celou Ostravu.

CITRON

CITRON

Druhá věc: ENTRY. Nezdálo se mi, že by zrovna se kolem děly nějaké kopací práce, ale lidé zvyklí, již z akcí předešlých, jít přímo ze zastávky ke vstupu, tentokrát narážejí na službu pořadatelskou, která je nutí vrátit se po schodišti nahoru a celý areál obejít. Takže si člověk nepomůže ani z jedné a ani z druhé strany. Chápu, že někde na vesnici se plahočit 2 km k fotbalovému stadiónu či nějakému jinému přilehlému areálu je fajn, ale nejsme na vesnici, jsme v centru velkoměsta. Hned dva body dolů. Nakonec to přeci jen, asi jako každý, kdo dorazil nasraný, spláchnu u nejbližšího stánku desítkou Radegastu. Proč si ale nepřiložit polínko do ohně, když dřeva je koneckonců dost.

Legendy dohrály a krásná pohádka na dobrou noc „je donutila zahrát“ ještě další dva songy. Vtipné. Budiž. Následuje pauza a po ní další ostravská legenda, kapela CITRON, jak hlásil moderátor. Alespoň něco vím. Asi jsem nebyl sám dezorientován plánem akce. Chvíli trvalo, než jsme pochopili, že vše podstatné se odehrává na velkoplošné projekci nad stage. Z plakátu to totiž nebylo patrné. Nicméně pauzu využívám ke zmapování stánků s občerstvením. Tentokrát se loňský langoš konat nebude. Ale co se kvality jídla týká, nelze si stěžovat. Stará kuželna nemá chybu, zelňačka je fakt zelňačka a guláš je guláš. Kromě toho zde byly na výběr i burgery, steaky, grilované klobásy, palačinky, farmářské brambory a jiné, pro takovéto akce typické delikatesy. Jen si s tím jídlem s přibývajícím časem někde sednout. Teda alespoň trochu kulturněji.

DYMYTRY

DYMYTRY

CITRON, druhá kapela, nemá chybu. Tedy pro mne osobně asi ne. Songy Zahradní slavnost a Revizor zřejmě nikdy neomrzí. A Bigbítový pánbů mi možná zní, ze strany, i lépe, než když si jej poslechnu přes internet na You Tube či slyším na rádiu. Jo, palec nahoru. Tentokrát i jiné, kdysi pořád hrané songy dostávají prostor před těmi klasickými. Jen skladba Už zase mi scházíš mi trochu vrtá dnes hlavou. CITRON, když se to vezme tak kolem a kolem, je prostě kapela, která nikdy nezklame a nepřejí se. Prostě klasika.

Konečně se orientuji v programu. Vím, že tedy teď přijdou na řadu Dymytry, potom kapela Kreyson s Láďou Křížkem. Tak toho fakt chci vidět. Ani ne tak kvůli novému programu, ale jsem na něj prostě zvědav. Do toho autogramiády, následně přehlídka v thaj-boxu, DOGA, Sonata Arctica (původně jeden z adeptů tahounů na letošní Rockovou Ostravu 2014 a nakonec W.A.S.P. Tak ty bych taky poslechl nakonec. Návrat do šestnácti. Prostě jo, mám asi tři kapely, které mne tu dostaly. A také ta „přehlídka černých triček“, jak to nazval jeden můj známý.

Láďa Křížek a kapela KREYSON

Láďa Křížek a kapela KREYSON

Dymytry zřejmě lidi hodně bere, mne ale dnes nějak moc ne. Nevím, jestli to není tím, že zrovna nejsem někde úplně v kotli, nejásám a nepařím anebo tím, že ten zvuk nejenom mně přijde poněkud přepálený (změnil jsem post a poslouchám to naproti stage, docela i dál za zvukaři). Každopádně jejích „rodině“ to nevadí a napovel zvedají ruce a jásají a paří. Bubenické sólo. Nevím, asi už jsem fakt vykropenej. Stejně jako asi moderátor, který mi pojednou přijde, jako by si v back stage dával s každým po kališku a moc toho nenakecá. Jen to, že následuje autogramiáda kapely Sonata Arctica. U stánku Rádia Čas Rock je opravdu fronta jako na vánoční kapry.

Rozhodl jsem se anebo… Ano více faktorů dnes rozhodlo, že Láďa Křížek a Kreyson, protože v Ostravě jsou krásnější holky než v Praze a podobně, bude dnes posledním, koho uvidím, než se odeberu z areálu pryč.

Možná ten W.A.S.P, mne bude mrzet, ale nehodlám nikomu kazit nějaké nadšení z určitě skvěle prožitého gradujícího závěru Ostravy v plamenech 2014. Já osobně jsem již opravdu shořel. Koneckonců není důležité vítězit a být u všeho, ale alespoň zúčastnit se, to stačí. DSCN6145

Stejně, u pódia, jak to tak vidím, tak už se asi nechytám.

Nechtěl jsem psát vůbec, ale nakonec to, že tedy je to již součást historie ostravské „rockové“ scény a poslání anebo jistá  deformace nakonec vítězí. Stejně není podstatné  to, co se píše, hlavně že akce splnila nějaký ten svůj účel a přineslo to do kasy nějaký prachy. Ne, nechci již být kritikem.

Tak ještě pár fotek tady, jen tak pro ilustraci, to abych nezapomněl. Jen tak letmo:

https://www.facebook.com/martin.wattor/media_set?set=a.10202793262017025.1073741850.1364838136&type=1

Mathi