http://www.casrock.cz/porady/hudebni-svetaci/hudebni-svetaci-pryncypallcz

Vlastně ani nevím jak začít psát. Prostě dva lístky byly zárukou toho, jak si poslechnout legendu českého metalu, kapelu ARAKAIN i se stálicí české hudební scény a několikanásobnou zlatou slavicí, která ráda sem tam touto formou sklouzne k rockové, teda pardón, metalové, hudbě Lucii Bílou a také i zástupce, dá se říct domácí scény, kapelu Absolut Deafers, v podobě supportu, o kterých  jsme se v loňském roce několikrát zmínili nejen formou rozhovoru, ale i recenze jejích tehdy nejnovějšího CD. Všechna čest, kde to táto kapela během docela i krátké doby dotáhla. Ano, protože kdyby Arakaini nechtěli, tak před nimi nehrají. Logické. DSCN8535

A tak právě AD nás zajímali snad i o něco více než, prostě co se dá vytýkat dlouholetým bardům hudební scény. A vlastně, tady jsem u konce. Dále opravdu nevím jak psát abych zůstal nedotknutelný, oblíbený, inteligentní a podobně. A nikoho si nepopudil proti sobě. Ono totiž, těžko se píše něco špatného o něčem, co je již pod rouškou profesionalismu.

Každopádně někdy kolem 19.té hodiny zní sálem kulturáku ono intro a Absoluth rozjíždí ten těžký úkol úvodní kapely, která nejen má za úkol trochu rozproudit tu atmosféru před a pod pódiem a uvést příchozí do varu. Těch přišlo docela hojně i na onen začátek. Opravdu, kdo zaváhal, tak si neměl kde pořádně ani stoupnout. No a my zaváhali tentokrát trochu, tak jsme zůstali poněkud vzadu a tady Si asi trochu naženu na vidle, protože ne vše  mi přijde… „Ty, ale to tam nemůžeš napsat.“, říká mi Chico. „No, já vím.“, odpovídám mu.

Arakain

Arakain

Ale proč bych vlastně nemohl? Copak mám být ten publicista, který každému leští boty a zametá cestičku? Copak mám zapadnout mezi ty, pro něž je zlatem vše, co se blýská? A kde má vlastně Radek Sněhota svou zlatou Jacksonu? Když už jsme u toho… jasně, jiná liga, jinej zvuk. Asi…

Prostě i když to někomu možná nepřijde, i když to tak možná přijde mně jenom, tak nevím. Pamatuji si AD tak zhruba z před třemi léty z Jistebníku, trochu mám v paměti i jejích CD, které mi přijde… Nějak odlišné. Co se to proboha děje? Začínám být z toho i zcela rozpoložen. A tam zase něco jako kousek Nightwish a místy mi to přijde takové mdlé. Ale na opalování se na výsluní asi dobré.

Jakobych opravdu slyšel ve zpěvákových jistých detailech jiné vlivy, že by škola anebo se snažil napodobit Láďu Křížka? Ne, nekritizuji samozřejmě, možná jo, možná je to stupeň trochu dál. Nevím. Možná je to jen takové divné rozcestí a i některé riffy mi přijdou, jako by se kapela, když nasadí nějakou energičtější skladbu místy vrátila k jednomu jistému riffu-rytmu. Proč mi to připadá, že ruka komerce začíná držet někoho v hrsti a všechny ty přínosy a rady profesionálů a producentů se v tom tak nějak plácají jedna přes sebe.

Lucie Bílá

Lucie Bílá

Vlastně kapelu mlátí po hlavě. A taky, prostě i textově mi to přijde místy trochu… Ovce a vlci, ovečky a vlci… No, trochu to přirovnám k tomu, jako když Kabáti brousí nože na Mistrovství světa v ledním hokeji v podobě hymny. No dobré. Nechám to osudu. A nechci si nasírat ty, kteří jako jo, že se jim to pod tím teda líbilo, bylo to super a taky i proto, abych si držel otevřená zádní vrátka a mohl se ještě někdy někam na něco podívat se a poslechnout. Každopádně prý kapele chybí hit, tak se snažte kluci. Přeci jen jste na scéně tak 3 roky, ne těch 33, jako Arakain.  jo, suverénní gesta jsou taky fajn, to ano. Dělá to dojem, to je fakt. Ale ještě bych s nimi trochu šetřil osobně teda.

No, prostě jen jsem něco viděl, možná pochopil, uvědomil si. Nevím. Možná je to jen poslední opoziční hlas, který se má na něco ještě pokusit narazit.

Co ale asi každého nasralo, byla dost nezvykle dlouhá přestávka mezi kapelama. Teda sorry, šel jsem a i oni šli na nějaký Arakain a vůbec na akci, která má kredit nějaké slušné záruky a ne na nějaký punkhardcore, kde hodinka sem hodinka tam nehraje žádnou roli, přeci jsme jen o hodně stupňů výše. Že by něco neklaplo? Nemělo tam být třeba možná i něco? Dymytry nebo tak? 15 minut by bylo akorát, těch 45-50 je už fakt, který spěje docela k tomu, aby se člověk nad tím zamyslel. I když ony ty tři piva mezi tím, taky nebyly marné, ale to už se v sále ozývá zase nějaký hluk. Něco se děje… A to asi vypadá, že to bude Arakain. Ano, taky že jo. Arakain  se svými hity. No hity, prostě už hraje přes 30 let, z názorů. No, trochu si říkám, není nad to si pořád pouštět staré ohrané desky pořád dokola. Každopádně Forrest gump, Metalománie, Farao, Ztráty a nálezy a další i novější věci jasně ukazují, že Arakain je pořád prostě ten Arakain. O tom žádná. Jen asi ta atmosféra kulturních domů a domů kultury mi připomíná, že jsem asi trochu více již prodchnut lépe ozvučeným rockovým klubům s poněkud obvykle menší diváckou kapacitou.

DSCN8545Ale pak, pak konečně přijde ona, moje česká láska dlouhodobě tajná, největší ze všech těch lásek a úplně mi dá na všechno zapomenout, dokonce jsem možná blb, že jsem se dříve nepřesunul trochu blíže k pódiu, kde byl dobrý dosah reproboxů, i když jsem si to tak nějak párkrát mezitím prošel. Nevím. S Luckou mi ten Arakain přijde fakt o něco jiný a jestli je něco pravdy na tom, jak Lucie Bílá tvrdí, že: „Já jim pořád říkám, ptám se jich,… ale oni mne do Arakainu nechtěji.“, tak prostě i zvukově to mělo větší šťávu, teda jevilo se to tak mi. Jelikož jsem nebyl toliko oblouzněn duety a jinými skladbami. Každopádně na Zimní královnu nečekám, to bych umřel a raději jdeme domů. lepší jet autobusem, než aby mne odvezli. Jo, dobrý zážitek nakonec, jen si asi fakt budu muset pořídit už konečně nějakou tu zrcadlovku. A teď už do mne, nějakého debilního pisálka. Umlaťte můj poslední názor těmi všimi, odbornými.

P.S.: Zašlete jí prosím SMS ve tvaru TT 8 BILA na číslo 906 15 09, díky.

Mathi.