http://www.casrock.cz/porady/hudebni-svetaci/hudebni-svetaci-pryncypallcz

Tradičně jako každý rok, tak i tento, proběhl v sobotu 4.7.2015 na Slezskoostravském hradě další ročník Slezsko-Ostravského Rock-festu open-air. Zatímco vloni se to zde hemžilo spíše regionální hvězdnou hudební scénou, tak letošní, již v pořadí 8.ročník, byl nabitý opravdu zvučnými jmény, které vlastně spoustě lidí není třeba nikterak speciálně představovat. Navíc oproti minulým ročníkům ještě organizátoři zvolili termín akce na začátek prázdnin a také tento festival hudby posunuli před další tradičně plánované větší akce v Ostravě, takže se dala předpokládat docela slušná divácká účast. Vlastně již měsíc a předem se z kuloárů doneslo, že byl prodán slušný počet lístků daleko dříve, tak by se dalo hovořit i o rekordní účasti diváků.

Radim Hladík

Radim Hladík

Ačkoli tento den skýtal mnoho překvapení a atrakcí, tak ve čtyřicetistupňovém horku  největším lákadlem byla kapela PROGRES 2 s Romanem Dragounem, na kterou se myslím přišlo podívat nejvíce lidí. Soudě sice tak dle dohadu, ale všechno pěkně popořádku…

Letos jsem tedy oželel úvodní rozjezdovky, tentokrát v podobě kapel ANIMAL ROCK a NICE TO MEET YOU, dále pak kapelu BLACKSHARD a rozhodl se, že se půjdu podívat až na prvního zahraničního zástupce, v podobě kapely ELEANOR GRAY ze sousedního Polska. Ty jsem ovšem díky rozsáhlým plánovaným změnám v dopravě stihl až na samotný závěr. Takže určitou náplastí pro mne bylo následné vystoupení české kytarové legendy, Radima Hladíka a jeho kapelou Blue Effect. Samotný Radim Hladík v průběhu své produkce prohlásil, že snad ještě nikdy v životě nehrál v takovém horku a přivítal diváky, většina jich sice seděla v ochozu arény ve stínu, v pekle skladbami, nejenom svými. A pak to už šlo, jako tradičně, ráz na ráz.

Na horní Nádvoří stage přijel, tuším snad po dvou létech, poctit svou návštěvou legendární český rocker Vilém Čok se svou kapelou BYPASS,

Vilém Čok & Bypass

Vilém Čok & Bypass

který kromě některých nových věcí spíše do lidí naprášil své staré songy, ať už to byly skladby Karel nese asi čaj, Habaděj anebo i televizní hit My z Kačerova, který si odnesl nejenom velký ohlas v publiku, ale pobavil i některé další čekající hvězdy. Slušná soda v tom horku. Každopádně Vilda ukázal, že není vůbec žádné staré železo a že si společnost Kovošrot na něj bude muset ještě pěknou řádku let a pěkně dlouhou dobu počkat.

Po něm dole převzali štafetu rock’n’rollovi IMODIUM z Broumova, kterým jsem sice moc pozornosti nevěnoval, stejně asi mnoho dalších lidí, kteří spíše ten čas trávili víceméně ve stínu stánků a také, dyť ono nahoře se Vilda nechal vyfotit snad z každým, takže podle toho to také dole před podiem asi i vypadalo. Prostě nahoře bylo více o co stát.

VLADIVOJSKO v čele s frontmankou Vladivojnou La Chia

VLADIVOJSKO v čele s frontmankou Vladivojnou La Chia.

No a pak na řadu jako další paní, nebo spíše slečna na holení, přišla známá to ostravská zpěvačka a experimentátorka, Vladivojna La Chia s avizovanou, aha, tak pozor, původně slibovaná BANANA to není, ono se to kolem ní hemží nějakými mladíky, tak to bude asi to její nové VLADIVOJSKO!!! Že by nějaký nový projekt? Tak na to se musím podívat.

Samozřejmě, že již při prezentaci kapely mi táto novinka neunikla a opravdu jsem byl zvědavý. Prostě ta holka mne zajímá. Tentokrát se obklopila třemi mladíky z Prahy, hned zpočátku svým fanouškům vysvětlila jak se věci mají a spustila svůj metalový, zatím dva měsíce působící projekt, promíchaný některými svými věcmi známých právě s BANANOU. Teda jen, aby to fanouškům nebylo líto. A myslím, že tento kompromis jí vyšel. Dva měsíce práce, druhý koncert v řadě.

SALAMANDRA

SALAMANDRA

Jo, první skladba hned zpočátku napovídá, jakým směrem se to asi bude vyvíjet. No a klukům nutno přiznat, kus tvrdé práce, teda dost velký kus, co je kolikrát kdo za dva měsíce vyprodukovat. Navíc, mi později baskytarista Gody prozradil, že postupně už mají v zásobníku další tři věci určené k celkem slušné palbě. Určitě je fajn nedát na první dojem z internetu či studiových nahrávek a raději navštívit nějaký ten jejích živák. Ona energická Vladivojna (dále jen VLCH) se totiž umí do toho dokonale opřít a nevím zda v té euforii nebo tím pivem, prostě co se týče těch mých nejlepších zpěvaček s různými pěveckými technikami, ji řadím na třetí příčku, za Polku Chyliňskou a Lucku Bílou,  teda všechna čest Lucko, i když mi kdekdo z různých čtenářů a znalců asi může omést o hlavu jiné zpěvačky ( Otep, Arch Enemy, Lacuna Coil a podobně). Ale víte jak, každý máme ten svůj pomyslný žebříček a u mne holka má bronz. Jo a ten trojúhelník obrácený, tak ten si nejspíše v budoucnu někdy od nich pořídím.

PROGRES 2 a Roman Dragoun.

PROGRES 2 a Roman Dragoun.

Byť momentálně se asi kapela nějaký ten čásek bude v očích svých diváků potýkat s porovnáváním s BANANOU, že je to o moc tvrdší, tak určitě nad skeptiky zvítězí a najdou si opět své fans. „ Hlavní je, že z toho máme radost!“, konstatuje frontmanka kapely, ale to já se už jdu věnovat dalšímu metalovému zástupci a také již tradiční legendě, kapele SALAMANDRA. Každopádně VLADIVOJSKO má můj palec nahoru!

Co se týče kapely SALAMANDRA, tak tady asi, jako tradičně, netřeba nic více. Prostě SALAMANDRA je SALAMANDRA a tradičně předvedla skvělý výkon pro spoustu svých rozdováděných fanoušků a příznivců metalu, ale tady je třeba se fakt koukat po ochozech Aréna stage. Bo není nad to  si koupit pivo, sednout si a v klidu si poslechnout dobrou a kvalitní muziku. Prostě dobré věci si najdou reklamu samy, tak bych to uzavřel.

ABRAXAS

ABRAXAS

No a co není vidno dole, to se mění při pohledu na Nádvoří stage. PROGES 2  a před podiem opravdu dost narváno. Prostě, kdo by si nechal uniknout tuto legendu české bigbítové scény v čele s Romanem Dragounem. Jen další z věcí, ke kterým asi prostě není potřeba zbytečných slov.

Mezitím na hrad padla černočerná tma, skvělá pro světelnou show při vystoupení kapely INEKAFE ze Slovenska a následně další hudební legendy, kapely ABRAXAS. Nevím, ale tak se mi zdá, že letos se tento opět skvěle organizovaný festival fakt obešel bez head-linera anebo mi přišlo, že bych jej jen těžko někde hledal. To spíše.

Martin Vontor alias Mathi

Photostory: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1156178621082832.1073741904.138609839506387&type=3&pnref=story