Aleš nám poslal reportáž a fotografie z koncertu NAPALM DEATH z Garage v Ostravě Martinově , za což mu patří velké díky!!!

Šílenství při NAPALM DEATH v Garage

Ve čtvrtek 22.3.2012 přijela po 4 letech zahrát do Ostravy další anglická smečka z Birminghamu – NAPALM DEATH, kteří jsou teď na turné k jejich novému vydanému albu „Utilitarian“. Tato kultovní grindcore kapela je známá především na metalové scéně, ale jejich životní styl a postoj mi vždycky přišel spíš punkový, ale to je jedno. Vznikly už někdy v roce 1981 a skupina byla inspirována anarcho-punkovým hnutím spojeným kapelama jako byli zejména Crass, The Varukers, Chaos U.K., Discharge či pozdější Chumbawamba. Jejich texty byli vždy až do teď převážně o nenáviděné politické nespokojenosti, sociálních problémech a silnému anti-fašistickému postoji. Během krátkého času se jejich hudba začala víc přitvrzovat k extrémnímu hardcoru po vzoru Amebix (prvních crusterů, kteří na konci 70. let zhutnili hudbu tím, že sloučili punk s metalem, později se začal crust vyznačovat rychlejším tempem, brutálním zvukem a obvykle hrdelním a sprostým zpěvem) nebo Discharge (jejichž hudbě se později až v 90. letech začalo říkat tzv. D-beat, styl který se vyznačuje rychlým až zběsilým tempem bicích, neustále střídajícími se kytarovými riffy a řevem zpěváka). Oba tyto hudební styly se ještě vyznačovali nebo dodnes vyznačují kromě jejich podobě i často velmi ostře politickými texty zejména proti válečnými, proti kapitalistickými, proti rasovým nesnášenlivostem, proti utlačování lidí třetího světa a taky i bojem za práva zvířat. Po několika demo-nahrávkách vydávají Napalm Death v roce 1987 po přichodu nového zpěváka Lee Doriana svojí první desku „Scum“ a Napalm Death se tak stali (společně s Carcass, Sore Throat, Repulsion, Extreme Noise Terror, O.L.D. …) jedni z prvních zakladatelů grindcoru – pro mnohé to byl v té době zběsilý styl hardcoru a pro někoho pouze extremní metal či třeba jen nejbrutálnější forma punku. V roce 1988 přicházejí s dalším kultovním albem „From Enslavement To Obliteration“, ale po ní v roce 1989 odchází Lee Dorian který zakládá svoji doom metalovou kapelu Cathedral a nahrazuje ho Mark Greenway alias Barney. Do teď mají na kontě přes 15 alb a ačkoliv se jejich sestava v 80. letech neústale obměňovala, tak tato dnešní čtveřice už pospolu drží přes více jak 20 let, tedy dneska už v jejich nejklasičtějším složení: Mark „Barney“ Greenway – zpěv, Shane Embury – basa, Mitch Harris – kytara + doprovodný zpěv a Danny Herrera – bicí. Na koncertě nezapoměli zahrát ani svoji oblíbenou cover verzi od Dead Kennedys – Nazi Punk´s Fuck Off! kterou v roce 1993 věnovali na kompilaci „A Tribute To Dead Kennnedys – Virus 100″ a zároveň v témže roce ji vydali i jako samotnou EP, jejichž výtěžek poslali na anti-fašistické organizace. Samotný bývalý zpěvák z Dead Kennedys – Jello Biafra se pak dokonce objevil na jejich albumu v roce 2005 „The Code Is Red…Long Live the Code“ v písní „The Great and the Good“.
Koncert byl opravdu skvělý a povedený, ačkoliv se třeba někomu zdálo, že Napalm Death nebyl zrovna nejlíp ozvučený. Lístek stal na místě pouhých, symbolických 290 korun a Rock and Roll Garage klub byl totálně plný! Předkapely BRUTALLY DECEASED a HYPNOS (ex Krabathor) jsem předtím neznal a ani mě nijak neoslovili. Každopádně jsem rád, že se mi během koncertů podařilo udělat ze pár snímků a foťák zůstal celý :-) Ono na Napalm Death to není zrovna jednoduché fotit, zejména když stojíte s foťákem v kotli pod pódiem kde se brutálně tančí pogo a nad vámi se chystá skočit do davu z pódia nějaký 100 kilový týpek a hned za ním se už chystají skočit 2 další. V téhle situací není jednoduché se rozhodnout jestli chránit foťák, sebe nebo chytat dotyčného ať se při skoku nějak nezraní… No, kdo na takových koncertech nikdy nebyl – asi to těžko pochopí :-)
Ještě bych dodal, že 5 dní před ostravským koncertem – tedy 17.3. zahráli Napalm Death v Kathmandu a byl to pro ně první a zatím poslední koncert v Nepálu.

a.

Mitch Harris & Mark Barney Greenway

Mitch Harris

Mark Barney Greenway

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitch Harris

 

Mark Barney Greenway

Shane Embury & Danny Herrera