V sobotu 21. 4.2012 na Slezsko-ostravském hradě, tedy ještě kromě Dolní oblasti Vítkovice na jednom z dalších míst kde se nejen hraje, ale konají se tam různé akce probíhalo oblastní – moravskoslezské kolo pro změnu folkových, country a bluegrassových interpretů  PORTA 2012 ,ať se již jednalo o jednotlivé písničkáře či skupiny. Společně s touto akcí bylo možno, kromě hudebního vyžití příznivců těchto žánrů, navštívit útroby hradu se svými expozicemi, mezi které bezesporu patří i výstava čarodějnického umění. Z celkového počtu 17. hudebních těles, které se v tomto klání utkaly o dvě postupové místa do mezinárodního finále, jenž se již tradičně koná v Ústí nad Labem a na které se sjíždí i kapely nejen ze Slovenska, ale v poslední době i z Maďarska a Polska, které jsou vybírány na základě podobných akcí jmenovaných zemí, bylo možno

GALERIE ( Kunčice pod Ondřejníkem)

MAROD (Ostrava)

shlédnout i některé pro místní známé skupiny jako třeba GALERIE z Kunčic pod Ondřejníkem, která v minulých létech poznala jaké to je ochutnat finálovou soutěž, dále pak havířovské seskupení WIND a HAJAJA, ostravskou alternativně folkovou formaci ŘEKA a z jednotlivců kromě jiných Pavel Býma, toho času učitel hudby z nedalekého Frýdlantu nad Ostravicí a také ostravský písničkář Libor „Tulák“ Žíla, jehož song má již nějaký čas své pevné místo v countryparádě Radia ČAS TOP 10 COUNTRY & FOLK.
Jako host v době rozhodování poroty vystoupilo dětské pěvecké sdružení DPS KO-KO, které zazpívalo kromě svých i spoustu známých folkových písní od předních folkařů, čímž jistě potěšili docela hojnou účast přihlížejících diváků, mezi které patřili především rodinní příslušníci a známí kamarádi, kteří přišli podpořit své želízka v ohni.
Celé to soutěžní odpoledne moderoval pro znalce této hudební oblasti Josef Grim alias Mlok, který také nakonec rozdělil ceny za autorskou PORTU a hudební PORTU a na základě rozhodnutí poroty poslal do finálového kola právě zmíněnou skupinu GALERIE  z Kunčic pod Ondřejníkem a ostravské rodinné seskupení MAROD, jenž zřejmě nadchlo svou poslední skladbou s typickým a pro Ostravu známým tematickým názvem Stodolní. Atmosféru z celé této akce si můžete přiblížit trochu –> ZDE <–,v tomto fotoreportu.
Takže dnes vyjmečně namísto typickým rockovým Rock on !!! se rozloučím typickým trampským Ahoj Smile

 

Mathi Basssnake