V sobotu 26.5.2012 jsem se byl opět po dlouhých létech podívat na hudební festival Vlnobytí, který se pro změnu koná v Olomouci.
Tento festival už za minulého režimu měl velký ohlas. Pamatuji si, že v jednom roce před revolucí, do Olomouckého letního kina měl na festival přijet Jim Čert a HNF, tedy Hrdinové nové fronty, ale nepřijeli.
V ten den hrál v Olomouci i Baník Ostrava. Ve městě byly zajímavé potyčky mezi fanoušky ostravského Baníku a punkery.
Festival organizuje, ale zřejmě ne pravidelně každý rok Libor Grónský.

Visací zámek na Vlnobytí 2012

Libor Grónský je taková všestranná osobnost působící co by psychiatr, organizátor výtvarných a hudebních akci, hlavní dramaturg Olomouckého kulturního léta a provozovatel Galerie Mona Lisa. Organizátora jsem několikrát během festivalu požádal o krátký rozhovor, kde bych se rád dozvěděl historií festivalu. Pokaždé mě odmítl s tím, že nemá čas, že je na festivalu málo lidi, že je nervózní a prodělává hodně peněz. Za což si ovšem může částečně i sám.
Jak jsem se dočetl v jednom jeho rozhovoru z roku 2008, nepoužívá mobil ani počítač. Pořádat dnes festival bez internetové prezentace je dost podivné.
Festival se konal v open areálu Korunní pevnůstka. Každopádně zajímavý prostor, obehnaný snad ještě středověkými hradbami z cihel. V minulosti prostor používala armáda jako muniční sklad. Jedna budova je již opravena a je v ní muzeum, další se opravují a mají je využívat studenti.
A samotný areál  se  využívá ke kulturním akcím.

Vlnobyti 26.5.1990 Jonson, Chico, Richard

Na internetu se mi podařilo najít jeden starší rozhovor s Liborem Grónským a tak alespoň část z něj zde uvedu.

Jak se vám dařilo pořádat v Olomouci pololegální koncerty?
“ Tehdy to byla jiná doba. Na Vlnobytí se například nelepil jeden jediný plakát, protože to zkrátka nešlo. Koncerty byly pokaždé na jiném místě v Olomouci. Několik ročníků proběhlo, pár jich policie rozehnala. Myslím, že to byla akce, která měla celkem velký kredit v celorepublikovém měřítku. Už tehdy se sem podařilo dostat zajímavé lidi.“

Vlnobyti 26.5.1990 MCH BAND

Nejvíce jsem se těšil na koncert punkové legendy, skupuny Visací Zámek. Od členů kapely jsem se i dozvěděl místo a termín konání jejích hlavního výročního koncertu k jejích 30.výročí.
Koho zajímá vidět kapelu oslavující 30 let v jedné sestavě tak si pište:
7. prosince 2012 Malá sportovní hala Praha – kapacita 5 000  diváků.
Další velkou událostí Visacího Zámku je vydání  Boxu Sakumprásk, kde je kompletní jejich tvorba  15. CD . V tom dva doposud nevídané živé koncerty 1982 a 1988 a DVD a to vše za 1.200 Kč. Já jsem si to koupil jako první fanoušek vůbec a to od Honyho za rovný litřík.

Vlnobyti 28.5.1994

Festival zahájil Vašek  Koubek s Bandem, pak šli Visáčí. Po nich místní punková kapela The Barockers. Tu jsme ovšem vůbec neviděli, neboť v té době jsme šli na oběd.
Po obědě dohrávalo akustické trio legend Michal Prokop & Jan Hrubý & Luboš Andršt.
Nakonec hrál Ivan Hlas s Etc. Vladimíra Mišíka už jsme nestihli, protože nám jel vlak a kapela Živé kvety vůbec nepřijela.
A to je tak trošku vše z letošního olomouckého festivalu VLNOBYTÍ 2012, ze kterého zde přikládáme něco z historických archivních fotografii a koncert právě skupiny Visací Zámek, zbytek si můžete prohlednout –> ZDE <– v tomto fotoreportu a trochu se nadýchat atmosféry festivalu v přiloženém videu:

Chico

(úpravy a design provedl Martin)