Zpočátku to vypadalo, že druhý den festivalu bude spíše deštivý, ale nakonec se počasí umoudřilo a bylo, no, tak nějak obstojně.

Tento den začíná u druhá část festivalu, dvoudenní Festival v ulicích, ale tomu se věnovat nebudeme.

Vybral jsem si vystoupení brněnské a snad rapové či alternativní hipi-hopové dámské dvojice Čokovoko, která rozhodně svým typickým ženským odměrem a cynismem pobavila hodně lidí. Dlouho jsem se tam však nezdržel, viděl jsem je totiž dávno na punkovém koncertu v Dole Michal a tak je již delší dobu znám.

Nechtěl jsem si každopádně nechat ujít jiné dámy, jejichž koncert se konal vlastně v tu stejnou dobu a to konkrétně norskou čtveřici Katzenjammer z Oslo, ktará rovněž přilákala hodně lidí a nutno podotknout, že Norky to opravdu umí nejen rozjet, ale i jejích znalost jazyka českého byla na vysoké úrovni.

Katzenjammer -Oslo, Norway

 Katzenjammer je ženská skupina z Oslo, Norsko. Vznikla v roce 2005. Jejich hudba je směsí více žánrů jako folk, pop, rock, country, kabaret , balkánská hudba, objevují se prvky šansonu, jazzu, bluegrassu. Členky skupiny

  • Anne Marit Bergheim
  • Marianne Sveen
  • Solveig Heilo
  • Turid Jørgensen

Skupina vystupuje po celou dobu své existence ve stejném složení.

Anne Marit Bergheim, Solveig Heilo, and Turid Jørgensen spolu studovaly na hudební univerzitě. Když se Anne Marit Bergheim rozhodla dát k dispozici všechny hudební nástroje, které měla uložené doma, oslovila své dvě spolužačky, zda s ní chtějí hrát ve skupině. Marianne Sveen se připojila později.

Katzenjammer

Název si členky skupiny zvolily podle komiksového seriálu Katzenjammer Kids, protože si všimly, že připomínají postavy, které v něm figurují. Termín Katzenjammer je převzatý z němčiny a doslova znamená “nářek koček”“ Další význam slova je “kocovina”..

Členky skupiny uvádějí, že byly ovlivněny mnoha umělci, mezi ně patří Goran Bregović, Danny Elfman, Django Reinhardt a Knutsen & Ludvigsen. Srovnávány jsou s americkou skupinou Dixie Chicks nebo cikánskou punkovou kapelou Gogol Bordello

Čtyři členky skupiny často mění nástroje a tvrdí, že cílem je ovládnout nástroje, na které nikdy nehrály. Uvádí se, že hrají až na 30 nástrojů včetně harmoniky, kytary, bicích, basy,balalajky,mandolíny, klaviru, zvonkohry, trumpety, kazoo, klávesové flétny, banja, citery, ukulele. Dívky spolupracují se zpěvákem a skladatelem Mats Rybø, který napsal většinu písní skupiny a je pojímán jako pátý člen skupiny, “fantom”. Vystupuje se svou vlastní skupinou The Making of Gentlemen.

V roce 2008 byla skupina vybrána jako jedna z finalistek v soutěži norské rozhlasové a televizní společnosti NRK’s yearly Urørt, získala třetí místo za píseň „A Bar in Amsterdam“.

Poté se skupina účastnila známých festivalů: Bonnaroo Music & Arts Festival, (USA, 2009), South by Southwest (Austin, Texas, 2009), Festival Roskilde (2009), Festival Hurricane (2010), Festival Glastonbury (2011), Eurosonic (Groningen, Nizozemsko, 2012), Tanzbrunnen Festival (Kolín nad Rýnem, Německo, 2012), Wild Mint Festival (Moskva, Rusko, 2012).

Katzenjammer vystoupily také jako předkapela v programu anglické skupiny Keane v londýnském O2 Arena.

Pravidelně podnikají turné – po Evropě, USA a Austrálii.

Ne rozhovor jsme nedělali, ale ono jejích: Dámy a Pánove, Dámy, Panové, Damy,Panove, Ahoj Ostravo, Ostravo jedem a následné Ukončete výštup a náštup, dveže se zavírají, při poslední věci, jíž se rozloučili. Rozhodně jejích vystoupení bylo skvělé. A pro přiblížení zde předkládáme jeden jejích záběr z youtube.com

Michal Pavlíček

Potom jsem si nechtěl nechat ujít vystoupení naší přední kytarové legendy Michala Pavlíčka se svými hosty, na nějž se také přišlo podívat spoustu, řekněme i hudebních fajnšmekrů.

A jednou z posledních věcí, která nás dnes zajímala bylo nakonec velmi skvělé vystoupení skupiny Laura a její tygři.

Laura a její tygři je hudební skupina ovlivněná řadou hudebních žánrů: funk, soul, jazz, rock. V roce 1985 v Neprakta klubu Karel Šůcha založil skupinu Laura a její tygři. K názvu Šůchu inspirovala Saroyanova novela Tracyho tygr. Skupina si ode dne založení po dnešek drží typickou image: bílé košile, černé brýle, kravaty i kalhoty. V roce 1999 prošla totálním přeobsazením. Zprofesionalizované amatéry nahradili absolventi konzervatoří. Dnes z původní sestavy v kapele působí Karel Šůcha a Bohumil Vitásek. Skupinou prošla řada umělců (Jana Amrichová, Martin Pošta, Ilona Csáková, Dan Nekonečný, Miloš Vacík, Ivan Myslikovjan, Tereza Hálová, Lenka Nová, Vladěna Svobodová Kateřina Tomsová a další).

Ačkoli se vystoupení Laury a jejích tygrů krylo právě s koncertem další hvězdy Bobbyho McFerrina, což lákalo spoustu lidí, ale i tak vystoupení Laury v podání Kateřiny Tomsové přilákalo hodně diváků a rytmus a slova a rytmus a slova opravdu dokázaly udělat skvělou atmosféru koncertu, kterou si můžete zhlédnout i zde, protože tentokrát se oproti minulému dni nevybila po třech minutách baterie videokamery. Myslím si osobně, že tento koncert daleko hudebně předčil Bobbyho McFerrina, který sice přilákal daleko více lidí a jistě nehýřil takovou energií.

Také jsme potkali i jiné, nevystupující hudebníky zrovna přímo na letošních Colours, ale

Laura a její tygři

vzhledem k tomu, že v té době Ostravu navštívila i věhlasná nejlepší kapela ve střední Evropě D.U.B music z dalekého Přerova, která již také v dávné době okusila atmosféru Colours a měla vystoupení v DK Akord v Ostravě-Zábřehu, bylo opět radostí vidět nějaké ty známé osobnosti a popovídat si s nimi.

Vlastně kromě toho, že spousta lidí si stěžovalo či kritizovalo tentokrát umělohmotné přenosné toalety TOI, jak to asi bude vypadat zítra či v neděli. Což již ve čtvrtek napadlo i mně, neboť člověk má představu, že ony ty tzv. Toiky, když se přemísťují z místa na místo, jsou také na tu akci vyprázdněné a hygienicky ošetřené. Což již při samém začátku bylo vidět, že se takto nekoná a že to dlouho nevydrží.

Laura a její tygři-Kateřina Tomsová

Nu což, někteří účastníci festivalu se také zařídili podle toho po svém. Koneckonců atmosféru z druhého dne si můžete prohlédnout i –>ZDE<–, v tomto fotoreportu.

To by tak vlastně z mého včerejšího plánu, co se týče Colours of Ostrava mohlo být vše, protože jsem se již chystal domů, ale shodou okolností jsme se spojili a v těch davech našli i s Chicem a tak jsme probrali nějaké ty interní a technické věci, kolem PRYnCYPall cz a na OKD FRESH STAGE ještě zhlédli  vystoupení kapely RUBIK z Finska, o nichž se můžete dozvědět více na:

http://www.colours.cz/aktualita/249-rubik-finsky-indierockovy-objev

http://www.hudebniskupiny.cz/rubik

http://www.skandinavskydum.cz/severske-kapely-na-colours-ostrava

 a tím se pro dnes loučíme a jsme zvědaví na den třetí.

Tak zatím

Mathi Basssnake