Stánek s africkou tématikou

Odpoledne a večer třetího dne festivalu Colours of Ostrava 2012 se to v Dolní oblasti Vítkovice  jen hemžilo hvězdami. Tedy alespoň na zemi, když na nebi ne . Naštěstí místo pověstných trakařů, padaly jen kapky deště.

K viděni, kromě hlavní hvězdy festivalu Alanis Morissette, francouzské zpěvačky Zaz a jiných, bylo možno vidět  i klasiku české hudební scény Mňágu a Žďorp, Michala Prokopa a jeho Framus 5 a další.

Původní plán byl, stihnout všechny ty hvězdy a tomu také odpovídal můj pozdější příchod na festival.

Přišel jsem někdy kolem čtvrté hodiny a se štěstím jsem hned potkal Pavlosze, který fotí pro server xichty.cz .

„ Jestli chceš slyšet a vidět dobrý maras, tak si zajdi na Ostravar Czech stage, hrají tam nějací mlaďoši a fakt je dost dobrý brutal.“ doporučil mi Pavlosz hned z počátku jedno vystoupení.

Short Black – progresive rock from Ostrava

Měl tím na mysli ostravskou progresive-rockovou kapelu SHORT BLACK a opravdu si nevymýšlel. Přišel jsem tam ve chvíli, kdy bubeník předváděl své bubenické sólo a tak mi to nedalo, abych tam na zbytek jejich koncertu nezůstal, neudělal pár fotek a nezmínil se o nich.

Na chvíli jsem zůstal ještě na vedlejší, zelené OKD Fresh stage na Janu Kirschner, v jejímž podání jsem slyšel dvě úvodní skladby, ale pak jsem hned utíkal na Arcelor Mittal stage na Michala Prokopa a jeho Framus 5, abych si stihl obsadit nějaké to dobré místo na tribuně k sezení. To i proto, že tělo pomalu, po těchto třech dnech a skoro dvou nocích, začalo pomalu hlásit stop-time.

Jana Kirschner

Michal Prokop začal své vystoupení jednou ze svých nejznámějších skladeb Yesterday a mně napadlo, poprvé vyzkoušet na svém novém fotoaparátu Nicon funkci videozáznamu, kterou jsem zapnul někdy v půlce písně.

Pravda, trochu poněkud jsem později byl mrzutý z toho, že mne takto neosvítilo den minulý, jelikož jsem mohl alespoň zaznamenat vynikající vystoupení norských děvčat z Katzenjammer.

Každopádně, zbaven předsudků a obav z malé kapacity paměťové karty fotoaparátu, jsem byl nakonec rád, protože ne u všeho jsem buď Já anebo Chico, který mimochodem říkal, že tentokrát kameru nechává doma a tak to bylo nutno vyzkoušet.

Chvíli jsem přemýšlel nad tím, po stáhnutí do pc a server youtube.com toho skvělého originálního kytarového sóla, které jsem měl v plánu natočit, zda jsem nestal moc blízko reproduktorů a bassreflexů, že se to zdá poněkud přebuzené, ale později mi Chico řekl, ať na to kašlu, že na youtube.com je kolikrát ještě větší zvukový shit. Tak vám alespoň z Michala prokopa přinášíme závěrečné kytarové sólo.

Nakonec jsem se spojil s Chicem, protože jsem chtěl vědět, kdy v kolik a na co dorazí a také i proto, že tedy opravdu jsem potřeboval na chvíli vypnout a zcela podpořen zrovna silným deštěm jsem se nakonec odebral domů o něco dříve, takže i když z ohlasů pozdějších byl koncert zaz fantastický a neměl chybu, tak hlavní hvězdy festivalu jsme jaksi pro velký zájem ignorovali už jen proto, že stejně se kolem nich točí kde kdo a kde co.

Michal Prokop a FRAMUS 5

Tak to tak v kostce z průběhu třetího dne a našeho vnímání, protože čtvrtého dne, kdy jsme se s Chicem bavili než začali hrát Ladě, tak Chico podotkl:

„ Ty, jak budeš tam psát o tom třetím dnu, tak je trochu více je dojebej za ty hajzly a ty dlouhé fronty na pivo. To nejde, aby bylo pořád všechno krásné.“

„Já vím, však jsem to psal už před tím.“

„ To jo, ale to je musíš dojebat pořádně.“ uzavřel naši diskuzi Chico k tématu, které probereme anebo propereme poněkud více, v ten den čtvrtý, závěrečný a poslední. “ Jo. A ještě hlavně foť tak různě lidi, ať je to zajímavé.“

„To dělám.“ zakončil jsem náš rozhovor.

Tak to tak v kostce a trochu z této atmosféry si lze prohlédnout –>ZDE<–, v tomto přiloženém fotoreportu. No zbytek  ze zavěrečného dne Colours přineseme zase zítra, neboť život a čas běží či utíká dál stejně tak, jako Pavel Kadlíček ze skupiny D.U.B od Přerova, jenž spojila svůj nedávný koncert v DK Akord v Ostravě- Zábřehu s návštěvou letošního ročníku Colours, někam pro pivo.

Tak zatím

Mathi Basssnake

Pavel Kadlíček, frontman skupiny D.U.B z Přerova a cyklista v jedné osobě ve svém žlutém trikotu