Klid před bouří

Po holandském melody punk rocku  se k nám do rockového klubu Barrák ve čtvrtek 26.7.2012, za přispění  a úsilí agentury EUPHORY PRODUCTION  přijeli představit představitelé skandinávského death metalu, vikingská horda DEMONICAL ze Švédska.

Docela lahůdka pro vyznavače extrem death metalového stylu a PRYnCYPall.cz samozřejmě u toho nemůže chybět, tentokrát ovšem bez naší překladatelské asistence.
Společně s nimi ještě vystupují kapely podobného stylu ANTIGOD z Havířova a frýdecko-místecký DOBYTČÍ MOR, který lze vlastně, co se týče působení na klubové hudební scéně již od roku 1991 a lze jí považovat za již death metalovou legendu.

Pro lepší ilustraci, názornou představu a jednoduchost zde kopíruji bio kapely z bandzone.cz, abychom pochopili trochu jejích historii:
Píše se rok 1991, dva roky po revoluci a kluci ze severu moravy v té době hrající v různých obměnách v kapelách DEZERT (punk thrash), SHARK (thrash), BRAK (speed thrash), ASH (extreme scream noise-core) zakládají snad první grind-core kapelu v čechách DOBYTČÍ MOR.
Daniel Kanálik (kanec) Kytara, zpěv
Bronislav jaroš (broncki) basa, zpěv
Rostislav Troják (rostíč) bicí.
Pavel Kovář (pajka) bicí. [první demo, rostič byl na vojně]
Hned po doslova pár dnech hraní jsou napsány songy na první demo Putrid Survival a spáchán první koncert ve Frýdku-Místku s kravskou hlavou v čele pódia přímo z jatek. Jsou nuceni hrát některé písničky znova jelikož jich mají dohromady tak na půl hodiny. Byla to taková atrakce v době thrash metalu 90 let.
Natočeno je zmiňované první demo PUTRD SURVIVAL (91) a je poctivě rozesíláno poštou do různých fanzinů v české republice.
Pak následují koncerty po moravských městech společně s ostravskými bandami podobného ražení.

DOBYTČÍ MOR – Fajné Mjesto Frýdek-Místek a fotoreporter serveru rockmetal.pl

Další rok další demo SILENT PASTURES (92), koncerty a nabídka labelu Bona karviná k vydání oficiálního CD THE FAMINE (93). Následuje křest CD doma ve Frýdu-Místku. Kapela po stylové krizi v roce 1994 zakládá rockovo grungeovou bandu LVESTOCK se kterou točí dvě dema. Přichází další krize a „DOBYTEK“ se rozchází.
Po sedmi letech kapelu oslovuje Čurby (hlavní organizátor OBSCENE FESTU) a přemlouvá ji k účasti na trutnovském festivalu OSCENE 2001. Kapela se kupodivu zformuje a natočí pro tuto akci ještě poslední demosnímek THE RIGHT STENCH (2001).
kapela dává dohromady DVD materiál z více koncertů a zákulisí této smečky. vychází Cow Story DVD.
Rok 2008 se kapela znova formuje, za basovku se staví Bilos z Malignant Tumour a hnojí se dál…..
Rok 2010 Jenže Bilos má hodně práce s MT, tak ho vystřídá basista z Hibakusha Dino a frčí to úplně v poho….
Dung must go on !!!!
Schválně se tedy vracím ještě k holandským Long Way Down, neboť po vstupu do sálu jsem se hned u vchodu potkal se zvukařem Honzou Petříkem a tak trochu jsme probírali, že je škoda, že na holanďany přišlo tak málo lidí.
Snad je to opravdu tím, že možná tam, kde se platí vstupné, tak to láká více lidí. Navíc Honza, který je právě zvukařem v Barráku, řekl, že opravdu byli dobří a ten má těch kapel naposlouchaných za ten čas.
Tentokrát nás čekala za vstupné úměrné 3€ = 75,- Kč metalová bouře.
Ačkoli jsem počítal s tím, že jako první dle informací z plakátu nastoupí havířovský Antigod, tak k mému překvapení se na pódiu objevila kapela DOBYTČÍ MOR, která zde zahrála své známé skladby a také něco ze svého nově chystaného alba, které by, pokud vše půjde krásně, mělo vyjít někdy v únoru, jak prozradil během vystoupení kytarista a zpěvák kapely.

Po zhruba čtyřiceti minutovém vystoupení jsem o přestávce mezi kapelami zašel za za Danem „ Kancem“ Kanálikem či Fekálem, kytaristou a zpěvákem Dobytčího moru a trochu jsem se jej pozeptal na pár věcí ohledně právě chystaného alba a blízkého dění kapely.
Dan se ve stručnosti vyjádřil tak, že:

„ Do konce roku točíme desku, která by měla, pokud to vše půjde vzhledem k práci a podobně  hladce, vyjít do konce února příštího roku. Každopádně pro metalové fanoušky informace ještě vyjdou v metalovém Pařátu ( což je vlastně metalová tiskovina a server). Vlastně reagujeme na ohlas naších fanoušků, kteří nám říkají, že jim tam něco schází a tak bychom to chtěli pojmout v poněkud ortodoxnějším duchu než v létech minulých.  Mělo by se jednat o řadové album.

Co se týče koncertů, tak vlastně do konce roku jsme vesměs veškeré koncerty právě kvůli nahrávání a práci odřekli a veškerou energii soustřeďujeme na nahrávání. Možná koncem roku bychom zase někde začli hrát. Každopádně jsme rádi za pozvání na tento dnešní koncert.“
Popřál jsem Danovi tedy ať se jim daří a dále jsme se už nebavili, neboť právě začala zvučit nová metalová banda z Havířova ANTIGOD a tak nebylo slyšet pomalu už ani polovinu slova.
Myslím, že to pozměněné pořadí kapel bylo poznat i u pódia, neboť na rozdíl od Dobytčího moru musel zpěvák Antigodu vyzývat k pařbě obecenstvo, poněkud najednou zvědavé na to s čím se kapela představí. Kapela také zahrála později asi jejích dosavadní nejznámější věc Lobotomy.

Poněkud jinak to ovšem vypadalo již po druhé části, kdy se na pódiu před vystoupením objevili DEMONICAL  ze Švédska a začali se zvukovou zkouškou a po chvíli i s vystoupením.
Samozřejmě, že i my jsme původně vzhledem k možnostem měli v plánu se zeptat na pár věcí kolem Demonical a Švédska, ale na druhé straně jsme se nechtěli příliš vnucovat, neboť zde ohledně interview byl i zájem z časopisu SPARK a také i polského serveru rockmetal.plačkoli vzhledem k průběhu celé akce, by se jistě dalo kolem něco zjistit ne přímo od hudebníků z DEMONICAL.

DEMONICAL – SWERIGE

Zhruba ve třičtvrtině koncertu Demonical, nejen vzhledem k času, ale i k horku odcházím z této akce, ale protože třetí pivo mi dali do kelímku, tak si ještě vychutnávám chladný vzduch na paletě dlaždic před klubem Barrák a poněkud zpovzdálí poslouchám ještě zbytek koncertu a rovnám si vše v hlavě.
Poněkud mne napadá, že tentokrát se Barrák otřásá v základech a přišlo severské zemětřesení.
Dopíjím ale cestou domů to beru ještě do Marné Slávy v Porubě na pizzu, tentokrát snad symbolicky s beraními rohy nebo kozími (tedy feferóny), každopádně peklo i nejen v Barráku a na talíři, ale i v Satanově tlamě, jak by nejspíše řekl klasik.
Jako vždy si celou akci můžete přiblížit samozřejmě kromě videozáznamů i –> ZDE <–  v tomto přiloženém fotoreportu a případný rozhovor s DEMONICAL se časem objeví jak v tištěné, tak snad i serverové podobě v rock magazínu Spark.
My spíše nějak preferujeme to, že papír s vývojem doby již poněkud ztrácí na ceně a na významu.
Tak to tak vše ze včerejška a loučíme se s Demonical

\m/ Rock On !!! \m/

Mathi