Ne, nejedná se přímo o ten festival, který se koná každoročně v kanadském městě Quebec.

Momma Know Best

To jen v ostravský hudební klub Barrák se v páteční večer 6.7.2012 zcela skvěle zhostil uspořádání národního finále soutěže, jíž předkola probíhala internetově na bandzone.cz poté, co pořadatelé z Quebecu oslovili na 30 různých zemí od korejců až po naše malé Česko.

V podstatě šlo o vyvrcholení  české části celosvětové soutěže, na kterém budou hrající kapely bojovat o účast na prestižním kanadském festivalu Envol et Macadam, kde každá kapela odehraje 20 minut na ten samotný aparát a pak už o výhře rozhoduje nejen tří členná porota, ale také samotní fanoušci.

Na samotné finále,které přineslo hojnou účast obecenstva a to nejenom těch jenž si finálové kapely sebou mohly přivézt, ale i z blízkého okolí. A tak kromě vsetinských Criminal Colection  bylo ještě možno vidět kapely Momma Knows Best z Prahy, Berounské Bikkiny Shop, Area Core z České Lípy a Y? zřejmě odněkud z Plzně.

Bikkiny shop (Beroun)

První vystoupili Bikkiny Shop z Berouna, kteří se prezentovali poněkud novějším repertoárem i strochou simple podbarvení a slušně rozhýbali přišlé obecenstvo. Po nich se poněkud kratším programem prezentovali českolipští Area Core, načež jsem onu malou přestávku při zvučení kapely využil ke krátkému rozhovoru a jak jsem se dozvěděl při malém rozhovoru právě od poněkud novějšího frontmanna kapely z Berouna kromě toho, že na otázku jak vlastně celá ta soutěž probíhala a jaká, že byla jejích cesta do finále? Tak dodal, že šlo vlastně o oslovení kanadských pořadatelů několik zemí, kde se po složení price money v hodnotě 15,-€ a zaslání mp3 nahrávky mohlo přihlásit na 30 českých kapel, z nichž poté bylo vybráno pro semifinále na dalších 15, které měly zaslat i svůj videoklip či video a z nich bylo nakonec vybráno zbývajících 5 kapel, které si mohly zahrát na celostátním finále pořádaného právě v Ostravě a zároveň zabojovat o jedno místo právě na kanadském hudebním festivalu v Quebecu ENVOL  et  MACADAM, po vystoupení právě Bikkiny Shop v přestávce před další finálovou kapelou, ke svému 20-ti minutovému programu, jak jme se dozvěděli nejen od zpěváka z Bikkiny Shop, ale také od Honzy Petříka, místního zvukaře klubu, kromě toho, že celá akce by se měla vměstnat do půlnoci.

Jak to nakonec dopadlo a kdo vyhrál, to se nám již nepodařilo zjistit, neboť jsme slyšeli jen čtyři kapely, odhlasovali a šli domů popřípadě na

Hojná účast diváků

hory.

Případné konečné informace, kdo nakonec do Quebecu odcestuje doplníme ač pro ostravsko již to není tolik prioritní, každopádně víme, že nám nejblíže Criminal Colection ze Vsetína či z Paseky jak oni sami o sobě se představují na koncertě to nejsou a že je to někdo z Čech. Já tedy osobně se právě rozhodoval mezi vsetiňáky z pasek a berouňáky z bikin a nakonec jsem dal tak, jak jsem dal i když jsem o tomto nakonec vedl docela zajímavou diskuzi s jednou nejen fanynkou, ale i fotografkou skupiny Bikkiny Shop a po chvilce váhání to dopadlo.

Vlastně čtvrtou kapelu jsme  slyšeli tak trochu poněkud z povzdálí byli Momma Know Best a pátou, tedy plzeňské Y? už jsme nestihli.

Takže, jako obvykle si celou tu atmosféru soutěže si můžete trochu připomenout –>ZDE<– v tomto fotoreportu.

Nakonec jsme posléze po uzávěrce dozvěděli od jednoho z pořadatelů, že ono české finále vyhráli či jako vítězové byli vybrání právě vsetinští Criminal Colection a tak lze předpokládat, že do kanadského města Quebec podívají právě punkeři zpod Beskyd.

Tak zatím

Mathi Basssnake

Při Criminal Colection ze Vsetína