Mňága & Žďorp – Maed in Valmez of Valachia

Kapela Mňága  & Žďorp, fenomén a průkopník jistého hudebního stylu v období devadesátých let a na přelomu století slaví výročí 25 let svého trvání. Vlastně za čtvrtstoletí trvání netřeba kapelu blíže představovat, ale přesto se hodí při tomto jubileu udělat alespoň nějaký krátký medailónek o této hudební legendě z nitra Beskyd.

Mňága a Žďorp je česká hudební skupina zastupující žánr alternativní rock. Kapela, pocházející z Valašského Meziříčí (přesněji odtud pochází zakládající jádro skupiny), se formovala již od roku 1983. Často se měnilo složení kapely.

Zpočátku vystupovala pod názvem Slepé střevo, členové Mňágy současně působili i v jiných kapelách (Velký plytkoš, Happyend). Tyto kapely však zanikají a od roku 1987 se již hovoří jen o skupině Mňága a Žďorp.

Do povědomí se dostala především hitem „Hodinový hotel“, který je první skladbou na debutovém albu skupiny, nazvaném příhodně Made in Valmez (1991). Poslední, již jedenácté řadové album vyšlo 12. února 2010 a jmenuje se Takže dobrý.

Frontman skupiny Petr Fiala navíc vytvořil samostatná alba Nečum a tleskej! (1994) a Je čas (2005).

Zvláštně znějící slova tvořící název skupiny pocházejí ze slezského dialektu, o kterém se frontman skupiny Petr Fiala rozpovídal v jednom rozhovoru pro časopis PROSTOR, který si můžete přečíst a připomenout –>ZDE<– .

Při této příležitosti kapela pořádá v pražské Lucerně svůj výroční večírek se spoustou známých hostů a chybět nebudou ani bývalí členové Mňágy a Žďorp a spousta dalších gratulantů z hudební i nehudební scény.

„Lucerna je pořád nejvíc sexy sál v Praze. Magické místo jako stvořené pro průlet čtvrtstoletím života“, těší se zpěvák Mňágy a Žďorp Petr Fiala. „Zahrajeme si s mnoha hosty i s bývalými členy, projedeme všechna období kapely, dorazí kamarádi z Valmezu i z New Yorku. Nečekáme od toho večera nic menšího než pořádnej večírek, kterej si všichni skvěle užijeme,“ dodává Petr pro kulturní ostravský magazín Fan-tom, kde si můžete přečíst i více informací o této slavnostní akci.

Součástí každého lístku bude CD Dáreček 2. To stejně jako „jednička“ přinese cover verze písní Mňágy. Tentokrát se o ně postaraly kapely Charlie Straight, Buty, WWW, Longital, Goodfellas, OTK, Masomlejn, Roman Holý a Lucie Redlová.

Samozřejmě, že i PRYnCYPall.cz se tímto připojuje ke gratulantům a přeje vše dobré a ještě sem tam něco úspěšného na hudební scéně.

Tak zatím

Martin