COOLTOUR- FUNKSHMAKERS – Brno

Neděle 12.8.2012 byla opravdu dnem hudebního dění. Někdy se to tak sejde a v jeden den je těch akcí, že by jeden ani nevěděl kde dříve skočit.
Kromě tedy avizovaného megakoncertu v Dolní oblasti Vítkovice, kde se představily přední rockové a metalové kapely jako KABÁT, CITRON  a další, klub BARRÁK hostil kapely ze zámoří.
Asi kolem třiceti lidí se přišlo podívat na vystoupení THE  DOWNTOWN  STRUTS z USA, hrající melodický punk-rock, se kterými si namísto avizované české předkapely společně zahráli jihoameričtí ARGIES z Argentiny.
PRYnCYPall.cz si tuto neděli tak trochu rozdělil.
Chico šel na megakoncert a Já s Veou, která přislíbila, že pomůže s případným rozhovorem, jsme se vydali do BARRÁKU na američany.
Cestou do BARRÁKu, když jsem kráčel přes náměstí, jsem slyšel ještě nějakou hudbu. Nedalo mi to, a poněvadž obvykle akce v Barráku začínají tak kolem půl deváté, tak jsem šel, zvědav, po zvuku hudby.
Nakonec mne zvuky hudby dovedly do COOLTOURu, kde shodou okolností venku na pódiu hrála kapela FUNKSHMAKERS - zednické funky – těžká práce – lehká hudba odněkud z Brna, co by účastnící právě probíhájících Letních Shakespearovských slavností.

Nedalo mi to a řekl jsem si, prima, takhle dvě akce najednou, to stojí za zmínku, pár fotek a nějaké to zaznamenání.
Dlouho jsem se tam nezdržel a pádím do BARRÁKu.

Klub zel opět poloprázdnotou, jak již bývá zvykem při volných akcích. Lidí, že by je člověk i na prstech ruky napočítal a kdyby k tomu přidal prsty u nohou, tak by našel i správný výsledek. Zřejmě to bylo i tím, že opravdu v tu stejnou dobu právě kousek dál probíhala megaakce.
Jako vždy prvně očihuji terén a přemýšlím, jak se bude celý večer vyvíjet.

BARRÁK – ARGIES – Argentina

Dělám si starosti, protože  s mou angličtinou to na interview není a sám již nehodlám dohánět tento handicap. Vea sice přislíbila ještě na tento den jistou pomoc, ale říkala, že to je naposledy, protože si našla nějakou práci, což trochu komplikuje takové to něco, co tyto reportáže oživí.
Dávám si pivo a koukám jak argentinci sedí u vchodu a kolem stolu s tričky, deskami, cédečky podobně.
Podivné mi přijde, jak tak sledují ten čas, že nedochází ke zvučení kapel, jak je zvykem, ale hned poté co zpěvák a kytarista David dopil kafe u báru a ještě něco dořešili začali ARGIES hned hrát tento jihomerický punk rock, který ačkoli proložen latinskoamerickými prvky, přeci působil poněkud tvrději než jak jsem slyšel THE DOWNTOWN STRUTS přes Youtube.com.

David – Argies

Ačkoli tentokrát byla znát i absence zvukaře Honzy Petříka, protože zvukově mi to tentokrát při té druhé partě, která tam zvučila přišlo poněkud přebuzené, protože ono ty bity více proudily tělem a vibrovalo snad i všechno kolem a pod námi, což bylo cítit, když se člověk opřel i o stoličku. Trochu jsem si tím trápil hlavu, neboť jsem nevěděl v jaké kvalitě budou autentické videa, ale uvidíme…
Ke slyšení byly i známé písně, jako Guantanaméra, Balabamba, které jistě mnozí, spíše poněkud starší generace, znají, v trochu tom punkovém zrychleném provedení. Během koncertu se mi podařilo si zajistit i případnou náplast, pro případný stav nouze a náhody v podobě Matouše, se kterým se známe vlastně od holandských Long Way Down.
Koncert trval asi hodinu. Mezitím přišla i Vea, asi tři písničky před koncem.

ARGIES dohráli, rozloučili se s publikem a dokonce toho ani moc nepřidávali.

Hooli – Argies

Měli jsme štěstí a tak jsme hned u vchodu požádali Davida – vokalistu a kytaristu a druhého vokalistu a kytaristu Hooliho o krátké interview na chodbě klubu.
Na chvíli se jdeme vyvětrat a plánujeme ještě, co a jak bude ohledně amerických THE DOWNTOWN STRUTS. Jak jsme s Veou tak zabráni do rozhovoru, tak mezi tím slyšíme, ža američané již začali hrát.
Vlastně v podstatě nějaký, materiál už mám a tak ono možná stačí ještě udělat jen nějakých pár fotografií a pak… no je tady pořád ještě to kdyby…

Havlíčkovo nábřeží v noci a pohled na Sýkoruv most, bývalý Říšský, přes řeku Ostravici, jak je krásně osvětlený. a jak se krásně hladina řeky odráží ve světle pouličních neónů a lamp.

Člověk míní a věci se mění. Najednou vedle nás, jak tam tak stojíme, zastaví auto a jedna dívčí zbloudilá duše se ptá, zda nevíme jak se nejlépe v rozkopané Ostravě dostat přes všechny ty objížďky a celé to Minotaurovo spletité bludiště do Poruby, konkrétně k nádraží Svinov.
Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nakonec jí říkám, no leda, že bych vás tam hodil sám, ale Já tady mám ještě…
„Tak jeď…“ řekla Vea, no a tím vlastně skončila pro nás akce a protože daleko důležitější nám přišlo ušetřit oné dívčí zbloudilé duši několik set nejen kapek pohonných hmot, ale také drahocenných vteřin času a také se pohodlněji než obvykle dostat domů s tím, že tentokrát práce a takové ty nutné věci kolem toho nebudou trvat do tří hodin do rána, ale že by se kolem jedné hodiny mohlo jít spát. A protože i PRYnCYPall.cz sem tam ubere ze své neoblomnostia udělá dobrý skutek, tak se na americké THE DOWN TOWN STRUTS , kteří jsou poměrně „mladá“ US kapela z Chicaga, mají za sebou první velkou desku a před sebou „Endless Rebellion Summer Euro Tour 2012 , již nedostalo. Tak snad někdy příště, neboť svět je jedno hřiště.

Ale i tak si alespoň část koncertu s ARGIES a něco z Cooltour můžete prohlédnout v přiloženém fotoreportu –> ZDE <– 

Tak zatím

Mathi Basssnake