ADOLESCENTS

Poněkud z jiného soudku a země České či spíše Moravského koutku přinášíme jistý příspěvek z jednoho letního festivalu Pod Parou v Moravské Třebové, který nám zaslal i s fotografiemi Aleš.

Fest „Pod Parou“, který se konal letos ve dnech 2.-4. srpna 2012 je v podstatě jeden z největších punkových festivalů v České republice. Vlastně je to ve skutečnosti největší český punkový festival. Každý rok navštíví tuto událost stovky punkáčů. které sem lákají desítky zahraničních i tuzemských skupin.

Jak se tedy na to díval Aleš, si můžete přečíst a podívat v následujících řádcích:

Někdy v květnu se mi dostala zpráva, že v Moravské Třebové se chystá letos už 10. ročník punkového festivalu „Pod Parou“ na kterém vystoupí řada světových kapel.

Původně jsem nějak zvlášť o této akci ani nijak nepřemýšlel, navíc spousta dobrých kapel mi už jezdívá hrát přímo do Ostravy do „Barraku“, ale když jsem zahléd tuto silnou sestavu více než 90 kapel – tak jsem nakonec prostě neodolal.

Navic do Moravské Třebové to není až zas tak daleko a to vstupné na 3 denní festival za pouhých 8 stovek na místě se dneska už jen tak nevidí.

DEGRADACE

A navíc mě hrozně i motivovalo něco tam nafotit, nakoupit do sbírky nějaké gramofonové vynily, poznat něco nového a hlavně vidět staré legendy o kterých jsem už před 20 lety byl přesvěčený že vidět na živo Dead Kennedys, Discharge, 999 nebo Misfits bude pro mě bude už jenom nesplnitelný sen…

 

Tento jubilejní ročník se od předchozích líšil tím, že v areálu měl hned 3 pódia – tedy 2 hlavní, které se mezi sebou po jednom vystoupení střídaly a pak ještě třetí – tzv blue stage které bylo určeno zejména domácím a začínajícím kapelám.

A samozřejmě aby tento punkový fesťák byl i žánrově bohatý a nebyl pouze tak jednotvárný, tak ani zde nechyběli punkově příbuzné styly jako je ska, reggae, hardcore a v neposlední době u nás tolik oblíbené psychobilly.

Záviš

Takže: ze zahraničí přijeli: DEAD KENNEDYS, THE EXPLOITED, ADOLESCENTS, 999, MISFITS, MADBALL, SKATALITES, SKARFACE, ARGIES, DEMENTED ARE GO, YELLOW UMBRELLA, THE VALKYRIANS, THE KOFFIN KATS, KITTY IN A CASKET, BORN FROM PAIN, DEATH BY STEREO….

Ze Slovenska přijeli ZÓNA A, POLEMIC, KONFLIKT či NAČO NÁZOV… Z Polska SKAMPARARAS a LENIWIEC.

No a z českých samozřejmě nemohli chybět staré legendy jako např. : VISACÍ ZÁMEK, E!E, PLEXIS, N.V.Ú., ZNOUZECTNOST, DO ŘADY!, ZEMĚŽLUČ, S.P.S., HUBERT MACHÁNĚ, ŠVIHADLO, ČERTŮF PUNK… z těch dnešních dobrých současných kapel: PUNK FLOID, DEGRADACE, THE FIALKY, TLESKAČ, MALIGNANT TUMOUR, THE GANGNAILS, DISCOBALLS, THE CHANCERS, SKA´N´DAAL, NEŽFALEŠ, MAD PIGS, DUKLA VOZOVNA, SOUR BITCH…. a spousta a spousta dalších nových a začínajících kapel.

Dead Kennedys

A málem bych zapoměl ještě uvést, že zde nechyběl ani dnes tolik uznávaný „pornofolkář“ ZÁVIŠ, který ani na punkové scéně není zcela cizí! Bohužel nešlo vidět vše, některé kapely jsem shlédnul aspoň na 10 minut, ale i tak po 3 dnech jsem byl totálně vyšťavený .

Celkově se festivalu zúčastnilo více než 5000 lidí z toho taková dobrá tisícovka punkáču s krásnými číry a různými účesamy, na které se můžete podívat stejně tak, jako na záběry vystupujících kapel a atmosféry z festu Pod Parou 2012 v přiloženém fotoreportu –>ZDE<–,

stejně tak, jako i celou reportáž po skončení této akce zde, v tomto článku:

http://musicserver.cz/clanek/40027/Pod-parou-fest-Moravska-Trebova-2-4-8-2012/

Celý příspěvek i s fotografiemi nám tedy zaslal Aleš, autentické ilustrační videa z akce, pro úplné dokreslení této jistě perfektní akce, pořídili návštěvníci z festu na youtube.

Reportáž sestavil a upravil Martin

tak zatím a zase někdy někde za punk rock

>\\II//<