Pořadatelé v akci

V sobotu  1. září se vydáváme na další z mnoha tzv. okolních festivalu. Tentokrát se terčem našeho zájmu stává 5. Ročník PIDIFESTu pořádáného v obci Jístebník, nedaleko Ostravy, o které jsme se zde již párkrát zmínili.

Poněkud zmatení informacemi o zpátečním vlakovém spojení jsme si proto i zařídili alternativní odvoz automobilem. S tím, že bychom rádi viděli i MAROW,kteří měli začít hrát až někdy po desáté večerní na odlehlém fotbalovém stadionu místního TJ Jístebník. Tento pokus ovšem zkrachoval ihned po té, co jsem při přesunu na nádraží Ostrava-Svinov zjistil, že můj mobilní telefon se všemi potřebnými kontakty zůstal v tom spěchu odpočívat v pokoji doma na stole.

Místní zpravodaj

Tudíž bez mobilu a bez hodinek, odjíždím na nádraží, kde mám sraz s Chicem.

Místo pořádání akce, známe jen tak zběžně pohledem z vlaku, ale věříme, že v tak velké obci, jakou je právě Jístebník se neztratíme.

Naštěstí nám v orientaci pomohly holky, hrající si vedle místní restaurace U Matěje, které nám poradily, kudy se dostat na místo akce a tak jakmile jsme prošli kolem školy a místa, kde se zrovna konala výstava, bylo již možné zaslechnout tóny znějící hudby, v podání zrovna probíhající zvukové zkoušky ostravské kapely JESETER.

Chvíli nebylo jisté, zda i tento open air festiválek se bude konat za deštivého počasí, ale po jistém čase se zdálo, že i slunce se začíná sem tam prodírat skrze mraky a tak to vyšlo tak akorát. K překvapení všech zúčastněných se na počátku asi hvězdou festivalu stal místní pes černé barvy, jenž se svévolně pohyboval po hřišti a sem tam přispíval ke zkulturnění okolí svýmy dárečky a tak i hrající kapely občas na tuto raritu během vystoupení upozorňovaly přihlížející diváky, jimiž se prostranství pozvolna zaplňovalo i v souvislosti s příjezdy vystupujících interpretů.

Takže letošní PIDIFEST 2012 tedy odstartovala již zmíněná power rocková kapela JESETER, která se stala dávných létech vítězem soutěže Setkání kytaristů a také vystupovala na ostravských Colours před časem.

Tobi – Jeseter a později i moderátor PIDIFESTu 2012.

Potom to vypadalo, jakoby se po JESETERu s multiinstrumentalistou Janem Gajdicou a se zpěvákem Tobim, kterého si mnozí mohou vybavit ještě z působení devadesátých létech minulého století z kapely ROBSON. O nějaký ten čas dříve, než v ROBSONu začal zpívat Martin Chodur, pozdější vítěz jednoho z ročníku televizně profanované soutěže o tom, jak celé ČESKO  společně i se Slovenskem se dalo do hledání SUPER STAR, Talentů roku, Hlasu Česka a Slovenska a další všem dobře známých soutěží.

Po vystoupení skupiny JESETER jsme, zatímco Tobi byl vytížen moderováním letošního PIDIFESTu, s kytaristou a multiinstrumentalistou Janem Gajdicou udělali krátké interview v přestávce mezi další vystupující skupinou, kterou byli metaloví  Absolut Deafers.

Jan Gajdica  vlastně ve stručnosti v tomto krátkém interview popsal, že chystají nové album a spíše se budou zaměřovat na rozšíření přes internetová média, která letí poslední dobou a jsou také bránou i mezi zeměmi, neboť kapela se prezentuje ve svém hudebním stylu jak v českém jazyce, tak i v jazyce anglickém. Což mi vlastně nedávno potvrdila při jedné debatě i Dona Michelle, že nejvíce to žije už ani ne tam, kde je Mattoni, jak o tom v jedné ze svých reklam hovořila televize, ale přes facebook.

Jan Gajdica

 I Honza Gajdica, se ještě v dodatečně debatě s Chicem ohledně serveru PRYnCYPall.cz vyjádřil, že děláme úslužnou práci a že je to dobře. Takže přesto, že chvála často smrdí, tak i my jsme rádi, že jsme v podvědomí i mezi hudebníky a takovým tím středem mezi kapelama, pořadately a diváky či návštevníky akcí,což pro změnu na druhé straně těší.

Ale ať se pořád neplácáme pouze po ramenou, tak i během festivalu jsme se bavili i s pořadatelem tohoto 5.ročníku, který nám prozradil, že i nadále chce pokračovat v konání PIDIFESTU už i proto, že jistý čas, právě namísto dovolené pořádá festival, ale že spíše chce více preferovat do budoucna kapely s vlastní tvorbou a převážně z blízké oblasti.

Na otázku, protože každý festival obvykle má svého tahouna, v podobě hvězdy nám prozradil.

„To máš těžký, když oslovíš nějakou hvězdu, tak obvykle neví co by více chtěly.“ Popsal nám tuto situaci. I když kdo ví, jestli kolikrát jsou to přímo hvězdy osobně.

Poté jsme se věnovali dalšímu průběhu festivalu, neboť ten se nám z power či art rockové scény proměnil v metalovou za přispění kapely Absolut Deafers.

Po Absolut Deafers následovala kapela UP!GREAT s Tomou Rybolou a Veronikou, v tentokrát ovšem poněkud akustickém provedení unplugged.

Nás ovšem čas tlačil a i přesto, že pořadatelé nám říkali, že na Ostravu jede ještě poslední vlak něco po 21. hodině večerní, tak jsme raději vsadili na jistotu a vydali se po pár fotografiích právě ještě z vystoupení UP!GREAT směrem na nádraží.

Absolut Deafers

Pohledem jsme si ještě  za scénou všimli, že zrovna v době našeho odchodu, se na místo dostavila i známá ostravská zpěvačka a skladatelka Vladivojna La Chia, která zde měla vystoupit po Moravském výběru a jejíž koncert, na který přijela společně ještě s cellistkou a zpěvačkou Terezií Kovalovou, další zpěvačkou Sylvii Bee a kytaristou Alešem Baygerem ve stylu Les béquilles français, tedy o francouzských berlích, ale my jsme raději odcházeli i k nevoli pořadatele poněkud dříve. Zatímco na místní hřiště zvolna proudily další návštěvníci. Kolik jich však nakonec bylo a sešlo se z okruhu novojičínska, to již přesně nevíme.

Stánek s občerstvením a pořadatel Bohumil Folta se těší na příští ročník.

 O vystoupení Vladivojny La Chia, kterého jsme již svědky nebyli, lze říci pouze tolik, že mělo být odlišené oproti jejím normálním vystooupením v tom, že více by měly být preferovány skladby z doby, kdy hrála s kapelou Banana.

Jak to dopadlo to již přesně nevíme, ale co doopravdy víme je to, že ten kdo si myslí, že pivo a hudba a grilované párky jsou všudé stejně a že o nic v podstatě nepřišel, tak především přišel o výborný gulášek, který se opravdu pořadatelůopravdu vydařil a k němuž bylo možno si ve stánku s občerstvením přibrat libovolné množství nakrájené syrové cibule a čerstvého chleba.

Vlastně stejně tak ještě jsme se dozvěděli, jako že mezi muzikanty vznikl žert, že nakonec vlastně Vladivojna La Chia bude supportovat Marow ( to ale jenom tak z toho, co se šušká někdy mezi stoly).

Tak kdo ví, třeba se doba mění a vše se obrací.

Tak od nás z této akce to je prozatím vše a zbytek si můžete prohlédnout –> ZDE <– , v tomto přiloženém fotoreportu, kde ještě časem z toho pozdního večera další fotografie přibudou.

Tak zatím Mathi Basssnake