Je středa 5. 9. 2012 a kolem 20. hodiny večerní se v ostravském Music Clubu Parník rozjíždí dvojkoncert naších ženských kapel. Ženských vlastně ze tří čtvrtin, neboť skupina GLAYZY hraje v sestavě rozdělené přesně z poloviny populace ženské a populace mužské, na rozdíl od skupiny KAPRIOLA, kde se to fešnými babami jen hemží.
KAPRIOLU asi momentálně netřeba příliš představovat, neboť v poslední době se naše cesty střetly natolik, že na sebe narážíme téměř na každé poslední akci.
Za to GLAYZY, jenž také spadají a prezentují se jako ostravská kapela ačkoli vznikly na podzim

Kytaristka Mája – GLAYZY

roku 1992 ve vesnici Věřňovice,
která se nachází poblíž Bohumína, tak ty jsme neviděli ani nepamatujeme a proto si tentokrát zaslouží o něco větší pozornost.
Vlastně osobně jsem se s GLAYZY naposledy setkal  na živo v roce 2008, kdy vystupovali na ostravském festivalu Colours of Ostrava a tak mne zajímalo co se od té doby, za ty čtyři roky změnilo.
Takže ono opravdu se mohlo, zhruba 130 příchozích diváků, což znamená, že v klubu Parník bylo téměř narváno, nač těšit.

Z ohlasů a reakci na webových stránkách této ostravské polodívčí hard rockové kapely, která existuje snad již od doby ledové, jak  GLAYZY sami uvádějí ve svém bio jsme se dozvěděli, že se kapela na chvíli odmlčela a to z důvodů rodinného přírůstku jedné ze členek, konkrétně zpěvačky Hely a také klávesistky a další zpěvačky Magdy a pak také i proto, že kytaristka Mája odcestovala na čas pracovně do zahraničí. Každopádně GLAYZY i v oslabených sestavách odehrála za poslední dva roky celkem 4 koncerty, což je o něco méně, než v létech předchozích.

GLAYZY

Z posledních novinek, kterou kapela uvedla bylo ze dne 3. 9. 2011 ve 21:54, že:
Na včerejším koncertě byli fanoušci skupiny překvapeni změnou na postu zpěvačky. Tato přechodná změna má původ v očekávaném přírůstku do kapely, který Helence v nejbližších měsících nedovolí vystupovat. Tedy: Asi 9 měsíců bez Hely.
A potom ze dne 17.12. 2011:
Vánoční koncert zrušen!!!!!!!!
Vzhledem ke zdravotním komplikacím u dvou členů kapely jsou Glayzy nuceni Vánoční koncert odvolat. Touto cestou se všem fanouškům omlouvají a zároveň slibují, že jim to na začátku příštího roku mnohonásobně vynahradí!!!

(viz. info z profilu kapely GLAYZY na bandzone.cz a webových stránkách kapely)

Jak se slib kapely pomalu stává skutečností jsme se přesvědčili během koncertu, ze kterého více můžete shlédnout i zde, na našem PRYnCYPalloffském Facebooku, svědčí i úspěch a ohlas přítomných diváků, který si kapela po zhruba v omezeném čase během hodinového vystoupení vysloužila.

Po té již GLAYZY přepustily pódium kapele KAPRIOLA.

Nelenil jsem a během přestávky jsem se na tyto okolnosti a dění kolem kapely zeptal přímo u zdroje, tedy zpěvačky Hely:

Celkem úžasnému vystoupení holek z KAPRIOLY předcházel poněkud rozpačitý začátek, během zvukové zkoušky,

KAPRIOLA v Parníku

v podobě jistých technických problémů s odposlechy. Táto závada se nakonec po zjištění, že jeden odposlech byl vytažen ze zásuvky elektrické sítě, se odstranila a nic nebránilo diváky pumpujícímu koncertování.
To, že špatný začátek často bývá předzvěstí dobrého konce, tentokrát opět vzalo za své a s celou touto situaci se myslím baby vyrovnaly velice zkušeně a dobře, protože tento okamžik zůstal jen pouhou vzpomínkou pohřbenou pod gradujícím vystoupení, které dostávalo diváky i ze židlí
( vzhledem k obvyklé atmosféře a krédu klubu Parník a také okruhu jeho návštěvníků).

Marqui – KAPRIOLA

 Celé toto vystoupení trvalo zhruba další celou hodinu, na jejímž konci, tohoto, poněkud trochu komornějšího představení, jak před časem toto nazvala Dona Michelle, si KAPRIOLA vysloužila takové ovace, že byla nucena přidat ještě přídavek, v podobě skladby Paganini. Načež pro diváky ve stoje celé toto představení zakončily dvojitým společným úklonem.
Po skončení a jisté malé chvíli, než si holky sbalily hudební nástroje a aparaturu, rozprodaly další svá CD a další své propagační materiály kapely. Poté co ještě prošly chvílemi gratulací a osobních uznání, jsem také trochu vyzpovídal i zpěvačku Marqui (Markéta Odlévaková), co by nejčerstvějšího komponentu kapely, která mimo jiné i studuje hru na flétnu zobcovou a hraje dle potřeby i na klávesy, na kytaru a na baskytaru  a která koncert od koncertu na pódiu působí čím dál více suverénním dojmem.

Vlastně ani nevím, co říct závěrem, jelikož koncert byl , o čemž svědčil i zaplněný Parník. Snad jen pro módní policií a deník Super, že fotogenická baskytaristka

Bassbarelle – KAPRIOLA

Bassbarelle, o které se traduje, že je hřička přirody, umí dobře vypadat, hraje na basu a na klávesy a má zálibu ve fyzice, čímž se stává regionálni raritou a která oplývá šarmem i zdravým rozume, a většinou tyto ma navzájem vyvážené, zaměnila oproti obvyklému image a image ostatních členek kapely tentokrát kalhoty za dlouhou černou sukni, ale to jen tak, aby bylo pořád něco nového.

Kdy opět lze vidět GLAYZY, to momenálně nevíme, ale KAPRIOLA by rozhodně měla být na docela slušném hard rockovém koncertu tento pátek v klubu BARRÁK, o kterém se více můžete dozvědět i v našem listu pořádaných akcí na Ostravsku a jeho okolí.

(pozn.: List akcí neznamená, že se PRYnCYPall.cz této akce zúčastní na 100% ačkoli rád by, kolikrát, jen časová tíseň či nemohoucnost tomu tak kolikrát nepřeji.)

Tímto se loučím a spěchám jak z Parníku, tak i odtud, neboť máme domluvené na další den rozhovor s velice dobře známou osobností tohoto regiónu, zpěvákem a skladatelem, písničkářem, prostě bluesmannem Pepou Streichlem v dopoledních hodinách ve Vítkovické restauraci Šantal (dříve Schöntal), takže měníme lokál milé dámy a pánové.

Fotoreport z tohoto koncertu si můžete prohlédnout –> ZDE <–

Do té doby se mějte dobře a Rock on…

Mathi Basssnake from Methan-city