Outsiders

Konečně mně,po dvou měsících trvání každoroční soutěže hudebních skupin BOOM CUP, kterou pořádá Igor Vašut, kterého můžete znát a slyšet v rozhlasovém pořadu Harenda na Českém rozhlase Ostrava, ale také z působení v kdysi známé kapela KLAMY REKLAMY a dalších a který mimo jiné hrál na bicí i ve skupině Zpocený voko, vyšlo volné útery a tak bylo na čase se podívat na atmosféru této soutěže o které se můžete dozvědět více zde, na těchto stránkách:

http://boomcup.cz/

V tomto týdenním soutěžním kole vystupovaly kapely Outsiders z Ostravy, Impure Black Soul z nedalekého Frýdlantu nad Ostravicí a jako třetí The Coolers z Hradce Králove.

Stálým návštěvníkům této  soutěže, která se pořádala v tehdejším hudebním klubu Boomerang na Stodolní ulici v Ostravě a z čehož také vyplývá onen název, jistě netřeba blíže tuto akci představovat.

Akce se tentokrát ovšem pořádala v klubu Hudební bazar a protože ani tam jsme již dlouho nebyli, bylo třeba se tam opět podívat. Dorazil jsem tedy někdy ke konci vystoupení ostravských Outsiders.

Tentokráte upustím od hodnocení kapel, protože od toho tam je několikačlenná odborná porota složená s osobností, které se v hudbě dobře vyznají. Kromě tedy samotného organizátora Igora, byl jedním z hlavních porotců i Jan Gajdica z kapely Jeseter, se kterým jsme nedávno udělali rozhovor v srpnu při vystoupení na PIDIFESTu v Jístebníku a se kterým jsem ke konci tohoto soutěžního kola probíral pár hodnotících věcí.

Jan Gajdica (porotce, Jeseter)

Co se týče diváckého hlasování, tak obvykle jsou výsledky či hlasy založené na počtu vlastních příznivců, případně těch, jenž preferují domácí půdu, obvykle.

Zajímavostí je, pro případné další návštěvníky, že během akce je vyhlášen v Hudebním bazaru v době od 18:00 do 22:00 zákaz kouření, což mi potvrdila i Markéta, tedy jedna ze stálých obsluhujících. Ptal jsem se ji tedy, jestli je to napořád či jen tedy se to týká Boomcupu, načež mi odpověděla, že je to jen kvůli Boomcupu.

Kapelu z Frýdlantu nad Ostravic, jsem neviděl. Chtěl jsem se jít někde občerstvit a tak jejích vystoupení jsem spíše proseděl ve vedlejší restauraci Galerie Mlejn. Smutné na tom bylo to, že deset minut přede mnou odešla i kuchařka a že kuchyně se provozuje pouze do 20:00. Dodíval jsem se tedy na televizi u sklenice piva na konec zápasů naších Vítkovic proti Kometě Brno  a vrátil se na Boom cup, kde zrovna začínali hrát královéhradečtí The Coolers.

Obvykle to dělám tak, že někde sedím a až v průběhu vystoupení se snažím udělat pár fotek a natočit nějaké to video.

Honza Gajdica, když jsme se střetli u baru, mne upozornil na skutečnost, že zrovna hraje nějaká kapela a že to jsou docela zajímaví týpkové, především to, co by zkušený kytarista zhodnotil tak, že konečně po delší době vidí opět tlustého kytaristu.

Vlastně zpočátku mi hudebně přišli lepší Outsiders. Když jsem Honzovi říkal, že tu druhou kapelu jsem neslyšel, tak mi Honza říkal, že zase jsem ani tak o moc nepřišel, jelikož kytarista si prý neuměl ani naladit kytaru a podobně.

The Coolers ( Hradec králové)

Tedy nic proti druhé kapele, ale zmiňuji tuto věc pro další, že i těchto detailů si odborná porota všímá a mohou být důležité pro další události do budoucna.

Nedalo mi to a opravdu.

Během vystoupení, jsme tedy hodnotili originální projev královéhradeckého kytaristy a také i to, že co by vystoupení kapely The Coolers, je opravdu zážitek, jelikož co by živá kapela se s tím moc nemazlí a jde to cítit.

Možná rozdíl by byl je slyšet jen na CD. Těžko říct. Porovnával jsem to s jinými kapelami na jiných dávných festivalech, kde jsem si říkal, že pro změnu tu a tamtu kapelu je lepší si spíše poslechnout na cd, ale pro festival a bavení lidí, se třeba tolik nehodí.

Jak výsledky skončily a jak  hodnotila porota nevím. Již jsem odcházel a u vchodu jsem se ještě setkal s Jirkou Zahutou, majitelem a provozovatelem tohoto klubu a protože na baru u výčepu byla taková malá charitativní krabička s penězy  pro:

http://www.ranapece.cz/

a přispěl jsem tam jistou částkou, tak jsem se jen zeptal Jirky, zda tedy opravdu ty mé peníze poputují na ten účel, na který putovat mají a Jirka odpověděl, že tady se bát nemusím a také o tom nemusím pochybovat. Což jsem si sice myslel, ale bylo to lepší se o tom ujistit.

Tím tedy jen taková malá zmínka o letošním Boomcup 2012, z nichž nějaké fotografie si můžete prohlédnout i v tomto přiloženém fotoreportu –>ZDE<– a pokud se podaří, tak se zase na nějakém kole objevíme, případně i semifinále či finále samotné.

Takže to tak zatím z Hudebního bazaru

S pozdravem Mathi Basssnake from Methan-city