Sting

„Tak se nám vrátil do Ostravy zase Sting po patnácti létech, paní Müllerová.“

Asi tak nějak by to možná nazval Haškův Švejk, kdyby ještě byl a místo na Budějice by táhl, asi jako dalších hodně Fanoušků ze Střední Evropy, tedy Česka, Moravy a Slezska, Slovenska i Polska a kdo ví, odkud ještě, co jsem postřehl během koncertu, na Ostravu.

Ano, jak jsme již před časem předepsali, tak dne 19.11.2012 se opět, po rovných 20.ti létech objevil v naší metropoli legendární Gordon Matthew Thomas Sumner alias STING se svou dvouhodinovou produkci.

A jaký, že ten koncert vlastně byl? Tak to se vám pokusíme trochu přiblížit.

Každý, kdo tam byl, včetně mně, by to jistě shrnul jedním slovem: „Skvělý.“ a i když si osobně myslím, že by nelhal, tak tím pádem, by se již o tom nemuselo nic psát.

Nicméně, ještě dříve, než si utříbím myšlenky, jak onu reportáž pojmout a tuto událost zadokumentovat, nutno podotknout, že na přesun z Poruby do Ostravské ČEZ ARÉNY jedna hodina, respektive 50 minut ve večerních hodinách nestačí. Trochu jsem se obával, že nestihnu přímo začátek akce, ale předpokládal jsem, že jak často bývá zvykem, tak možná může vystoupit ještě nějaký support, případně, že vystoupení samo o sobě začne o něco později.

Nicméně improvizací jsem dorazil někdy kolem 20:10 hodin a tak nevím, zda Sting začal hrát přesně ve 20:10 hodin, jak jsme se potom někde s jedním kamarádem bavili a zda své vystoupení odstartoval svým známým hitem Englishman in New York.

Upřímně řečeno, když si odmyslím některé návštěvy zápasů HC Vítkovice Steel, České hokejové extraligy, tak mi přijde, že do ČEZ Arény, jsem se po 15.ti létech na koncert vrátil i Já.

Trochu opožděně sice a tak prodrat se někde poblíž k pódiu bylo takřka nemožné, přesto jsem se v průběhu tohoto zhruba něco přes dvě hodiny trvajícího vystoupení o to postupně pokusil.

Nemíním zde momentálně vypisovat celý Stingův playlist, jelikož jiné podrobnosti si můžete přečíst díky jiným médiím třeba zde:

http://www.novinky.cz/kultura/285255-sting-letos-uz-potreti-dobyl-cesko.html

Nicméně bylo zřetelné, z reakcí diváků, že Sting je věčný.

Lidé stále milují jeho songy z doby působení skupiny The Police a jak mladší, tak i starší generace se stále dokáže pořádně rozhýbat při jeho rytmických skladbách.

Dominic Miller

Můj pokus přiblížit se, co to dá, k pódiu a udělat pár trochu detailnějších fotografií z koncertu a náladu z vystoupení překazila jedna paní, když jsem zaznamenával další song.

„To vám snad už musí stačit, ne?“

„Mohu to prosím vás dokončit?“

„To vám snad už musí stačit ne? Já jsem si zaplatila místo a tak bych ráda stála na svém místě.“

„Nebojte se paní, až skladba dohraje a dotočím video, tak zase odejdu.“

„Kéž by se mu vybila baterka.“

Nechápu někdy ty uštěpačné jedovaté poznámky lidí, obzvláště v sektoru pro stání.

Jakoby si asi tam nikdo jiný ten lístek a nějaké to místo neoznačené nezakoupil, pouze ona jediná.

Ale ono to tak vždycky zřejmě chodí, že když si člověk myslí a snaží se dělat něco dobře, tak se najde nějaká důležitá nána či fůrie, která člověku trochu pokazí náladu.

Holt, česká natura je česká natura. Nicméně si tento negativní okamžik, mezitím co publikum jde do varu, vyrovnávám jinými pozitivními prožitky a také tím, že důležitější je to, že jiný pocit a pohled budou mít naší čtenáři ve vzdálených zemích, kteří si na PRYnCYPall.cz a jeho práci nějakým způsobem zvykli.

 Dnešní ráno vše vynahrazují jiné reakce, kupříkladu ze serveru Youtube.com, které mi přijdou na e-mailovou adresu:

Hi
I’m Sebastien, from LiSting website (Sting fansite).
I watched your videos on Youtube this morning. Thanks for posting them !
Did you record the entire show ? We’re seeking for the first full recording of e european concert.
Bye
Seb

Ty doby, kdy i Já jsem se hrnul k pódiu co nejblíže mám již dávno za sebou. Také vím, že lepší zvuk je vesměs slyšet a sledovat poněkud zpovzdálí. Vždy, když se v hale rozsvítily reflektory směrem do hlediště, tak jsem využil toho světla, abych zjistil, kolik lidí tak zhruba přišlo.

Dá se předpokládat, že o této ojedinělé akci zase bude psát téměř celé Česko, což bylo zřetelné i ze zaplněných VIP lóži či prostoru Press center.

Stále se zvyšující horko mne někdy v druhé polovině koncertu donutilo opustit hlediště a jít se zchladit do vstupních prostor ČEZ arény.

Kupuji si jedno pivo značky Ostravar za 35,- Kč, protože mám i žízeň. Předtím však se zastavuji u stánku s propagačními materiály a suvenýry s tričky, čepicemi, deštníky a především s CD a k mému překvapení i Stngove poslední desce vytlačené i na vinylu., což se pro nákladnost dnes již moc nenosí, ale svědčí to zcela o tom, že on si to, oproti českým kapelám může dovolit.

Přinést si po delší době domů zase nějakou památku? To byla otázka na místě, kterou jsem si položil.

V peněžence všehovšudy něco přes 600,- Kč, za což by byla čepice či tričko. Jedna čepice se mi obzvláště líbila. Vinyl vyšel na 1300,- Kč.

Zvažuji tyto možnosti, jelikož ještě před koncertem jsem měl v plánu se stavit do nedaleké restaurace Schontal, jenom jsem si nebyl momentálně jistý, zda tam mají do desíti či jedenácti a zbytečně bloudit po městě se mi moc nechtělo.

Napadlo mne, pozeptat se jednoho pracovníka místní Security, zda tedy je tam stálým či případně jen pro tuto akci. Když mi odpověděl, že je tam pořád, tak jsem si mu dovolil položit otázku: Zda se v bývalém Paláci kultury a sportu nachází bankomat České spořitelny?

Přišlo mi to praktické, vzhledem k tomu, že lidé neradi nosí vysoké obnosy u sebe a také i proto, že na některé akce pravidelně dochází docela hodně lidí.

Odpověděl mi, že ne a také to, že není ani nikde v nejbližším okolí. Tedy přišlo mi to jako, že je to spíše ke škodě, když si představím, kolikrát je stejných bankomatů na jedné či v rozmezí dvou ulic dva, dokonce i tři.

Na ulici to jde, ale v areálu, kde jaksi vznikne potřeba opustit prostor akce mi to přijde spíše smutné.

Čas během koncertu ubíhal docela rychle a než jsem se nadal, tak se blížil závěr.

Vlastně dá se říct, že případný přídavek nešel v podstatě ani postřehnout.

Nebylo to tak, jak je to zvykem u českých kapel, že si dají načas a nechají se vytleskávat.

Sting překvapil, zřejmě i sobě vlastním a především zcela profesionálním přístupem, že když se jen trochu zvedla ona křivka jásajících, tak po dvou minutách opět nastoupil se svou kapelou a celé to dění, blížící se desáté hodině završil svými nejznámějšími hity.

Pomalu mířím k východu a ještě si vychutnávám známý hit z dob The Police Every Breath You Take. Konec skladby doposlouchávám již před ČEZ Arénou a docela mne zajímá, zda tedy Sting skončí přímo ve 22:00 hodin, což přesně vychází. Cestou na tramvajovou zastávku sice ještě slyším nějakou hudbu z haly, ale nejsem si již stoprocentně jistý, zda se jedná ještě o jednu skladbu či zda, jak sleduji již postupně zesilující se odcházející davy,náhodou zvukoví technici nepusitli nějakou hudbu do reproboxů.

Rozhodně tento koncert splnil mé očekávání a věřím, že nejenom mne. Po probuzení dnešním již vím, že Sting ještě hrál něco po desáté.

Takže to tak z atmosféry ojedinělého Stingova vystoupení v České republice v Ostravě, než se přesune na Slovensko do Bratislavy a případně zase někde na nějaké akci.

Mathi Basssnake

// Ohlasy a reakce po koncertu v další dny Díky Sebastienovi

http://listing.free.fr/forum/viewtopic.php?f=56&p=2445#p2445