SKANDAL – Krakow(pl)

V pátek dne 23.11.2012 se v ostravském hudebním klubu Hudební bazar, který se na jistý čas stává

místem naších návštěv, sešly ke společnému vystoupení tři punkové kapely.

“ Já si dám zelenou žabku.“ Táto věta se asi nejčastěji objevovala na baru.

„Zelenou žabku?“ ptala se Markéta.

„No, dneska zelenou žabku, když tady hrají dnes Zielone zabki, tak se pijí zelené žabky.“ myslel tím pepermintový likér zelené barvy onen návštěvník.

Tou první byli naši sousedé z Polska, konkrétně kapela Skandal z Krakowa.

Moc se nám o nich nepodařilo zjistit, nicméně atmosféru v klubu se jim podařilo dobře rozhýbat.

 Druzí v pořadí hráli nám, zde v Ostravě, již dobře známí The Neunikneš.

K představení kapely The Neunikneš si dovolíme vypůjčit a citovat z historie jejích webu: http://www.neuniknes.net/

Vznik skupiny The Neunikneš se datuje na rok 1989. Kapela se původně jmenovala OSM a po dvou letech se přejmenovala na Chemickou

The Neunikneš (Ostrava)

rekreaci. Zakladatele byli Nemo(bicí), Hraboš(zpěv,kytara), Kliman (kytara) a Krakovski (zpěv). Samotný název The neunikneš vznikl v roce 1992 po příchodu (geniálního) basáka Pecky z Jolany lidožrout. Nato do kapely přichází Kozel z (country spolku) podpořit druhý zpěv. Po odchodu Hraboše přijala kapela zpěvačku Lucii (největší omyl, ženská v kapele dělá bordel). A zase změna – odchází Lucie a nastupuje Hrbek jako druhý zpěv (ex Těhotná výčepní). Po všech těchto změnách a několika odehraných koncertech konečně nahráváme první demo (Prázdnota, 15 kousků). Nahráno bylo v legendárním klubu Cihelna s pomocí Herberta a Fr.bači(1996). Pak dochází k rozpadu kapely a přerušení hraní na několik roků. Když už v to nikdo nedoufal,         The Neunikneš se v roce 2002 dává znovu dokupy a začíná její novodobá historie. Kapela posiluje -  odchází Kozel (hrát zase country) a přichází ztracený syn Hraboš. Posilujeme dále a přichází druhý kytarista Koloušek(Trouble gang). Nato odehráváme několik koncertů a natáčíme druhé demo s názvem Čas je čas (12 kousků). Po natočení tohoto dema střídá Kolouška Houmer (Trouble gang) a přichází 1. trombonista z Janáčkové filharmonie Marcelinno (Trouble gang).  

        Zlom přišel na začátku roku 2009, kdy kapelu opouští Nemo. Kapela byla bez bubeníka, takže žádná hrůza, i když velká škoda. Do kapely se probojoval na pozici bubeníka David. Po několika zkouškách však odchází do zaslouženého důchodu basák Pecold a zpěvák Hrbek….punkový život sledují už jen z ústraní (z hospody a z traktoru).        

     

GaGa/Zielone zabki (Jawor-pl)

   Na místo basáka nastoupil Ondřej, starý ostravský harcovník. Hraboš se rozhodl táhnout zpěv sám. Po několika měsících trápení se vše dalo slušně do kupy a kapela nahrála první song v nynější podobě „Ty nemáš den“.       

        Prošli jsme docela solidní transformací a doufáme, že to tak vydrží. Zkoušení šlape skvěle, pracujeme na novém materiálu, do toho nějaké koncerty…       

The Neunikneš hrají ve složení:

David (bicí), Hraboš (zpěv), Ondra (basa), Kliman (kytara), Houmer (kytara), Marcello (trombon).

Nás ale především zajímalo vystoupení polské radikální punk reggae legendy, poprvé v Čechách! GAGA/ZIELONE ZABKI.

Za 70,- kč docela slušný nášup solidního punku. také i účast byla hojná. Naštěstí jisté obávy v případě střetu fotoreportéra s pogéry nevzaly za své a vytratily se i přes některé tancující do neznáma.

Po koncertu se nám povedlo udělat i rozsáhly rozhovor ze Miroslawem Smalecem Malecem , který přinesem zvláště v některém pozdějším příspěvku.

 To byla taková trocha ze včerejšího punkového večeru v klubu Hudební bazar v Ostravě-Přívoze, ze kterého i další materiály v podobě fotografií a videí můžete časem shlédnout na našem facebooku a o které tento článek ještě zaktualizujeme.

Tak zatím,

Mathi Basssnake from Methan-city