Původně se mělo jednat o společný koncert SKANKSHOT, německých zástupců SKA-PUNKu a u nás asi o něco více známější kapely HRANA ze sousedního Slovenska, kterým pro tento víkend, kdy zřejmě na programu většiny lidí bylo oddávat se valentýnským radovánkám, chtěla potěšit příznivce tohoto hudebního žánru producentská agentura EUPHORY PRODUCTION, v zastoupení Marcelem Palovčíkem alias Palcem, jedné z důležitých, i když kolikrát neviditelných osobností naší hudební klubové scény.

Ska je hudební styl, který se vyvinul koncem padesátých let na Jamajce a je považován za předchůdce rocksteady a reggae hudby. Má typický kolísavý rytmus, je však rychlejší než reggae a často se mísí s punkem či jazzem. Více na. http://cs.wikipedia.org/wiki/Ska

Slovenská HRANA ovšem nakonec koncert zrušila s tím, že tedy do Ostravy zavítá někdy z jara,což možná byl další důvod zcela nízké návštěvnosti.

V jednoduchosti napsat, že celá akce skončila nakonec fiaskem, by bylo velice jednoduché. Navíc, ve skutečnosti by to ani nebyla pravda.

Tou pravdou je, že nás, tedy těch, kteří ten večer přišli do hudebního klubu BARRÁK, by se dalo napočítat na prstech ruky a možná k tomu přidat i jednu nohu, pokud bychom přidali i členy kapely, ale i tak nakonec celou akci lze hodnotit jako povedenou a rozhodně jsem rád, za tento nejen hudební zážitek.

Němci vlastně hráli svůj první koncert v Česku vůbec a tudíž je zřejmé, že asi v povědomí vyznavačů tohoto hudebního stylu u nás, moc není. Nakonec, kapela sama říká, že v Německu a jinde na jejích koncert chodí tak 50 lidí, ale že jsou za to rádi.

 Proto se také nehodlám zabývat tím, které známé songy kapela zahrála, ale investoval jsem 170,- Kč do jejích posledního CD s tím, že jsme jim přislíbili i malou recenzi časem. Dokonce se nám i s nimi povedlo udělat krátký rozhovor, těsně před vystoupením.

Ve zlém najít kousek něčeho dobrého? Snad jen z pohledu reportéra klid pro focení a také celkem pohodovou atmosféru. Vlastně chvíli se i zdálo, že to byla akce jen pro pozvané či V.I.P :-D

Vystoupení, původně plánované na 20:00 tedy vzhledem k odřeknutí slovenské HRANY začalo o půl desáté a lze říct, že během zhruba hodinové produkce nás SKANKSHOT zahltili solidním SKA, které si můžete shlédnout i v přiložených videoreportážích.

Ono, asi hrát pro zcela prázdné hlediště, není asi pro kapelu nikdy nic moc příjemného, přesto tento dojem vůbec Němci nebudili a naopak si celé toto vystoupení užili a hráli na plno a z pódia na nás hodili snůšku tvrdého SKA-PUNKU i s prvky CORE.

Dalo by se i říct, že SKA  se možná v Ostravě moc nenosí, ale jak tak sledují místní módu, tak tomuhle bych zrovna dvakrát nevěřil.

Místy mi jejích skladby připomínaly i nedávné vystoupení polských GAGA-Zielonych Zabek v Hudebním Bazaru. Přišlo mi to chvílemi, po té hudební stránce, na stejné vlně. Tím více mne mrzela rozdílnost v návštěvnosti. Kde byli dnes všichni ti SKAčkaři a PUNKeři,? To po koncertě zajímalo nejenom mně, ale i Marcela. Nejsou snad naučení chodit právě tam?

A co závěrem?

 Snad jen jediné. Vytahat je za ty jejích dreďaté palice, číra, nezávislé a svobodně myslíci lebky a podobně, aby jednou zvedli ty své líné prdele a přišli také  na Svatého Valentýna i někde jinde, než do romanticky laděné hospůdky. Tentokrát si opravdu punkeři a anarchisté utrhli ostudu. Takhle si nechat ujít ojedinělou příležitost dobře si užít muziky a zapařit.

Ano, ty pogující a skákající elementy této akci dnes opravdu chyběly.

Záběry z celé této proběhlé bezva akce si lze prohlédnout i ve –>ZDE<– přiloženém fotoreportu.

Mathi Basssnake from Methan-city