PRYnCYPall.cz: Sice trochu opožděně, ale i přesto nakonec, díky Johnymu, zde můžeme dát reportáž z každoročně konaného společného turné českých, dá se říci, již metalových legend, tedy obvyklého trojlístku ANARCHUZ – DEBUSTROL – TÖRR aneb co jsme nestihli v Ostravě, to nám vyšlo v Opavě.

Johny: Zastávka turné trefně pojmenovaného Kladivo na Antikrista nemine ani Opavu a toho je třeba využít. Lístky jsou objednány, chasa svolána a nic tedy nebrání návštěvě klubu Jam. Prostory Jamu nejsou moc komfortní, ale mají své kouzlo. Člověk si na kapelu může takřka sáhnout a atmoška (atmosféra) bývá hustá jako mlha nad Rákosníčkovým rybníkem.

Anarchuz

Krátce po osmé nastupují litoměřičtí Anarchuz. Během svého asi třicetiminutového setu do nás nasypali svou tradiční panterovskou směs thrash metalu a devadesátkového hardcoru. Během vystoupení Anarchuz se klub pomalu zaplňuje a návštěvnost se ustálí na zhruba stodeseti hlavách o věkovém průměru 28 let a výše. Zkrátka trošku pamětnický večírek :-D . Specialitou tohoto turné byla jistá pikantnost, kdy kapely navzájem hrály coververze ostatních zúčastněných spolků. Anarchuz se odprezentovali svou verzí skladby Svět, co zatočí s tebou od Debustrol.

Po Anarchuz jako obvykle krátká pauza, výměna aparátů,

Debustrol

během níž se během chvíle na jamovském minipódiu zjevil mladoboleslavský Debustrol. Na úvod si všechny sračky a sračičky obligátně usraly :-D a začala thrashová retro jízda. Údolí Hadu, Antikrist, Umučená, Papež Vrah, Yugoslavia, Protest jsou jen stručným výtahem povedeného setu. Jako cover si Kolinssovci zvolili Kladivo na čarodějnice od Törr. Thrash je zkrátka zase v kurzu a tomu odpovídaly i reakce publika. Je jasné, že přehmat jménem Chytrá past zůstal zapomenut a na Debustrol se pohlíží jako na modlu českého thrash metalu.

Törr

Posledním pánem na holení byl pražský Törr. Poprvé je uvidím bez letitého matadora Vlasty Henycha a jelikož mě jejich nová tvorba už vůbec neoslovuje, tak obavy jsou na místě. No, v reálu se má věc asi takto: Ota Hereš si ukazováčkem upraví na nose brýle, hrábne do strun a na nějakého Vlastu Henycha v ten moment sere pes. Poctivá metalová zábava v kladném slova smyslu. Kapela se baví, publikum taky a o tom to je. Törr poctivě prokládá nové kusy osvědčenými starými hity a tak zazní Anální alpinista, Kult ohně, Exorcist, Kladivo na čarodějnice. Z Törr čiší radost z hraní a mladá krev, kterou se Ota Hereš obklopil, šlape jako švýcarské hodinky.

Úplný závěr koncertu patří kapele DebusTörr a jejich cover verzi sabathovské Paranoid. Kolinss oblečen jako Ozzy v roce 1969 v bílém obleku s třásněmi byl tou pravou třešničkou na dortu.

Kolinss (DebusTörr)

Jeho přesná imitace Ozzyho pohybů a tleskání do rytmu trhala bránice všem přítomným. Během skladby se na pódiu potkal kompletní Debustrol + Törr a v duchu přísloví každý chvilku tahá pilku se poctivě střídali během hraní. Skvostná tečka za kterou si kapely vyslechly oprávněný potlesk. Tohoto večera snad nikdo neodcházel nespokojen a dnes už klasikové českého metalu jasně ukázali, že odchod do hudebního důchodu se ještě dlouho konat nebude.

Koneckonců celou tuto metalovou záležitost, která se počátkem února odehrála v opavském Music baru Jam si můžete samozřejmě jako vždy trochu vychutnat ve –>ZDE<– přiloženém fotoreportu.

Johny from Troppau