Z hudebního klubu Parník odcházím ještě do Barráku. Je to spíše taková věc, o které se rozhoduji až na místě, zda ano či ne. Určitě tam je nějaká akce, ale nerad bych si dnes navečer pokazil doslova skvělý a nejenom hudební zážitek s kapelou Marow. Když tak si tam dám jen ještě nějaké pivo a odkráčím domů.

Barrák, 20.4.2013

Barrák, 20.4.2013

Cestou po schodech však slyším skvělou hudbu, o které vím, že se mi bude líbit. Koneckonců po Ostravě se mezi některými muzikanty traduje, že poláci dělají dobrou hudbu, což se asi vztahuje i na Ostraváky, kdysi patřící za první republiky tež spíše pod Polsko či Slezsko.

Přijít uprostřed, do skvěle rozjeté párty, co více si ještě ten den může člověk přát. Původně jsem již neměl v plánu psát nějakou další reportáž, jelikož vím, že té práce, která mne ještě čeká bude i vzhledem k obvyklým ranním návratům více než dost.

Ale člověk míní a věci se mění a na místě se rozhoduji, že to stojí za to, pro některé zachytit.

Nejsem si zcela přesně jistý, kdo hrál první či třetí, ale zrovna hrálo skvělé seskupení z Polska, LENIWIEC.  A lidí tam bylo také dost.

Tyto kapely sice moc neznám, ale myslím si, že opravdu se jednalo v tu chvíli o další skvělý hudební zážitek. Ve chvíli, kdy se tedy střídavě při vystoupení poláků u mikrofonu střídali i jiní zazněly jisté skladby i v češtině, takže pár věci, z této punkové akce, mi přišlo hodno zachytit.

U nás se sice (dle wikipedie) o této kapele píše, že:

Leniwiec je čtyřčlenná polská ska-punková kapela, která se velice často zúčastňuje hudebních festivalů. marow+leniwcie 045

Pochází z města Jelenia Góra a doposud vydala 4 alba. V České republice vstoupila do povědomí posluchačů především díky desce Crazy Bros, na které spolupracovala s českou punkovou skupinou Houba. Polské kvarteto na sebe poprvé výrazněji upozornilo svou druhou deskou Uprzedzenia, která vyšla v roce 2003 na největším polském undergroundovém vydavatelství Pasazer Records podporující zejména žánry punk a hardcore. Toto album bylo označeno za jeden z nejlepších počinů na punkové scéně na přelomu roku 2003. Hrající ve složení: Krzysztof Herezo (baskytara), Jarek Oczoś (bicí), Paweł Nykiel (pozoun), Zbygniew Muczyński (zpěv, kytara).

Ale trochu mi v tom dělá nepořádek jistý ženský uchvacující zpěv, který produkuje Agis, tedy Agnieszka Szpargała, která je ve skupině od roku 2008, dále pak kytaristé Zbyszek Muczyński a Paweł Wrocławski, skvělý doprovod na pozoun a akordeon předvádí Paweł Nykiel, spodek na baskytaru tvrdí Wojciech Wiktorski a to celé svým rytmem drží Jakub Matusiak, takže se za ty roky kapela poněkud rozrostla.

marow+leniwcie 047 Z nostalgického hlediska mne to vrací do období Třech sester a Lou Fanánka Hagena Badena, ale polský punk prostě nemá chybu. Za ty roky lze konstatovat, že se jedná opět o jednu z kvalitních kapel, v pozounu jde cítit jistý duch legendární skupiny ARMIA, která si také před časem při příležitosti svého turné zde, do Barráku, odskočila zahrát.

Kapela si toto vystoupení skvělé užívá a i návštěva Barráku se baví skvěle. Prostě jde vidět, že punk a ska neumíra, jak o tom hlásá ono pověstné logo „ PUNK NOT DEAD anebo DEATH!“ a do naší Ostravy se nebrání vážit cestu i obyvatele či fanoušci z Polska, kterých zde také bylo hodně.

Jak je vidno, tak na takovýchto společných akcích dochází i k různým prostřidávání v kapelách viz. I společné turné kapel ANARCHUZ, DEBUSTROL a TÖRR nedávno v Opavském Jam clubu, marow+leniwcie 061

kde závěr patřil formaci zvané DEBUSTOR. Takže ještě pár fotek a rychle pryč od pódia, jelikož bych nerad došel k nějakému úrazu a v tento nádherně rozjetý večer si již jdu vychutnat a doslavit své narozeniny k baru s tím, že i když kolikrát tzv. novinařina je prý velká dřina a že práce zase není zajíc, tak neuteče, obzvláště, když je to zábava a protože v nejlepším je prý rozumné přestat, tak se ztrácím domů. Však se na to mohu někdy podívat střízlivým pohledem a čistýma očima i druhý den v přiloženém fotoreportu –> ZDE <–.

Ale to jenom proto, abych si také z tohoto skvělého večera sebou domů odnesl taky nějaký ten hezký zážitek. Wink Určité díky samozřejmě patří někomu jinému, kdo se o tuto akci postaral a především kapelám, za skvělou atmosféru tento sobotní večer v hudebním klubu Barrák.

Tak zase někde někdy nějak a zatím

Martin