Již popáté se sejdou všichni příznivci dobré muziky, a zejména pak kamarádi Petra ‘Grabo‘ Grabovského, na tradičním klubovém festivalu Grabofest, který je pravidelně pořádán na jeho počest. Přestože Petr nikdy nebyl aktivním muzikantem, muziku, především pak tu metalovou, nadevše miloval a nechyběl u ničeho zásadního, co se zejména na regionální hudební scéně událo. Jeho přátelé nejen z řad muzikantů si tak opět po roce připomenou jeho předčasný odchod do rockového nebe. Oficiálně čtvrtý ročník se 19. 4. 2013 vrátí do dětmarovického Dělnického domu, kde v roce 2009 proběhl velice úspěšný nultý ročník.

Členové Grabo teamu se vždy snaží program festivalu maximálně zpestřit, takže ani letos dozajista nebude chybět jak zajímavě sestavený line-up, tak ani tradiční tombola a k chuti určitě přijdou kulinářská kouzla kuchařského mistra, který vyčaruje i plný kotel vyhlášeného pekelného gulášku Armageddon. Co se týče hudební produkce, ta se vždy vyznačovala nejen žánrovou, ale řekněme i profesionálně-amatérskou pestrostí. Prostor tak dostanou jak mladé formace vyrůstající z undergroundového podhoubí, tak i léty prověřené či muzikantsky zkušené party a chybět nebude ani host ze zahraničí.

Mezi ty zkušené formace, které budou dozajista ozdobou letošního ročníku, lze jednoznačně zařadit deathmetalové ‘kacířské komando‘ HYPNOS. Rytmické duo Bruno – baskytara, Pegas – bicí, jinak pohrobci kultovních Krabathor, se po comebacku v roce 2009 mají čile k světu a obklopeni kytaristy Igorrem (Root) a Vlasou (Six Degrees Of Separation) opět dobývají srdce pravověrných deathmetlistů, které loni potěšili i comebackovým albem Heretic Commando – Rise Of The New Antikrist. Zároveň odjeli i úspěšné turné s polskou legendou Vader a nyní se na tuto kultovní partu mohou těšit i dětmarovičtí fanoušci.

Po roce se na Grabofestu představí i poměrně krátce působící, přesto nesmírně zkušená horda antikřesťanských neurvalců ANTIGOD. Jeden z hlavních pořadatelů Hadgi (baskytara) léta páně 2011 společně se svým rytmickým kumpánem z Disfigured Corpse Ferencem a kytaristou Pedym (Euthanasia, NaiveArt) dali své rohaté hlavy dohromady, aby tak dali vzniknout novému projektu, dnes již ale regulérní formaci s antibožským názvem. Po doplnění sestavy o druhého kytaristu Yabbacka (rovněž Euthansia a NaiveArt) a mladého křiklouna Štěpána (Ill Crow, Lumber Jack) si odbyli právě loni na festivalu svou úspěšnou koncertní premiéru, kterou by letos rozhodně rádi zopakovali. Těšte se na řádné přitopení pod kotlem s Armageddonem.

Když už padla zmínka o Disfigured Corpse, příznivci tohoto ‘mrtvého‘ spolku by měli zbystřit své smysly při vyslovení jména PRIMARY RESISTANCE. V jeho čele totiž nestojí nikdo jiný než vrchní ‘znetvořený‘ hrdelník Vláďa Třískala. Pokud ještě zmíníme, že další členové této čerstvé ostravské smečky pocházejí z takových formací jako BoycoTT či Deaf1cult0 (dříve Deaf 99), je zřejmě nad slunce jasné, jaké ‘zvěřinové hody‘ fanoušky čekají. Přestože tato parta zkušených muzikantů funguje poměrně krátce, stihli se již studiově prezentovat výbornou demonahrávkou DevastateD SoulS, kterou představí i v Dětmarovicích.

Pokud patříte mezi příznivce starého dobrého old school thrash metalu 80. let, přesně pro vás je určeno vstoupení mladých a v Česku zatím neokoukaných Poláků RAGING DEATH. Nenechte se ovšem zmást samotným mládím muzikantů. Svou poctivou muziku drtí jako staří mazáci, logicky jim ovšem nechybí ani pořádný energický náboj. Aby se trochu více přiblížili českým fanouškům, založili si na serveru Bandzone i svůj kapelní profil, kde je můžete samozřejmě patřičně ochutnat.

Za zkušené harcovníky lze považovat určitě VIRTUAL VOID z Frýdlantu nad Ostravicí. Ti se sice v poslední době potýkali s personálními problémy, ale jak prozrazují zprávy z kapelního tábora, nyní jsou opět v plné síle, připraveni nakopat zadky všem Kristovým přisluhovačům. Není bez zajímavosti, že bubeník Milan Marek byl i aktivním účastníkem nultého ročníku, kde se představil s kapelou Orgasmatron, revival bandem kultovních Motörhead, kteří byli srdeční záležitostí Petra Grabovského. Přestože VV produkují poněkud odlišnou muziku někde na rozhraní black a death metalu, možná zbude čas na nějaký ten coverový přídavek.

Nejen krví, ale i old school death metalem jsou posedlí orlovští řezníci BLOODY OBSESSION. Zatímco změny u Virtual Void měly spíše kosmetický charakter, u Orlováků se ‘čistila kafilérka‘ mnohem radikálněji. Došlo ke změně na postu sólové kytary, baskytary a hodně zajímavě vypadá i nově obsazená pozice u mikrofonu. Představí se zde totiž zkušený hrdlořez Míra z Rubufaso Mukufo. Ač tedy BO pořádně provětrali své řady, našli si v listopadu čas pro vydání debutu News From The Morgue anovými příběhy z márnice potěší i návštěvníky festivalu.

Když už se chce rockový fanoušek na Karvinsku pořádně odvázat v klasickém duchu rockových zábav, nemůže tak učinit lépe než s multirevivalovou legendou LÁZEŇŠTÍ ŠVIHÁCI. Ti dokážou díky svému bohatému repertoáru bavit publikum dlouhé hodiny. Těžké je tedy odhadnout, jaký setlist si připraví pro festival. Budou to kultovní pecky Smoke On The Water (Deep Purple), We’re Not Gonna Take It (Twisted Sister), Paranoid (Black Sabbath), Ace Of Spades (Motörhead), nebo vytáhnou i nějaké trumfy z tuzemské produkce, které v širším repertoáru rovněž nechybí?

Za stále mladé, přestože letos oslaví již pět let existence, lze považovat orlovské metalové hardrockery KALLIBRA. Ani ti se nevyhnuli nutným personálním změnám, kvůli kterým byla kapela dokonce nucena na více jak rok ukončit svou činnost. Loni v dubnu se ale příchodem nového bubeníka a druhého kytaristy podařilo formaci opět ‘zkalibrovat‘, takže se fanoušci mohou těšit na čerstvou kapelní krev a údajně i na nějaké nové songy. Kromě tradičních rockových nástrojů zazní i balalajka, bonga, conga, heligonka, mrdanga, ukulele, harfa, niněra, gajdica či dudy. Zasvěcení patrně chápou, ti ostatní se nechají překvapit.

Zapište si tedy do diářů datum – 19. 4. 2013, začátek – v 17.00, místo – Dělnický dům v Dětmarovicích a vstupné – 180 Kč. Přijďte se nejen dobře pobavit u kvalitní a pestré muziky, ale i zavzpomínat na Petra Grabovského, vyhrát případně zajímavou cenu v tombole a ochutnat nějakou tu dobrotu z domácí kuchyně. Těší se na vás celý Grabo team včetně ďábelského šéfkuchaře.

 

Webové stránky festu najdete na těchto odkazech:

www.grabofest.cz

http://bandzone.cz/fan/grabofest

https://www.facebook.com/events/135212289977034/

https://www.facebook.com/Grabofest .

Trailer GF 2013:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YDpRiiTErWU