Ostravští NAHUM čeří vody českého undergroundu čím dál víc. Nejen čilou koncertní činností ale i pořádáním koncertů, na které dovedou pozvat zajímavá jména. A tak tomu bylo i tento pátek, kdy měla Ostravu rozdrtit slovenská úderka ČAD, za doprovodu válečníků DMC, pořádajících NAHUM a premiérově se představila zbrusu nová, svůj první koncert hrající ARMÁDA ZTRACENÝCH. Pavel, zpěvák NAHUM celou akci odstartoval krátkým proslovem v osm večer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Jako první se na pódiu představili debutanti ARMÁDA ZTRACENÝCH se svým pojetím thrash metalu. Na první koncert v historii kapely to byla slušná jízda. Zaujal především skvěle zpívající kytarista, kterého jsme si překřtili na vikinga. Kapelu přišlo podpořit pár kámošů a partnerek, takže i pod pódiem to docela žilo. ARMÁDA ZTRACENÝCH sázela na jednodušší, úderný thrash s groove prvky s českými texty. Na těch bych možná trošku zapracoval, některé totiž vzbuzovaly nechtěný úsměv na rtech. Jejich půlhodinka utekla jako voda a kapela se za slušných ovací loučí. Příjemné překvapení a slušný příslib do budoucna. A máme tady další pány na holení a není to nikdo jiný, než pořádající NAHUM. Tuhle bandu si pamatuju z rok starého koncertu v Opavě, kdy předskakovali Dánům THE PSYKE PROJECT. Tehdy čerstvě vydali debutní cd „ The gates are open“ které jsme společně s mou přítelkyní od kapely vyšmelili za stravenku na hambáč aby kluci neumřeli hlady :-D . OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sál potemněl a za reprodukovaného intra na pódium nakráčeli NAHUM. S koncem intra zpěvák Pavel odhodil plynovou masku z tváře a mě spadla čelist až ke kolenům. Pryč je doba, kdy NAHUM na živo působili nemastně neslaně. Dnes je to sebevědomá, hotová kapela, jenž je live daleko zábavnější než HYPNOS s TORTHARRY dohromady. Výsledkem je slušná mela pod pódiem a peklo na něm. Pavel hecuje lidi a svým nasazením řádně přilívá oleje do ohně. Zhruba v půlce koncertu Pavel poděkoval své ženě a matce jeho dětí za podporu a trpělivost, kterou s ním má. Dotyčná kráska si vysloužila malý aplaus a zábava plynule pokračovala dál.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Celá kapela šlape jako švýcarské hodinky a já prostě smekám. Není divu, že NAHUM museli přidat ještě jeden song. Po vražedném výkonu, jenž za těch zhruba padesát minut předvedli, zkrátka nemohli jen tak odejít. Pokud se někdy naskytne možnost zajít si na koncert NAHUM neváhejte. Vyplatí se. Okamžitě mě napadlo, kterak se asi s takto vysoce nastavenou laťkou poperou DMC z Veselí nad Moravou? Ti za výborného zvuku rozjeli parádní death metalový set, bohužel zájem projevilo jen několik přihlížejících. DMC zvyšují obrátky a ve druhé půli koncertu už konečně reaguje pořádně i publikum navrátivší se z občerstvovací pauzy. DMC stejně jako před několika týdny v Bruntále prokázali své kvality a jsou dalšími uchazeči v boji o pomyslnou špičku českého / respektive moravského/ death metalu. Konec opět obstaral song „Cenotaph“, cover mistrů Bolt Thrower. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Během koncertu DMC konečně dorazila i jediná zahraniční kapela večera, nikdo jiný než violence-thrash komando ČAD ze Svätého Juru. Krátká zvukovka a už nás Pišta Vandal oslovil svým tradiční pozdravem. Hovädá a hovädice byli již pripravené a mohlo tak začít pravé crust- thrashové inferno. Během pár minut teplota v Chlívě strmě vystoupala prudce nahoru tak, že by z toho vedra chytla kolaps i rosnička ze seriálu Pan Tau. ČAD připomínají odbržděný parní válec šinoucí si to pěkně rychle z kopce, drtící vše co mu stojí v cestě. Zvuk byl celý večer krásně čitelný a ostrý, tím pádem vynikla i krása slovenského jazyka s texty, jimž ČAD přikládají obrovský význam a které na rozdíl od jiných podobně zaměřených band donutí i zauvažovat. ČAD vsadili na průřez svou letitou kariérou a tak jsme společně s Pištou přivolali zkázu na golfová ihriská, zjistili že všetko je z Číny, v žilách nám kolovala psia krv a naše zbraně vždycky budou sekery a buzogáně :-D . ČAD zkrátka jsou a budou výbornou zábavou pro masy. Po zhruba čtyřiceti minutách ČAD končí a s nimi i tento výborný páteční večer. Ostravě přeju víc takových akcí a taky i vyšší návštěvnost, těch zhruba 70 lidí bylo docela málo. Holt každý den není posvícení.

Fotoreport –>ZDE<–

Johny from Troppau