Legendární kytarista kultovních Agnostic Front Vinnie Stigma krátce po vydání své nové sólové desky vyrazil na starý kontinent a rozhodl se nevynechat ani naše luhy a háje.

Zpráva, že se jedna ze zastávek kromě Prahy odehraje i v Ostravě, se po netu i ústním podáním šířila velmi rychle. V den D, tedy v pondělí 13.5, si cestu na tuto legendu našlo pouhých 50 lidí, když připočítám deset členů dvou předkapel. Lidi, až budete mít příště plné huby sloganů typu hardcore forever, hardcore brothers a podobně, kousněte se raději do jazyka a zůstaňte potichu. Takovouhle návštěvu si tahle výborná akce prostě nezasloužila. Ať si však každý tvrďák hrabe do svědomí sám.

BACKFIST - Liberec

BACKFIST – Liberec

Koncert odstartovala pro mě neznámá liberecká HC úderka slyšicí na jméno BACKFIST. Kapela sází spíše na moderní odnož HC, takže při prvním poslechu se mi hned vybavily kapely jako Lionheart či Betrayal. Zpěvák Tom sympaticky komunikoval s publikem a když prozradil malé tajemství o teprve čtvrtém odehraném koncertu kapely, málokdo mu věřil. Opravdu dobře zvolená předkapela a věřím, že jméno Backfist se rychle etabluje na tuzemské HC scéně.

Po malé pauzičce naskakují na prkna Barráku jeseničtí STAY TRUE! se svým old school HC. Okamžitě se mi vybavily vzpomínky na legendy stylu Judge nebo The Spudmonsters.

STAY TRUE - Jeseník

STAY TRUE! – Jeseník

Pětičlenné komando řádí na pódiu a po každé skladbě se ozývá zasloužený potlesk. Lidí pod pódiem rovněž přibývá a kapela přidává na obrátkách. Vokalista Venca skáče, paří a do mikrofonu řve co mu síly stačí a kapela připomíná velkou vodu. Smete vše co jí stojí v cestě. Tak takhle má vypadat pořádná HC show. Song ST!Family neumím z hlavy vyhnat ještě teď. .Scéno /jsi li ještě nějaká/ zbystři, v Jeseníku to žije.

Po desáté hodině se setmí a je to tady. Vinnie Stigma z New Yorku a jeho doprovodný band. Basu zde drtí jeho parťák z Agnostic Front Mike Gallo, který rovněž obstarává sbory. Okamžitě je jasné s kým máme tu čest. Banda N.1 které koluje v krvi hardcore punk společně s njú yorskou krví:-D.

Dobře naladěný Stigma, převtělený do role vokalisty /v AF kytara/ křepčí, rozdává úsměvy na všechny strany, pije panáky, pózuje fotografům a hlavně zpívá ale jak. S razancí, naléhavostí, kdy mu člověk věří každé slovo.

STIGMA

STIGMA

Tenhle chlápek se prostě tvrďákem a rebelem už narodil a na nic si nemusí hrát. Odezvou je zpěv snad každého refrénu kdy všichni v publiku hulákají společně s kapelou. Takhle jsem si singalong dlouho neprocvičil.

Lidi paří jako ďábli, poguje se jako o život. Prim hrají dva vysocí true skinheads, jejichž blyštící se hlavičky a rozložitá těla zkrátka nejde přehlédnout. Těch pravověrných bylo v publiku více než dost a všichni přišli za jedním cílem, za zábavou. Hrálo se z obou alb tedy z New York Blood a z nové desky For love & glory. V pauze se kapela čile zapojuje do debaty s fans, kteří Stigmu vychvalují do nebes. Vždy jen nakrátko a poté se zase jede dál.

Vrcholem večera byla všemi očekávaná cover verze sklatby Crucified od starých oi legend Iron Cross. Slogan „Oi, Oi“ a refrén „Crucified for your sins“ řvou všichni a nikdo nechce ať Stigma a jeho band opustí pódium.

V jedenáct však zazvoní zvonec a pohádce o Stigmovi je bohužel konec.

Roztančené publikum v ostravském Music clubu BARRÁK.

Roztančené publikum v ostravském Music clubu BARRÁK.

Kapela okamžitě přichází mezi lidi a všichni členové se rádi fotí s fanoušky. S každým prohodí pár slov a už se k nim sápe další pán na holení, tedy na focení. Takhle má vypadat komunikace s fans, leckteré hvězdy našeho hudebního nebe by si od Stigmy & spol. mohly brát lekce. Párty v klubu se rozbíhá, pro mě však večer končí z důvodu brzkého ranního vstávání do práce. Povedený večer s jednou vadou na kráse a tou byla v úvodu zmíněná chabá účast.

No, snad to příště bude lepší. Pro Ty, kteří nedorazili tak níže přikládám fotoreport a jedno video –>ZDE<–

Johny from Troppau

* * * pod čarou * * *

Dodatečně reportáž k akci z koncertu STIGMY obohacujeme ještě o postřehy našeho občasného dodavatele Aleše:

Se spožděním pár fotek z nejlepšího koncertu za poslední dobu.

Stigma 07 Do Ostravy se 13. května sjela newyorská sebranka v čele s Vinniem Stigmou za mikrofonem. Dnes už 58-mi letý Vinnie Stigma je bezesporu ikonou newyorské hardcorové scénu.

V roce 1980 založil v New Yorku legendární kapelu Agnostic Front ve které hraje na kytaru dodnes. Později v roce 1988 založil další legendární kapelu Madball, která měla být jako projekt k Agnostic Front. Před pár lety založil svůj další projekt a to kapelu se svým jménem STIGMA, která je už rize punková záležitost.

Pro tentokrát už odhodil kytaru a ujal se čistě mikrofonu. Musím říct, že tenhle jeho projekt stejně jako projekt Rogera Mireta (zpěváka z Agnostic Front) Roger Miret And The Disasters se mi líbí dokonce víc než samotní Agnostici. Škoda jen že na koncert přišlo jen 50 lidí, když do toho nazapočtu 2 české předkapely Backfist z Liberce a Stay True z Jeseníku.

(ilustračně dodáno official video Stigmy z youtube.com)

Každopádně koncert byl i tak víc než vyníkající! Zahráli vše nejlepší z jejich obou alb „New York Blood“ a z jejich zbrusu nového alba „For Love & Glory“. Stigma 20

Nezapoměli zahrát ani starou hymnu od Iron Cross – „Crucified“. Nutno podotknout, že na baskytaru se Stigmou hraje také Mike Gallo což je další člen již zmíněných Agnostic Front a na kytaru přijel s touhle partičkou do Ostravy zahrát i Sean Kilkenny což člen z kapely Dog Eat Dog a taktéž i z Mucky Pup.

Po koncertě nastala vyníkající komunikace kapely s fanoušky kde se se členy kapely nechal vyfotit každý kdo chtěl a třešinkou na dort ještě bylo následující afterparty na které šli zapařit mezi lidi k baru všichni členové kapely včetně s Vinniem. Fotografie llze zhlédnout zde, —> na našem Facebooku <—

al.