a Chodur

MARTIN CHODÚR zpívá JAZZ – projekt pro milovníky jazzu
Ačkoli se jazz jako takový začal nahrávat až kolem roku 1917, jazzové tóny nás obklopovaly již od počátku minulého století. Tento žánr vznikl snad v New Orleans. Ale kdoví, možná ho sem jen zavál vítr a on zde rozkvetl. Tón za tónem a akord za akordem pak zněl napříč historií – od tradičního jazzu k swingu, přes be-bob až k free jazzu, a zase zpátky.
Kniha The Penguin guide to Jazz udává statistiku, při níž srdce jazzmana zaplesá: „Dnes jsou jazzová alba nahrávána a vydávána více než kdy jindy.“ Hudební různorodost, kterou jazz nabízí v porovnání s jinými hudebními žánry, je jedinečná. A každý, komu se zvuk jazzu vkradl pod kůži, ví, že nejlahodněji zní live.
Martin Chodúr obnovuje tradici umělců, jako byli Cole Porter, George Gerschwin nebo Rodgers & Hammerstein, a vzdává hold jejich pokračovatelům Franku Sinatrovi, Nat King Colovi či Tonymu Benettovi – velkým mužům a opravdovým gentlemanům ve vždy padnoucích oblecích. Tento styl i jazz samotný zůstává univerzálním jazykem a Martin Chodúr je jeden z jeho nejzářivějších mluvčích. Jeho hlas splňuje všechny požadavky skvělého jazzového zpěváka – příjemně „klouže“ v pomalých baladách a zrovna tak dokáže udeřit ve swingu. V některých polohách „cool“ jako Dean Martin, v jiných silný a nepřeslechnutelný jako Tom Jones.
„Nehrajeme jazz samoúčelně jako nepřístupnou a nepochopitelnou hudbu. Hrajeme jej tak, aby evokoval a podněcoval atmosféru svých krásných poetických textů. Chceme dokázat, že i v dnešní době má tento žánr co říci. Ať je to hot swing, cool jazz nebo saloon songs, vždy jde o lásku k hudbě a dokonalý hudební prožitek“ říká o projektu zpěvák Martin Chodúr. „Tak jako zpívá Frank Sinatra: Miluješ-li někoho, je to k ničemu, nemiluješ-li ho úplně. Také my milujeme hudbu úplně. Je to náš začátek i konec, alfa i omega naší existence. A jsme rádi, že se s Vámi o tento pocit můžeme podělit.“
Časy, kdy byli muži skutečnými muži, duch skvělé doby, úžasné hudby a improvizace nyní znovu ožívají v Ostravě. Tak tedy obujte své taneční boty, zaluskejte prsty do rytmu, objednejte šampaňské pro dva a nechte hudbu, ať zaplaví Vaší duši vzpomínkami dob dávno minulých.