iggy 5Sednu si takhle ve čtvrtek na chvíli ke kompu, zapnu Facebook a zjišťuji, že mi kamarádi Kilián Nedory a Frankie Doparoma, nabízí výlet na koncert Iggyho Popa a The Stooges do Frýdku-Místku. No a k tomu ještě i lístek. 400 Kč za kus, takže není nad čím váhat.

K hale přicházíme těsně po osmé, kdy už hrají pražští Tatabojs.

Tuhle kapelu mám hodně rád, no nicméně před Iggy popem bych spíše raději viděl Zónu A, E!E nebo Slobodnou Europu.

Zkrátka něco razantnějšího.Tatabojs si však publikum získali poměrně rychle a při hitu „ Pěšáci“ se zapojila většina přítomných hrdel. iggy 3

Jejich pětačtyřicet minut uteklo rychle jako čerstvý vzduch z haly a po rychlé přestavbě podia nastupuje krátce po půl desáté hlavní hrdina večera.

Nezničitelný praotec punku, ikona rock n rollu a hlavně skvělý frontman s obrovským charisma, nezničitelný Iggy Pop / vlastním jménem James Newell Osterberg/ a jeho The Stooges. Hned při úvodní Raw Power hala zaplněná asi osmi stovkami lidí exploduje nadšením. Iggy tančí, zpívá, hecuje lidi a pozornost fanoušků a hlavně fanynek je upřená hlavně na něj.

iggy 6V hale panuje neskutečné vedro, a Iggy tenhle problém řeší po svém. Celý se polévá od hlavy k patě vodou z pet lahve aniž by při tom pustil z ruky šňůrový mikrofon. :-D

Je neskutečné sledovat dnes šestašedesátiletého ďábla, s jakou chutí a vitalitou řádí na pódiu. Tu se plazí v extázi po zemi, tu leze po čtyřech jako pes s mikrofonem v držce, za chvíli se frajersky opírá o stojan mikrofony a hází očima po holkách v publiku. Koncert graduje s každou další písní, publikum je ve varu, skoro všichni v hale tančí a hulákají refrény dnes již kultovních hitů, kterých má kapela v zásobě nespočet.

U The Stooges jako takových bych se na chvíli zastavil. Neskutečně šlapající mašina, jenž v klasické sestavě kytara, bicí, saxofon a baskytara dávala všem znát, kdo hrál tvrdě a razantně už šedesátém devátém. Pan zvukař The Stooges možná moc přehulil zvuk a na ploše to chvílemi znělo jako by na podiu drhli Motörhead. Na ochozu už byl zvuk snesitelnější. iggy 4

Opravdová lekce špičkového rock n rolu přišla v druhé půli koncertu kdy přišly na řadu hitovky „ No fun “ I wanna be your dog“ nebo „Search and destroy“.

To už publikum za Iggyho i dýchá a tohoto sympatického „ důchodce“ spolu s The Stooges nehodlá pustit z pódia. Kapela několikrát musí přidávat, a po představovačce a posledním songu opouští pódium, na kterém zůstává osamocený Iggy, který posílá svým fans vzdušné polibky, mává jim a nechává se fotit. Nakonec třískne mikrofonem o zem a odkulhává do šatny.

Bohužel, věk a zdravotní problémy jsou už poznat i na něm ale přesto klobouk dolů před tím, jakou show ve Frýdku předvedl. Za fotky děkuju Frankiemu Doparoma, jenž fotil přímo z kotle pod pódiem a bez řečí svolil k jejich uveřejnění. Povedený začátek léta.

Pár přátel naštěstí vytvořilo záznam, pro našeho kamaráda z Frýdku-Místku, jenž ke vší smůle byl nucen trávit čas v místní nemocnici, který nám dovolil použít tento, pro něj speciálně vytvořený záznam z koncertu Iggiho popa. Díky Piekiel.

Přiložený fotoreport předkládáme k prohlédnutí –>ZDE<–

Johny from Troppau