PRYnCYPall.cz: „Tak se nám úspěšně podařilo dovést do konce první recenzi CD věnovaných či zakoupených těmi interpréty, se kterými jste se zde v předchozích příspěvcích mohli setkat a se kterými vás hodláme průběžně jednotlivě seznamovat.“:

SHZ NANY- Na cestě za slobodou

 CD/ 2012

Nové, a v diskografii kapely SHZ Nany tuším, že čtvrté cd Cesta za slobodou pro mě bylo velkou neznámou. Spontánne Hudobní Zoskupenie Nany jsem registroval maximálně občas z nějakých internetových pozvánek na jejich koncerty kdesi v naší svérázné zemičce. O to větší překvapení se dostavilo při poslechu výše zmiňované novinky.

Scan0015 SHZ Nany zdatně čeří vody alternativního folk rocku /Ó Dio, jak já nesnáším hudební škatulky/ . No dle mého soudu je toho folku daleko víc než rocku ale vůbec to nevadí. Právě naopak. Hned s poslechem první skladby „Nová zem“ se vnoříme do světa frontmana a kytaristy Nanyho Hudáka a jen těžko budeme nacházet cestu zpět.

Po dlouhé době se mi stalo, že bych si sedl,pustil nahrávku a ohromeně ji poslouchal až do konce. Nanyho soubor má na své straně hned několik silných devíz. Tou první je nezpochybnitelná instrumentální zručnost a vyhranost kapely. Druhou cit pro melodie a chuť hrát si s náladou skladby a následně ji rozvíjet až k dokonalosti.Třetí devízou jsou texty. Barevné, dráždivé příběhy o lidském nitru, o svobodě jedince, o touze žít po svém v tomhle uspěchaným a přetechnizovaném světě.Čtvrtým plusem se zdá být neotřelé nástrojové obsazení. Violončelo, klarinet,bicí, basová kytara, elektroakustická kytara a akustická vytváří dohromady krásný čistý zvuk, který je přitom zemitější a hutnější než leckteré tvrdě rockové spolky. Hlavně smutné violončelo v kombinaci s klarinetem vyčarují na těle husí kůži. Pátou a poslední devizou je osobnost frontmana Nanyho Hudáka. Z tohoto sympatického chalana charisma a chuť k hraní tryskají jako míza z pod kůry mladého stromu.

Nany není žádný školený zpěvák, má však slušný hlasový rozsah a příjemnou barvu hlasu. Nany se nebojí ani duetů a právě ty patří jednoznačně k vrcholům celého alba. Nejpodmanivější duet se jmenuje „Duša čistá“ a s Nanym ho nazpívala Ivica Johanka Nechalová. Hit roku a pokud by v hudebním světě existovala spravedlnost a hledělo by se jen na kvalitu písniček, musely by tento klenot hrát rádia minimálně desetkrát denně. Jenže kromě této písničky je na albu Na cestě za slobodou dalších třináct potencionálních hitů.

Krásné album a já ho doporučuji všem, kteří hledají v hudbě nejen náboj ale i čistotu a krásu.

Johny from Troppau hodnocení 5 / 5