Valašský špalíček vstupuje do čtvrté dekády

Předposlední červnový týden se ve Valašském Meziříčí uskuteční jedenatřicátý ročník multižánrového festivalu Valašský špalíček 2013. Na sedmi scénách se v průběhu tří dnů představí na padesát domácích a zahraničních kapel, hudebníků, písničkářů, zpěváků a divadel. Vystoupí zde interpreti ze sedmnácti zemí světa, což opět zaručuje pestrou paletu hudebních žánrů.

Organizátoři Valašského špalíčku letos přišli s několika změnami ve struktuře festivalu. Divadelní produkce a filmové projekce nabídne velký sál KZ a v areálu zámku Žerotínů se budou střídat dvě venkovní scény. Komornější programy proběhnou v M-klubu a v Blues Jazz Clubu U zvonu. Další koncerty nabídne otevřená scéna na Náměstí ve Valašském Meziříčí, kde se v pátek představí kopřivnická kapela Hluční sousedé a trio amerického muzikanta Steva Walshe.

Valašský špalíček zahájí ve čtvrtek 20. června v podvečer vernisáž výstavy vítězných snímků prestižní soutěže Czech Press Photo 2012, jíž hudebně doprovodí orchestr JazzZUŠák a soubor Drumatix meziříčské Základní umělecké školy Alfréda Radoka. Společně s nimi zahraje a zazpívá francouzská zpěvačka Céline Bossu. Večer se program přesune do Amfiteátru v parku zámku Kinských. Od osmé hodiny tu vystoupí Jaromír Nohavica a skvělý polský akordeonista a hráč na klavír Robert Kuśmierski.

Hlavní program začne v pátek 21. června na prvním nádvoří zámku Žerotínů  v 16 hodin koncertem matadora české scény Luboše Pospíšila s kapelou 5P. Bigbítového klasika vystřídají novodobí folkaři Bratři Orffové. Poté se na řadu dostane zahraniční hvězda pátečního programu, indie-kytarová kapela British Sea Power ze Spojeného Království. V České republice je známá především díky spolupráci s Kateřinou Winterovou ze skupiny Ecstasy Of St. Theresa. Kritici jejich tvorbu přirovnávají od The Cure a Joy Division až k Pixies a Arcade Fire. O půl desáté večer ovládnou podium tvůrci hitů Šrouby a Matice či Františkovy lázně, plzeňská pop-rocková kapela Mandrage. O závěrečné vystoupení se zde postará Dear Reader z jihoafrického Johannesburgu.

Na druhém nádvoří se nejprve představí mezinárodní projekt moravské zpěvačky a houslistky Jitky Šuranské se slovensko-makedonskou formací Pacora. Po čtyřech letech se do Valašského Meziříčí vrátí „hardcore“ folková skupina Jananas. Mikrofonu se pak ujme romantik české písničky Wabi Daněk za doprovodu kytaristy Miloše Dvořáčka a kapely Druhá tráva. Ta si tentokrát střihne rovnou dvojkoncert, neboť v programu následuje koncert standardní sestavy s Robertem Křesťanem. Jako host se tu ovšem objeví kytarista Steve Walsh.

Koncerty v M-klubu poběží nezávisle na rytmu střídání venkovních scén. Představí se zde výběr z toho nejlepšího na české a zahraniční klubové scéně. Páteční program zahájí pozoruhodný element maďarské undergroundové scény, hudební skupina Hangmás, kterou vystřídá sólový projekt Mikoláše Růžičky Piano. Z Ukrajiny dorazí indie-popové duo Zapaska, které českým posluchačům nedávno objevilo společné turné s bratislavskou dvojicí Longital. Ukrajinskou alternativu vystřídá rakouské trio Diver a pak se představí Boris Carloff, producent, skladatel a čerstvý držitel ceny české hudební kritiky Apollo i dvou výročních cen Anděl 2012. O kabaretní závěr večera se zde postará nezaměnitelný Angličan Joe Black.

Sobotní program v divokých rytmech rozpohybuje kapela Čankišou. Následují rakouští Francis International Airport a potom přijde na řadu v současnosti nejpopulárnější izraelská indie-rocková kapela Acollective. Nejzajímavější objev novozélandské hudební scény zpěvačka, pianistka a skladatelka Chelsea Nikkel alias Princess Chelsea představí mimo jiné i svůj velký hit The Cigarette Duet. Videoklip k této skladbě přesáhl na kanálu YouTube hranici 8 miliónů zhlédnutí. Následně vystoupí dánská rocková kapela Turboweekend a sobotní program na prvním nádvoří uzavře polský kvartet Fair Weather Friends, jehož tvorbu inspiruje moderní elektronika i taneční hudba osmdesátých let.

Také programová scéna na druhém nádvoří je věnována zahraničním souborům. Ze sousedního Slovenska k nám po roce znovu přijíždí kytarista a zpěvák Ľuboš Beňa. Tentokrát ho však doprovází Peter Bonzo Radványi, už v šedesátých letech člen The Breakers, i kytarista a zpěvák legendy čs. bigbítu The Meditating Four.Ve zcela jiných souřadnicích pak vzniká šamanská hudba polsko – řecké dvojice Bronislav Duźy a Jorgos Skolias. Další atraktivní položkou sobotního programu je zvolenský ZVA 12-28 Band s charismatickým frontmanem Norbertem Červenákem. Barevnou hudbu „černého“ kontinentu zde letos zastupují hvězdy world music ze Senegalu, Malick Pathé Sow a Bao Sissoko.Na 31. ročníku Valašského špalíčku nebude chybět ani zástupce irské hudební scény. Letos se svou skupinou přijede „sběratelka“ výročních cen, písničkářka Cathy Davey. List The Irish Times v roce 2009 její třetí místo mezi padesátkou nejdůležitějších osobností hudby Zeleného ostrova komentoval slovy „…rocková scéna v Irsku teď nemá lepší skladatelku…“

 

Koncertní maraton v M-klubu zahájí česká kapela Please The Trees. Bohatý klubový program bude pokračovat tříčlennou rock’n’rollovou skupinou Vees, a pak přijde Papalescu s výbornou elektronickou muzikou. Žánrové rozpětí doplní originální polská skupina Napszykłat, balancující na hranicích hip hopu, rocku, noise a ambientní hudby, a ze slunné Itálie k nám zavítá neapolská kapela Low-Fi.

V Blues Jazz Clubu U Zvonu se představí umělci z katalogu brněnských vydavatelství Indies Happy Trails, Indies Scope Records a Slnko Records z Bratislavy. Slovenské vydavatelství reprezentuje Romanika, temperamentní duo napůl romské zpěvačky, autorky hudby a kytaristky Iky Kraicové a kontrabasisty Romana Kraica. Brněnské etikety zastupuje šestičlenná kapela Původní Bureš a projekt MDŽ písničkářek Beaty Bocek, Lucie Redlová a Jitky Šuranské. Na scéně U Zvonu vystoupí také folková skupina Jednofázové Kvasenie ze Slovenska a jazzbluesová formace Hladolet. Publiku zahraje známá formace Petra Váši Ty Syčáci a nová skupina s názvem Mucha. Zpěvačka Nikola Muchová se zde spojila se zkušenými muzikanty Petrem Zavadilem (Ty syčáci, Ještě jsme se nedohodli), Martinem „Evženem“ Kyšperským (Květy) a Štěpánem Svobodou (Budoár staré dámy).

Velký sál Kulturního zařízení nabídne divadelní představení v podání amatérského souboru Divadlo na cucky z Olomouce a alternativní divadelní sdružení Vosto5. Jedinečné spojení hudby a filmu přichystá projekt Filipa Míška Dikolson hraje Herolda. Divák si tu bude moci vychutnat kouzlo živé hudby k filmové projekci klasické grotesky Herolda Lloyda Grandma’s Boy/Putička z roku 1922.

Vstupenky na tento výrazný hudební svátek ve Valašské Meziříčí jsou v předprodeji v Turistickém informačním centru nebo online na vstupenkovém portálu Kulturního zařízení vstupenky.kzvalmez.cz. Více informací se dozvíte na oficiálních stránkách Valašského špalíčku valasskyspalicek.kzvalmez.cz. Festival pořádá Kulturní zařízení města Valašského Meziříčí za finanční podpory Ministerstva Kultury ČR a Města Valašské Meziříčí.

(smo)

 

Čtvrtek 20.6.

 Kaple a Sýpka

17.00 Vernisář Czech Press Photo 2012

 

II. nádvoří17.30 Jazzušák & Drumatix (ZUŠ Alfréda Radoka & Céline Bossu (FRA)

 

Amfiteátr20.00 Jaromír Nohavica + Robert Kusmierski (POL)

 

Pátek 21.6.

 

I. nádvoří16.00 Luboš Pospíšil & 5P

17.30 British Sea Power (GBR)

19.30 Bratři Orffové

21.30 Mandrage

23.30 Dear Reader (ZAF)

 

II. nádvoří16.45 Pacora & Jitka Šuranská (SVK/MDA/CZE)

18.30 Jananas

20.30 Wabi Daněk & Miloš Dvořáček & Druhá Tráva

22.30 Robert Křesťan & Druhá Tráva & Steve Walsh

 

M-klub16.30 Hangmás (HUN)

18.00 Zapaska (UKR)

20.00 Piano

22.00 Diver (AUT)

00.00 Boris Carloff

01.00 QOTA DJs

 

Náměstí13.00 Hluční sousedé

14.30 Steve Walsh Trio (USA/CZE)

Sál KZ18.30 Divadlo na cucky – Kabaret na cucky

20.30 Vosto5 – Stand’artní kabaret

22.30 Joe Black (GBR)

 

Sobota 22.6.

I. nádvoří13.30 Čankišou

15.30 Francis International Airport (AUT)

17.30 Acollective (IZR)

19.30 Princess Chelsea (NZL)

21.30 Turboweekend (DNK)

23.30 Fair Weather Friends (POL)

 

II. nádvoří14.30 Beňa & Radványi (SVK)

16.30 Bronisław Duży (PoL) & Jorgos Skolias (GRE)

18.30 Malick Pathé Sow & Bao Sissoko (SEN)

20.30 ZVA 12-28 Band (SVK)

22.30 Cathy Davey Trio (IRL)

 

M-klub16.00 Please the Trees

18.00 Vees

20.00 Papalescu 

22.00 Napszykłat (POL) 

00.00 Low-FI (ITA)

01.00 Tichonov DJs

 

Malá scéna U Zvonu14.30 Hladolet

15.45 Ty Syčáci

17.15 Mucha

18.30 MDŽ

19.50 Jednofázové Kvasenie (SVK)

21.10 Romanika (SVK)

22.30 Původní Bureš

 

Sál KZ18.30 Improliga

20.30 Dikolson hraje Herolda