Bratislavský punk ovládl Valník 2 na výletě. Festival Valník 2 na výletě, nebo taky nový název Moto Valník, protože šlo i o sraz motorkářů, se konal na Hlučínském jezeře 15.6.2013.

 

Zóna A

ZÓNA A

Byla to i zároveň oslava 2.narozenin Rádia Čas Rock. Marketingově určitě uděláno dobře, spojit festival s oslavou narozenin Rockového rádia a srazem motorkářů, kterých přijelo 1015. Festival se nekonal v přední části areálu u vstupní brány, tam kde se koná Štěrkovna music festival, ale v jeho zádní časti.

Chci poukázat na některé nedostatky festivalu a to hlavně dlouhé fronty na pivo. Někdo si řekne, že to je banalita, ale když se akce koná i pod hlavičkou pivovaru Ostravar a čeká se tam kolem 2 000 návštěvníků, tak určitě NEBUDOU STAČIT TŘI VÝČEPY. Myslel jsem si původně, že napíšu titulek tohoto článku VYJEBANÝ FESTIVAL. Protože když se napíše něco slušně, tak málokdo si toho všimne a bylo by dobré, aby se to doneslo i pořadatelům.

Bylo vidět že se tam na některých věcech dost šetřilo.

Konyk

Konyk

Třeba v back stage pro účinkující nebyl žádný stan, židle ani lavičky, kde by měly kapely zázemí. Ještě štěstí, že nepršelo. Zdálo se mi, že tam bylo i málo pořadatelů na tolik návštěvníků a zmatek u vchodu při vstupu.

Pro pořádek zde napíšu kapely, které vystoupily. Black and Blue, Dilemma in Cinema, SLOBODNÁ EURÓPA, Houba, ZÓNA A, N.V.Ú, KARPINA, Alkehol, Harlej, Do řady

Pro mě zásadní kapela byla ZÓNA A, podle které jsem si i přizpůsobil čas strávený na festivalu. Byla to vlastně i přehlídka špičky Slovenské punkové scény. Neboli ZÓNA A a její pohrobci, protože i ve Slobodce a v Karpině hrají bývalí členové ZÓNY A. Z dobře informovaného zdroje z okolí kapely SLOBODNÁ EURÓPA jsem se dozvěděl, že v kapele v současné době hrají samí vyléčení „pacienti“, kteří jeli ve tvrdých. Koncekonců to není žádné tajemství, protože se o tom zmiňoval v pořadu Ladí neladí Braňo Alex – bývaly člen ZÓNY, který v současné době nehraje ani ve Slobodce.

Slobodná Europa

Slobodná Europa

Další ex ZÓNA A kytarista Sveťo Korbel si vystoupení užíval svými tradičními průpovídkami. Když přijela do back stage se svým tranzitem ZÓNA A, začal Sveťo na mikrofon parodovat song ZÓNY s názvem Chleba. Používal tam přezdívky členů této skupiny, například: vyjebaný Konyk atd. Sveťo komentoval i současnou politickou situaci v Česku. Říkal, že policii a takýmto kokotom sice nikdy nefandil, ale že je rád, že u nás ty politiky zatýkají a na Slovensku se nic neděje.

Ještě před koncertem se k nám ke stolu stavil Konyk ze ZÓNY. Řikal, že fanoušci mají pořad zájem o jejich song Ciganský problém. Baskytarista Lump to ovšem nechce hrát. Nějaký aktivista mu napsal, že kdyby to hráli, tak že podá na kapelu trestní oznámení.

V ZÓNĚ jsou i klávesy a proto některé skladby mají pozměněné aranžma. Což na mě působilo, hlavně při prvním songu Potopa jako nějaké psycho disko. Dopomáhá k tomu i Konykuv obleček z motýlkem.

Třetí Bratislavská kapela na festivalu byla KARPINA. Satirická punková kapela byla založená v roce 1989.

KARPINA

KARPINA

Zde je aktuální sestava skupiny KARPINA
Peter Deák – spev
Tomax Gabriš – gitara, voc.
Martin Big Boy Struhár – gitara, voc.
Viliam Štrba – gitara, voc.
Peter Guláš – bassgitara, voc.
Dr. Victor – bicie

Poslední kapelu, kterou jsem vzhlednul byl Alkehol, který si vyměnil pořadí z Harlejem. Tohleto jsem i uvítal. Podle mne je Alkehol kapela, která si udělala jméno první deskou, protože do té doby vyloženě o chlastu nikdo nezpíval. Dalšíma deskami už jede takzvanou údržbu a veze se na zavedené slávě. Více fotek z Valníku 2. na výletě, najdete zde, ve fotoreportu na našem Facebooku.

Chico