Před deseti lety se v Děhylově konal Festival mrtvých kapel. Na nápad přišel Rosťa Petřík. Ten oslovil Marcela Lesníka, který tehdy provozoval Areál Tenisák, což je dvě zastávky vlakem směr Opava z Ostravy Svinova. Na Tenisáku Marcel už nějaké akce pořádal. Stage ale ještě tenkrát nebyla taková ta klasická jako dneska, ale takové to dělaniko z lešeňových trubek a bednění.

Plakát na akci vytvořil Radek, dvorní grafik od Woodmana. S námětem se vypořádal jedinečné. Můžete posoudit v náhledu. Na pomník zakomponoval jméno Oldřich Matušinský, který byl za doby temna předseda přehrávkové komise,tedy miláček kapel. Mnoho kapel mu hrálo při přehrávkách hit od Výběru – Olda je přítel můj. Další takovou hvězdou byl na Opavsku přehrávkový komisař Kula. Pro oba dva pány by se hodilo přízvisko Hrobaři kapel.

Na festivalu zahrálo celkem 5 kapel,které v tu dobu nehrály. Proto festival Mrtvých kapel.

Buřinky II zahrály na festivalu podle jejich vyjádření po 8. letech. Známy šprýmař, Rosta Petřík, řekl, že to je lepší zahrát si po 8. letech, než si po 8. letech vyhonit. Koncert Buřinek měl dobrou atmosféru,což jde poznat i z nahrávky.Dnes už zesnulý bubeník Buřinek II, Filip Čeporan, přijel na Festival do Děhylova počmáraným starým Žigulem s nápisy BUŘINKY II atd. Dnes B II pokračují pod názvem Buřinky III. Hrají pravidelně co 3 měsíce svoje Punkomaty v Garage, kam si zvou vždy jednoho hosta.

Další kapela ve které působí Rosta Petřík- ÚSPĚCH, zahrála na festivalu jako první v pořadí. ÚSPĚCH ohlásil poslední koncert na Benátkách, někdy v roce 1999. Pak měl velkou Reinkarnaci a občas hraje dodnes.

Marxová Tchyně vznikla za totality. Po revoluci nahrála kazetu u Monitoru. V Ostravě hodně konkurovala Buřinkám II. Říkalo se že to jsou dvě nejlepší punkové kapely v Ostravě. V roce 2009 oslavila Marxovka v Garage v Martinově 20 let a je podle mě schopna se dát do kupy a občas ještě zahrát.

VABANK to byla bomba Rockové Ostravy 1985 v Amfi na Černé louce. Šokovali svou, na tu dobu neobvyklou punkovou image. Stačily k tomu kožené bundy, odrbané rifle a vysoké boty. V kapele tehdy hrál Andrei Toader, který později hrával v Buty. Další slavný hráč co hrál ve Vabanku byl zesnulý Jindra Kvita z Citronu. Dnes Vabank už vůbec nehraje. Zpěvák Tomáš Hrčka bydlÍ v Brně kde podniká. Měl jsem štěstí, že jsem ho za poslední rok dvakrát potkal v Porubě na „páťáku „v jedné hospůdce kam Tomáš jezdí za kamarádem. Nemohl jsem se ho nezeptat, jestli nemá nahrávku songu NHKG. Říkal, že nemá. Proto vyzývám – kdyby to snad někdo měl, ať se ozve, dohoda jistá.

Poslední z pěti kapel na festivalu byl HAZARD. Tato kapela je v současné době skutečně mrtvá a od toho Děhylova hrála podle vyjádření Tomáše Černého alias Toma Blacka jenom jednou a to asi před 2.roky v Kozmicích.

Škoda že nultý ročník festivalu se už nedožil dalšího pokračovaní .

Chico