DSCN9691 Porubská myslivna. Místo, které patří k relaxací a oddechu při procházkách přírodou kousek za městem či projížďkách na kole a podobně. Místo, kde se rovněž hraje.

Tedy nejde vysloveně o nějakou rockárnu či klub kde se odehrávají zrovna koncerty věhlasných kapel, ale nějaké určité hudební dění tam existuje. Také momentálně nebudu dělat typickou reportáž z akce, na kterou jste, milí případní čtenáři zvyklí, ale určitě by bylo chybou se o tom nikterak nezmínit.

Zjistit dnes něco věrohodného na internetu o tom, zda se někdy nějaká konkrétní hudební akce v areálu Porubské myslivny konala je docela obtížné a tak po marném několikahodinovém pátrání beru za vděk jiným tzv. lidovým zdrojům.

Z pohledu dlouholetého občana ostravské obce Poruba, vím, ze svých vlastních zkušeností a ze života mého otce, že jisté taneční plesy, myslivecké hody či jiné taneční zábavy s živou hudbou se tam odehrávaly. Od Chica jsem se rovněž dozvěděl a to vlastně docela nedávno, když jsme tam šli navštívit pověstné ostravské Praskání Rosti Petříka, které bylo pro nepřízeň počasí odvoláno, že nějaké pokusy či hraní se tam za totalitního režimu konaly. Určitě to bylo místo, kde se v té době mohly v klidu uskutečnit různé, jindy tolik neprefrované bigbeatové akce i za cenu jistých nepříznivých dopadů.

Silvie Šiška Gadulová

Silvie Šiška Gadulová

Při této příležitosti si vzpomínám ještě na jedno místo, kousek pod svým domem, kde se taky pod záštitou klubu tehdejšího SSM ( tedy Svazu socialistické mládeže), konaly různé hyppies akce. Byl to takový dům u porubského zámeckého rybníka, kde jsem i já svého času párkrát byl, nicméně postupem doby se z něj stal Azylový dům pro bezdomovce a nyní už nevím, ale zpět k Myslivně.

Tedy přes internet jsem se náhodně dozvěděl, že se tam koná nějaké hraní a přesto, že bylo přes tento víkend z čeho vybírat, tak jsem zavítal právě tam.

Svou produkci tam předváděla mně známá písničkářka, dlouho působící v oblasti folkové hudby a určitě známá i po restauračních hudebních seasions Friday, tedy typických pátcích, Silvie Gadulová, zvaná či známá také pod přezdívkou Šiška.

DSCN9707 Silvii, kterou mimochodem znám již od oblastního kola Porty na Slezskoostravském hradu v roce 2012, kde hrála v kapele PROSTOR, potkávám náhodou v autobuse MHD a tak mi během cesty na Myslivnu prozradila, že vlastně ten den tam původně hrát neměla. Ale vím, že tam hrála před časem. Tím lépe, pomyslel jsem si.

Protože raději píšu o tom, čeho jsem účastníkem, tak konkrétně Silviina produkce se skládá jak z vlastního vystoupení, ve kterém předvede nejen svůj repertoár, tak i z produkované hudby na přání zrovna přísedících návštěvníků, kteří si tam přišli ulevit od horkem rozpálených městských betonů do stínu stromů. Rozhodně příjemně strávené sobotní odpoledne a podvečer.

Více o Silvii také zde na jejích stránkách: http://silvie-siska-gadulova.netstranky.cz/

Na praskání Rosti Petříka ač již dlouho tuto akci eviduji a rád bych se jí také někdy zúčastnil, mi bohužel z jiných pracovních povinností a nedostatku času zatím není přáno tam zajít.

Samozřejmě, že není čas sledovat, co se kde všude v danou dobu děje, ale rozhodně bych doporučil sledovat šrumec na Facebooku Porubské myslivny, protože určitě se tam spousta podobných akcí pořádá.

Závěrem bych si zde dovolil i říct, že tedy asi není žádným tajemstvím ten fakt, že různí hudebníci se znají jak mezi sebou, tak i s lidmi, jenž se starají právě o různou hudební produkci a zpestření oněch oddychových chvil návštěvníků, že když Silva jen tak navrhla, zda by tam třeba nemohl zahrát i nějaký kalibr typu Reného Součka,

Na Porubské Myslivně

Na Porubské Myslivně

který by jistojistě pozvedl jak návštěvnost, tak i ty další okoličnosti, nechal bych to na úvažení, jelikož přesto, že si na ostravsku René získal svůj, řekněme i nemalý okruh příznivců, nevím. Nemohu hodnotit, kolik lidí by si našlo cestu na Myslivnu ke grilovaným makrelám a dobrému pivu v tom horkém létě, asi by to chtělo nejspíše vyzkoušet, třeba s nějakou již dávno prověřenou akcí, jenž se tam v neddávné minulosti konala i když sama Silva říkala, že tentokrát tam přišlo o něco méně lidí oproti tomu, jak tam hrála posledně. Já třeba mít Součka téměř u nosu, tak neváhám ani vteřinu a věřím tomu, že pár lidí co znám, by neváhalo rovněž přijít, kdyby se to dozvěděli :-)

Tuž tak zas trochu z jiného soudku a z Poruby

Mathi Basssnake