Tedy tou další akcí, kterou jsem opravdu chtěl a přál si stihnout, byl ještě ten večer se konající další ze série Koncertů pro Banyho v ostravském music clubu Hudební bazar. Vlastně ani nebylo ještě v tu chvíli jasné, zda tam dojedu, přeci jen se vyskytla ještě jedna záležitost, kterou bych také nějak nerad neopomněl. Vždyť je to jednou za čas. Přijela známá, kamarádka.

D.U.B. music - Eva Kašparová a hlavní osobnost Pavel Kadlíček

D.U.B. music – Eva Kašparová a hlavní osobnost Pavel Kadlíček

Za ty roky asi známá také mnohým z hudebního světa v Ostravě. Počasí již tolik nepřálo a tak to vypadalo chvíli, že mohu skončit někde v Porubě v nějaké útulné hospůdce, ale na poslední chvíli volím ještě tzv. přesvědčovací taktiku. Přeci jen jsme se před dvěma měsíci dohodli, že zajdeme příště na  nějaký koncert a dle mého mínění jsem měl tušení, že asi nic lepšího by nemohlo být, než zajít na D.U.B. music. Ty jsem také slyšel naposledy někdy před rokem právě v Hudebním bazaru a viděl na loňských Colours se promenádovat, když v Ostravě měli současně koncert v DK Akord.

D.U.B. music je pro mne srdcovka z let 2007- až do nyní, stejně jako Bany vlastně tak od roku 1992-3, kdy jsem si zakoupil audio nahrávku na kazetě skupiny Matyáš Gali a také mne trochu mrzelo, že ten čas, kdy Bany těžce onemocněl, někdy po Zahutově 50.tce se na jeho Znovuprobuzení konala již velká řádka koncertů, které vlastně rozproudila Banyho přítelkyně, zpěvačka z Filip M. a vokalistka na vystoupení kapely Buty právě na oněch Colours, Jitka Andrášková. Za ten čas se na této akci vystřídalo mnoho ostravských aktivně působicích, ať již známých či neznámých kapel a jmen, počínaje právě přes Filip M., Marow, Vladivojnu la Chia, Marek Dusil, Tom Grohregrin, Buty,  a mnohé a mnohé další. Vždyť je solidární se účastnit.

D.U.B. music to vzali trochu jinak a rozjeli si své turné po severní Moravě právě proto, aby výtěžek z této akce byl věnován na léčbu.

Rosťa alias Žába

Rosťa alias Žába

Myslím si osobně, že tady tak trochu i lví podíl má můj bratr, Já-chym (Petr Vontor), jenž ještě v době působení Excelentu Suprbend a společných koncertů + pozdější hraní právě s D.U.Báky, jistě Ťopa a spol s kapelami ve kterých Bany působil dobře obeznámil. A tak kluci s Evou zde zavítali se sloganem, jimž také začali celé vystoupení, jež se táhlo až někdy do půl dvanácté:

Koncert pro Banyho je pro nás v něčem mimořádný. Neznáme Banyho, ale známe jeho příběh. Ten příběh je pro ucho muzikanta natolik silný, že vyrážíme do boje.
Pojedeme na sever do Banyho domoviny. Vypustíme na pódiu duše a možná i ochraptíme, abychom Vás donutili zašmátrat v kapsách a hodit do klobouku jakoukoliv nicku.
Pro jednoho nicka – pro druhého šance…

Možná tedy někomu, kdo není z Ostravy či zná hudební dění jen tak povrchně jméno Jiří Bany Tomášek nic neříká, ale jde o jednu z ostravských osobností umělecké a hudební scény, dá se říci i legendu vlastně. Jak jsem již dříve předepsal, mé první spojitosti s Banym vznikly tedy zakoupením nosiče kapely Matyáš Gali a pak v roce 1995, kdy jsme chodili hodně do tehdejšího klubu SKLEP, právě na koncerty další Banyho skupiny MILIÓN SEDM.

Dnes tedy dávno není novinkou, že Jiří Bany Tomášek je ostravský muzikant, skladatel, zpěvák a kytarista a je výraznou součástí hudební subkultury na Ostravsku .Tvořil a hrál v kapelách Milion sedm, Srpen, Hot Wassermann, Marek Dusil Blend, Matyáš Gali a dalších. Kdo hudební dění v Ostravě dlouhodobě podvědomě i normálně sleduje, tak rozhodně ví, kdo Bany je.

 

D.U.B. s Banym

D.U.B. s Banym

 V roce 2007 se Bany také podílel na Pomoc s akcí Hudbou pro Afriku,   Benefiční koncerty, festivaly, výstavy a prodeje výrobků africké lidové tvorby. Přislíbená účast členů kapel : Prince Alfredo and The Warriors (afro pop-reggae), Jiří Tomášek „Bany“ (ambient), Mbacke Diop (drums), Jirka (plzeňská reggae kapela Sandal), Urban Bushman, Švihadlo, Muerta Mente. Všechny získané finance budou použity pro dvouměsíční výpravu zdravotníků do africké vesnice, kde lékařská pomoc je nedosažitelná a není, kdo by těmto lidem pomohl… A v té době k jeho životním jiným cestám byl i zájem o práce v čajovně, viz. Dobrý den vespolek, prosím. Rád bych našel práci (event. brigádu) v některé z pražských čajoven, praxe zatím pouze tříletá, zájem o čaj neutuchající. VŠ, hudba, výtvarno.

Dobrovolníci  z řad diváků na pódiu.

Dobrovolníci z řad diváků na pódiu.

 

Tolik zjištěno tak po internetu o Banym a vzhledem k tomu, že toho zase až tak příliš moc nebylo, jak už to bývá o těch důležitých a podstatných lidech, tak zde i s ohledem na smysl všeho nemíním vypisovat odkud odevšad jsem čerpal, spíše bych se již přiklonil ke koncertu samotnému.

Pro mne tedy je vůbec čest, alespoň jeden příspěvek zde věnovat právě Banymu, protože vynechat jej z hlediska historie a současnosti ostravské hudební scény, tak to by byl bonmót na entou. Neodpustitelný hřích, dalo by se říct.

Nadšená Jitka Andrášková.

Nadšená Jitka Andrášková.

Kapela rozjela svou, ano, mohu říci show, protože střídá za svou bohatou historii jak svou vlastní tvorbu tak covery ve svém speciálním provedení a doslova si užívá vystoupení a vtahuje diváky do děje někdy kolem 21:00. Pro mne to není novinka, tohle znám již od roku 2008, ale pravda je, že spousta jiných bylo unešených, viz. Jitka sama nakonec. Jelikož kapela samotná nemá žádných videoklipů, vytváří si je tedy přímo na pódiu za účasti komparsu z řad diváků. Své vystoupení obohatila i o jistou kouzelnickou scénu a také velice zábavnými komentáři k jednotlivým skladbám, to vše v réžii Pavla Kadlíčka. Letmo jsem si všiml, že tak zhruba kolem půl dvanácté bylo vymalováno. Sebou přivezla již vyhraných na 3 tisíce a kolik se vybralo na místě nevím. Rozhodně přišla na řadu i jejích tradiční tombola a soutěž, z níž si vzešlý vítěz domů odnesl vysavač Twister. Každopádně opět nelze zkonstatovat nic jiného, než že šlo o jeden z dalších úžasných koncertů úžasné kapely z Přerovska. Vlastně, podívejte se sami jaké to bylo:

Jistý průběh večera, kdy i můj, řekněme host nakonec řekl, že je rád, že nakonec je na tomto koncertu a je potěšená, tedy co více si přát, než všeobecně spokojený večer, z něhož atmosféru si lze připomenout i zde, v tomto přiloženém fotoreportu.

Tolik k tomu a o tom, akorát vlastně závěrem veliké díky kapele za účast a odhodlání a všem dalším, jež se jakkoli podílí na smyslu celé této dlouhodobé věci. Také tímto díky Banymu vůbec za přínos a obohacení ostravské nejenom hudební kultury a přáním pevného a postupného uzdravení se a návratu do původní pohody. Také všem těm jenž se těchto akcí účastnili a podpořili svými nickami. A Jitce přejeme hlavně hodně síly a trpělivosti do dalších čas… A díky bando :-)

Mathi