Scan0147Tradičně jako každou první sobotu v měsíci se v čajovně Rashmi, v Ostravě-Porubě, konal další Open-Mic v řadě s názvem Na Pódiu. Tentokrát zde vystupovali známé tváře hudební písničkářské scény Jirka Hurych z Lanškrouna a Igor Jelínek se svým zahraničním hostem, Klaudii Wyglądacz z Polska. Hned zpočátku musím říct, že jsem se na tento večer hodně těšil a to především z toho důvodu, že se opět setkám se známými tvářemi a přátely. S Jirkou se znám z loňského Vinobraní v Pardubicích, kde sekundoval Renému Součkovi na perkuse a s Igorem se známe od koncertu, společně s Tomášem Pastrnákem a Stanisławem Marinczenkem v pořadu mezi svými v klubu Parník.

Igor Jelínek & Klaudia Wyglądacz (Polsko) při zvukovce.

Igor Jelínek & Klaudia Wyglądacz (Polsko) při zvukovce.

Více je zde nebudu představovat, jelikož si podstatné můžete přečíst v přiložených fotografiích.

Bohužel se v tento večer konala ještě jedná, pro mne srdeční záležitost, na jiném místě, takže jsem si tentokrát připadal přesně jako o Vánočních svátcích, kde na třech televizních programech je něco, co byste chtěli vidět, ale máte možnost si zvolit pouze jeden. Tak jsem toto Na pódiu Davida Bartoše spíše jen pojal jako přátelské setkání se známými a skok na kus řeči a pozdravení se, než tedy reportérsky. Na druhé straně by bylo, myslím si, velkou chybou, nezmínit se vůbec.

Přicházím do Čajovny ve chvíli, kdy Igor Jelínek s Klaudii teprve prochází zvukovou zkouškou

Ladící Jirka Hurych z Lanškrouna.

Ladící Jirka Hurych z Lanškrouna.

a již od poslechu je mi jasné, že tady přijdu o hodně. Naštěstí mne Igor utěšuje tím, že budou hrát ještě během prosince v Hudebním bazaru, kde se tento večer ještě mám v plánu podívat. myslím, že Klaudiín hlas je přesně to, co mne tam přitáhne.

Poté přijíždí i Jirka. Toho jsem bohužel na živo takhle ještě neslyšel. Spíše z You Tube či bandzone.cz .

Což také povídám Jirkovi, že mi zřejmě nezbude nic jiného, než si jej opět poslechnout na internetu. „ To ale neuslyšíš nic nového, protože tam jsou jen momentálně samé staré věci.“ Povídá Jiří. Inu co dělat.

Koncerty v čajovně jsou spíše trochu komornějšího rázu, ale i tak tam atmosféra s postupem času, což vím od posledně, stoupá a ona místnost, kde se hraje, se pomalu zaplňuje.

Tedy chvíli ještě poslouchám úvodního vystupujícího, Rostislava Hesska z nedalekého Suchdolu nad Odrou, jenž byl pro mne takovou neznámou novinkou i přesto, že již má, jak jsem odposlechl, také natočené jedno album svých písní. Zaznamenávám úvodní, poněkud romantickou skladbu. Při druhé, s názvem Hvězdy zjišťuji, že by bylo lépe, kdybych posečkal na tu následující.

Dlouho se již nezdržuji a skrze ještě jednu věc nakonec mířím právě do již zmíněného klubu Hudební bazar, na jeden ze série mnoha Koncertů pro Banyho, protože D.U.B. music, tak ty jsem také viděl naposledy někdy v loňském roce.

Tak to dnes jenom tak krátce z čajovny Rashmi, ze které si pár fotografii můžete prohlédnout zde, v tomto přiloženém fotoreportu.

a zase někdy někde, zatím …

Mathi B.